Zaparzanie w prasie francuskiej

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
RAF77

Postautor: RAF77 » wt 30 cze 2009, 19:51

Najlepiej jak się wypowie właściciel ale mi się wydaje że tu mowa o młynku ręcznym domowym.

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Slimowski » pt 25 mar 2011, 10:30

Odkopuje kolejny wątek, bo zaczynam bardziej zgłębiać tajniki FP.
Zgodnie z filmem instruktażowym na square mile coffee, sypie około 60g kawy na litr, i tu pojawia się pytanie. Też stosujecie taką dozę? Strasznie szybko "uciekają" drogocenne ziarenka przy takiej dozie a tego się trochę obawiam ;)

Jako mały off top, co Wy forumowicze na to aby stworzyć podwieszone wątki które będą opisywały przygotowanie, mielenie, doze itp do różnych technik zaparzania? Typu fp, moka, aero press. Tak co by nowi użytkownicy nie musieli pytać cały czas o podstawy.
W wolnej chwili przeszukując forum postaram się nieco informacji zebrać, żeby coś takiego przygotować. Tylko czy będą osoby chętne do pomocy?
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
marctwain
@mod
@mod
Posty: 1114
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 17:49
Sprzęt: A.Basic/I2/S.Vienna SA x 2, AP/Hario MSS1, F.MissCombiDuo
Lokalizacja: 05-077

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: marctwain » pt 25 mar 2011, 11:17

To jest dobra inicjatywa. Zgłoszę na kolektywie jak pojadę do Zjednoczenia.
Poważnie. Przyklejone i zamknięte, bez dyskusji. Ale muszą być sprawdzone, bo zaraz będą głosy, że głupoty. i TYLKO 100% merytoryki.
Żyję.:) Mariusz Obrazek

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: kawcio » pt 25 mar 2011, 17:02

Może być problem z takimi zamkniętymi przewodnikami, bo w parzeniu kawy, bez względu na metodę, istnieje zawsze spora swoboda ;)
...Zgodnie z filmem instruktażowym na square mile coffee, sypie około 60g kawy na litr, i tu pojawia się pytanie. Też stosujecie taką dozę? Strasznie szybko "uciekają" drogocenne ziarenka przy takiej dozie a tego się trochę obawiam ;) ...
Tak to jest dobra doza, ale może być pewnie i 55g i 65g, a ziarenka uciekają, bo jak ktoś zaparza na raz litr kawy to z czegoś uzysk trzeba wziąć. ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Slimowski » pt 25 mar 2011, 18:22

Czy ktoś mówił że to ma być zamknięty poradnik, bez możliwości ingerencji w niego? Krótko spis najważniejszych informacji dla danej metody parzenia, linki pomocnicze (takie jak np ten do filimku z SQM), linki bezpośrednio do tematów gdzie toczona jest dyskusja i można zadać dodatkowe pytania. Często takie poradniki dobrze sprawdzają się na różnych forach, nawet z bardziej zawiłą tematyką. Oszczędza to wiele czasu, gdy nowym nie trzeba odpowiadać na te same pytanie w kółko ;)
Rzuciłem taki pomysł tak luźno jako offtopic, szkoda Marctwain że nie zechciałeś się odnieść do części zasadniczej postu, tylko bawić się w niepotrzebne uszczypliwości ;)

Kawcio dzięki za pomoc w kolejnym temacie, spotkałem się na jakieś stronie z opisem fp i znacznie mniejszą dozą, dlatego zastanawiałem się jak jest właściwie (smak podpowiadał że jednak +/1 60g/1l ) :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marctwain
@mod
@mod
Posty: 1114
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 17:49
Sprzęt: A.Basic/I2/S.Vienna SA x 2, AP/Hario MSS1, F.MissCombiDuo
Lokalizacja: 05-077

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: marctwain » pt 25 mar 2011, 19:05

Nie chciałem być uszczypliwy, w żadnym wypadku. Chodziło mi o to aby powstał wątek/wątki instruktażowe, napisane przez doświadczonych. Bo takich informacji porozrzucanych to jest dużo. Nie zrozumieliśmy się. :) A Twój pomysł uważam za dobry.
Żyję.:) Mariusz Obrazek

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Animator47 » pt 25 mar 2011, 20:05

Odkopuje kolejny wątek, bo zaczynam bardziej zgłębiać tajniki FP.
Zgodnie z filmem instruktażowym na square mile coffee, sypie około 60g kawy na litr, i tu pojawia się pytanie. Też stosujecie taką dozę? Strasznie szybko "uciekają" drogocenne ziarenka przy takiej dozie a tego się trochę obawiam ;)

Jako mały off top, co Wy forumowicze na to aby stworzyć podwieszone wątki które będą opisywały przygotowanie, mielenie, doze itp do różnych technik zaparzania? Typu fp, moka, aero press. Tak co by nowi użytkownicy nie musieli pytać cały czas o podstawy.
W wolnej chwili przeszukując forum postaram się nieco informacji zebrać, żeby coś takiego przygotować. Tylko czy będą osoby chętne do pomocy?
Pozdrawiam :)
Swego czasu sam zastanawiałem się nad identycznym pomysłem, ale według mnie dzięki braku takich standardowych podwieszonych wątków z instrukcjami, to forum ma swoisty, niepowtarzalny klimat. Nawet dzięki powtarzanym pytaniom( co i tak nie jest straszliwie częste) często wywiązują się ciekawe dyskusje.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: kawcio » pt 25 mar 2011, 20:17

.....(smak podpowiadał że jednak +/1 60g/1l ) :) ....
Jeśli Ci tak podpowiadał, to możesz go jeszcze wypróbować na niższej dozie i ciut drobniejszym przemiale, trzymając wciąż 4 min ;) ....... ale transformacja smaku, może polecieć akurat w rejony mi osobiście nie pasujące - przymuli się, nabierze body, zmniejszy słodycz i kwaskowatość :roll:
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Slimowski » wt 05 kwie 2011, 21:01

Marctwain to się źle zrozumieliśmy, po części moja wina. Fora internetowe często bywają przepełnione uszczypliwością, alergicznie na nią reaguje i czasem mogę coś mylnie zinterpretować bo już się "podpalam" :D
Ja był bym jak najbardziej za takim wątkiem, wytyczne płynące z góry (tylko czy mądre głowy tego forum mają na to czas?), a później pozostają tylko próby, próby i jeszcze raz próby dla tych mniej doświadczonych :)
Pozdrawiam :)

Kawcio, próbuje, zmieniam dozy/ilość wody/przemiał i to mi się podoba najbardziej, różny efekt raz lepszy a raz nieco gorszy :)
Czy jest sens inwestować w jakiś droższy fp? Mój jest litrowy z ikei z plastikową pokrywką, i jedyne co to może przez ten plastik temperatura szybciej się wytraca? (w droższych modelach, pokrywka jest z jakiegoś metalu)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: kawcio » wt 05 kwie 2011, 21:15

Miałem Bodumy, teraz mam Hario niju-glass CPW-2SV o podwójnych ściankach, wykonany ze szkła borosilikonowego. Nie jest duży - na ok 350ml. W porównaniu z normalnym Bodumem idealnie trzyma temperaturę i jest wart swojej ceny.
Pisałem o tym także gdzieś.... polecam przefiltrowanie tego co wychodzi z FP przez filtr papierowy np. Hario. Można poeksperymentować nawet ze średnim przemiałem, jak pod drip/syfon i rezultaty są niejednokrotnie zadziwiające ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Slimowski » sob 09 kwie 2011, 21:24

Fajny ten Twój Hario, tylko cena wysoka a w przypadku litrowego pewnie jeszcze znacznie by wzrosła. Mój FP niestety dzisiaj uległ zniszczeniu i szukam czegoś nowego dla siebie.
Pobawię się też z tym filtrowaniem ale dopiero po zakupie nowego FP :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: kawcio » sob 09 kwie 2011, 22:30

Jeśli chodzi o litrowe pojemności to mam jeszcze taki. Wysoka jakość za rozsądną cenę. Też ma podwójne ścianki. Nie należy tylko stosować w nim kawy Tchibo ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
marctwain
@mod
@mod
Posty: 1114
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 17:49
Sprzęt: A.Basic/I2/S.Vienna SA x 2, AP/Hario MSS1, F.MissCombiDuo
Lokalizacja: 05-077

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: marctwain » sob 09 kwie 2011, 22:32

Ładny, przezroczysty ? :lol:
Link nie hula. :wink:
Żyję.:) Mariusz Obrazek

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: kawcio » sob 09 kwie 2011, 22:46

Mi chodzi. Może ten tu działa?
http://www.tchibo.pl/Zaparzacz-do-kawy-p200003083.html
On jest ze stali nierdzewnej.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

olak
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 725
Rejestracja: sob 05 lis 2011, 16:56
Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: olak » śr 09 lis 2011, 21:05

Witam!
Dzisiejszy dzień sponsoruje french press. Spędziłam całe popołudnie na wertowanie forum pod tym kątem. Przymierzam się do zakupu FP do pracy. Wymyśliłam sobie pojemność 0,35l, bo póki co jako "kadra kierownicza" 8) tylko ja mam zapędy do picia dobrej kawy. Moje "pierdółki" piją jeszcze herbatkę i ziółka uspokajające. ;)
Do tematu... Zatem poczytałam tyle, ile pozwolił mi pięcioletni filozof zadający setki trudnych pytań i już wiem: o grubości mielenia, temperaturze wody, czasie zaparzania... Odrobinę wiem. Sporo pomogły filmy, które znalazłam w wielu wątkach. Oglądałam też różne FP, o których tutaj się pisze. Przyznam, że ceny tychże trochę mnie zaskoczyły. Często wymieniana jest tutaj marka Bodum, Kawcio wrzucił link do FP Tchibo ze stali nierdzewnej.
Ja na all... no tego... znalazłam TAKIE CUDO w cenie dla mnie do przyjęcia. Ale... no właśnie. O ile przy kawiarce nie miałam większych wątpliwości o tyle tutaj już tak. Trzeba przyznać, że jest przepaść cenowa w stosunku do choćby TAKIEGO (poniżej cena za 0,35l) Przyznam, że nie przykładałam się specjalnie do wyszukiwania najkorzystniejszych ofert. Wrzuciłam przykładowe FP, by zilustrować różnice ceny.
Czy i jakie znaczenie ma grubość szkła z jakiego wykonany jest zaparzacz? (Czy taka nazwa jest do przyjęcia?)
Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze FP?
Cena ma dla mnie dość duże znaczenie, bo w planach mam jeszcze zakup młynka. :mrgreen:
Dla mnie, w przypadku wyboru sprzętu do pracy, ma znaczenie łatwość przygotowania naparu gwarantująca jednocześnie jego dobrą jakość. Na ekspres nawet przelewowy (o tym w przyszłości myślę do domu) nie ma szans, moka nie wchodzi w grę z różnych względów. French press wydaje się być rozwiązaniem najlepszym. Jak myślicie?

Wiem, jestem gadułą... :oops: Aż się boję jaki długi post napiszę, jak będę pytać o rady przy wyborze młynka... Ostrzeżenie gwarantowane... :roll:

EDIT. Błędy, przepraszam.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości