Zaparzanie w prasie francuskiej

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
Music Man
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 117
Rejestracja: pn 26 gru 2011, 22:44
Sprzęt: Wega Atlas, QuickMill 03035, Bodum Kenya, Morenita 6cup
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Music Man » ndz 04 mar 2012, 23:28

Nie wyobrażam sobie innego FP niż Bodum, ale wiele z nich jest niedostępnych w Polsce, albo kosztuje tyle, ile nie powinno. Tego konkretnego (0,35 z tworzywa) w ogóle nie znalazłem w polskim internecie.
Jeśli nadal byłbyś zainteresowany jakimś FP Boduma, to mogę się rozejrzeć za tym konkretnym modelem, ostatnio w TK Max'ie (sklep z wyprzedażami) widziałem od groma Bodumów w naprawdę dobrych cenach, około 40% taniej niż sklepowe. Jak na złość, bo jak ja szukałem, to nie mieli nic kawowego, co by mnie interesowało ;)

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: ignacy » pn 05 mar 2012, 16:57

Dzięki za dobre chęci, sam dzisiaj wpadnę z ciekawości do Warszawskiego sklepu, mam po drodze z pracy. Zupełnie zapomniałem, że ktoś wspominał właśnie o Bodum w tej sieci sklepów, jak jeden już zamówiłem ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
nets
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 73
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 18:50
Sprzęt: FP Bodum Chambord 0,35l, AeroPress, Hario Slim, Clever Dripper, młynek Bodum Bistro

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: nets » pn 12 mar 2012, 21:43

u mnie kawa z FP wychodzi dobra około raz na 3 parzenia, nieraz taki kwas wyjdzie że od razu wylewam, stoję z zegarkiem i nie mogę opanować jakiegoś sposobu aby kawa była dobra

gość w sklepie zmielił mi kawę do FP, zalewam gorącą a nie wrzącą wodą, czekam 3-4 minuty i bardzo powoli naciskam tłoczek i mimo tego jest j/w

co tu robić lub co zmienić?

Kristor
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: sob 04 lut 2012, 0:39
Sprzęt: French press, dripper + zwykłe szare filtry, Aeropress

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Kristor » pn 12 mar 2012, 22:07

Ziarna, temperatura, doza, czas: Proponuję zapisywać ich wartości, żebyś wiedział, co zrobiłeś, jak ci wyjdzie dobra kawa i mógł to powtórzyć. U mnie kwas najczęściej pojawia się w wyniku zbyt długiej ekstrakcji. Spróbuj zebrać kawę po 3 minutach łyżką, zanim naciśniesz tłoczek. Nie wiem, czy przelanie przez filtr może pomóc, raczej usuwa to gorycz spowodowaną pyłem, nie kwas, ale warto spróbować.

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Animator47 » pn 12 mar 2012, 23:52

Podstawowe pytanie: jakich ziaren używasz?

Awatar użytkownika
nets
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 73
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 18:50
Sprzęt: FP Bodum Chambord 0,35l, AeroPress, Hario Slim, Clever Dripper, młynek Bodum Bistro

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: nets » wt 13 mar 2012, 10:41

Solberg&Hansen - São Judas (świeżo zmielona tam gdzie kupowałem do FP), próbowałem również z kawą mieloną Mövenpick 100% Arabica ale tutaj to porażka całkowita, mam jeszcze dużo mielonej: Lavazza Qualita Oro, Lavazza Espresso, Lavazza Rossa, Idde Kaffee Classic oraz Mövenpick 100% Arabica (wszystkiego będzie około 6kg, kombinowałem z różnymi gatunkami, niestety kupiłem wcześniej zanim zacząłem czytać to forum)

jakiego typu kawy należy kupować do FP? na co zwracać uwagę?

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: ignacy » wt 13 mar 2012, 10:49

Najlepiej smakują raczej kawy jednorodne (single), jasno palone. Chociaż mieszanki pod dripa też niektórym smakują. Kup sobie najtańszą wagę jubilerską i termometr (nawet bimetaliczny). Wtedy ustalisz jaka doza + temperatura + ilość wody + czas zaparzania daje najlepsze efekty.

Ta Brazylia którą kupiłeś będzie dosyć ciężka - ze względu na rodzaj obróbki (pulped natural), oraz pochodzenie ziaren - na te z Brazylii są bardzo wyraźne w smaku.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
nets
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 73
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 18:50
Sprzęt: FP Bodum Chambord 0,35l, AeroPress, Hario Slim, Clever Dripper, młynek Bodum Bistro

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: nets » wt 13 mar 2012, 11:01

zrobię tak jak mówisz i następną kawę taką kupię,

FP można spieniać mleko czy lepiej kupić coś innego?

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: ignacy » wt 13 mar 2012, 11:03

Można, ale lepiej kup coś innego... strasznie trudno potem domyć prasę, mleko wchodzi wszędzie gdzie się da i zwyczajnie śmierdzi zjełczałym mlekiem. IMO najlepiej spienia się spieniaczem tłokowym, np Fraboska. Pomijając oczywiście dyszę od ekspresu ciśnieniowego :mrgreen:
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
romanista
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 13:50
Sprzęt: Saeco Minuto, Moka -> młynek De Longhi KG79

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: romanista » śr 14 mar 2012, 11:42

Podstawowe pytanie: jakich ziaren używasz?
Solberg&Hansen - São Judas (świeżo zmielona tam gdzie kupowałem do FP), próbowałem również z kawą mieloną Mövenpick 100% Arabica ale tutaj to porażka całkowita, mam jeszcze dużo mielonej: Lavazza Qualita Oro, Lavazza Espresso, Lavazza Rossa, Idde Kaffee Classic oraz Mövenpick 100% Arabica (wszystkiego będzie około 6kg, kombinowałem z różnymi gatunkami, niestety kupiłem wcześniej zanim zacząłem czytać to forum)

jakiego typu kawy należy kupować do FP? na co zwracać uwagę?
Bardzo dziwna sprawa, bo wczoraj z prasy piłem starego zwietrzałego Movenpicka 100% arabica i wypadł do tej pory najlepiej ze wszystkich kaw które próbowałem z french pressu. Zero kwasu, idealna, aż byłem w szoku. Coś chyba źle robisz... Próbowałem jeszcze Gorizianę Aroma Piu (ziarna) i Pellini ORO (gotowa mielonka) i takiego dobrego efektu nie udało mi się uzyskać

Awatar użytkownika
nets
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 73
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 18:50
Sprzęt: FP Bodum Chambord 0,35l, AeroPress, Hario Slim, Clever Dripper, młynek Bodum Bistro

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: nets » ndz 18 mar 2012, 11:52

W jaki dokładnie sposób przzygotowałeś tego Movenpicka?

Dziś rano we FP na tłoczek założyłem jakiś filtr od ekspresu przelewowego i kawa wyszła lepsza, mniej syfu bylo na dnie w kubku niż normalnie

Awatar użytkownika
romanista
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 13:50
Sprzęt: Saeco Minuto, Moka -> młynek De Longhi KG79

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: romanista » ndz 18 mar 2012, 17:52

Szczerze to żadnym specjalnym sposobem, normalnie zalana 4 minuty postoju i potraktowana tłokiem z sitem, ale odkryłem że duże znaczenie ma tu zmielenie, jak jest grubo jest super jak drobno robi się mułek i w smaku ohyda.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: buki » czw 22 mar 2012, 20:27

nets i romanista: używajcie przycisku ODPOWIEDZ zamiast CYTUJ. Nie cytujemy wypowiedzi przedmówców w całości.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: skarbimirek » ndz 25 mar 2012, 20:58

Na jakość zaparzonej kawy w prasie francuskiej ma duży wpływ doza, temperatura wody, czas ekstrakcji, przemiał. Stale eksperymentuję z tymi wszystkimi wyznacznikami, które wpływają na smak kawy z FP. Zastanawiam się jeszcze nad dwoma innymi rzeczami, a mianowicie:

1. W jaki sposób zalewacie kawę wodą? wolnym, małym strumieniem, czy raczej wlewacie wodę gwałtownie?
2. Czy po wlaniu wody do FP mieszacie czymś kawę? czy ma to w ogóle jakiś wpływ na jakość zaparzonej kawy?

Bardzo mnie ciekawi jak Wy odnosicie się do tych kwestii. :)

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: ignacy » ndz 25 mar 2012, 22:03

2. Czy po wlaniu wody do FP mieszacie czymś kawę? czy ma to w ogóle jakiś wpływ na jakość zaparzonej kawy?
Tak. Niemieszana smakuje zupełnie inaczej, podobnie jak z AP :wink: Zalewam wąskim strumieniem do pełna.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość