Strona 6 z 10

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: ndz 04 mar 2012, 23:28
autor: Music Man
Nie wyobrażam sobie innego FP niż Bodum, ale wiele z nich jest niedostępnych w Polsce, albo kosztuje tyle, ile nie powinno. Tego konkretnego (0,35 z tworzywa) w ogóle nie znalazłem w polskim internecie.
Jeśli nadal byłbyś zainteresowany jakimś FP Boduma, to mogę się rozejrzeć za tym konkretnym modelem, ostatnio w TK Max'ie (sklep z wyprzedażami) widziałem od groma Bodumów w naprawdę dobrych cenach, około 40% taniej niż sklepowe. Jak na złość, bo jak ja szukałem, to nie mieli nic kawowego, co by mnie interesowało ;)

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: pn 05 mar 2012, 16:57
autor: ignacy
Dzięki za dobre chęci, sam dzisiaj wpadnę z ciekawości do Warszawskiego sklepu, mam po drodze z pracy. Zupełnie zapomniałem, że ktoś wspominał właśnie o Bodum w tej sieci sklepów, jak jeden już zamówiłem ;)

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: pn 12 mar 2012, 21:43
autor: nets
u mnie kawa z FP wychodzi dobra około raz na 3 parzenia, nieraz taki kwas wyjdzie że od razu wylewam, stoję z zegarkiem i nie mogę opanować jakiegoś sposobu aby kawa była dobra

gość w sklepie zmielił mi kawę do FP, zalewam gorącą a nie wrzącą wodą, czekam 3-4 minuty i bardzo powoli naciskam tłoczek i mimo tego jest j/w

co tu robić lub co zmienić?

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: pn 12 mar 2012, 22:07
autor: Kristor
Ziarna, temperatura, doza, czas: Proponuję zapisywać ich wartości, żebyś wiedział, co zrobiłeś, jak ci wyjdzie dobra kawa i mógł to powtórzyć. U mnie kwas najczęściej pojawia się w wyniku zbyt długiej ekstrakcji. Spróbuj zebrać kawę po 3 minutach łyżką, zanim naciśniesz tłoczek. Nie wiem, czy przelanie przez filtr może pomóc, raczej usuwa to gorycz spowodowaną pyłem, nie kwas, ale warto spróbować.

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: pn 12 mar 2012, 23:52
autor: Animator47
Podstawowe pytanie: jakich ziaren używasz?

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: wt 13 mar 2012, 10:41
autor: nets
Solberg&Hansen - São Judas (świeżo zmielona tam gdzie kupowałem do FP), próbowałem również z kawą mieloną Mövenpick 100% Arabica ale tutaj to porażka całkowita, mam jeszcze dużo mielonej: Lavazza Qualita Oro, Lavazza Espresso, Lavazza Rossa, Idde Kaffee Classic oraz Mövenpick 100% Arabica (wszystkiego będzie około 6kg, kombinowałem z różnymi gatunkami, niestety kupiłem wcześniej zanim zacząłem czytać to forum)

jakiego typu kawy należy kupować do FP? na co zwracać uwagę?

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: wt 13 mar 2012, 10:49
autor: ignacy
Najlepiej smakują raczej kawy jednorodne (single), jasno palone. Chociaż mieszanki pod dripa też niektórym smakują. Kup sobie najtańszą wagę jubilerską i termometr (nawet bimetaliczny). Wtedy ustalisz jaka doza + temperatura + ilość wody + czas zaparzania daje najlepsze efekty.

Ta Brazylia którą kupiłeś będzie dosyć ciężka - ze względu na rodzaj obróbki (pulped natural), oraz pochodzenie ziaren - na te z Brazylii są bardzo wyraźne w smaku.

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: wt 13 mar 2012, 11:01
autor: nets
zrobię tak jak mówisz i następną kawę taką kupię,

FP można spieniać mleko czy lepiej kupić coś innego?

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: wt 13 mar 2012, 11:03
autor: ignacy
Można, ale lepiej kup coś innego... strasznie trudno potem domyć prasę, mleko wchodzi wszędzie gdzie się da i zwyczajnie śmierdzi zjełczałym mlekiem. IMO najlepiej spienia się spieniaczem tłokowym, np Fraboska. Pomijając oczywiście dyszę od ekspresu ciśnieniowego :mrgreen:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: śr 14 mar 2012, 11:42
autor: romanista
Podstawowe pytanie: jakich ziaren używasz?
Solberg&Hansen - São Judas (świeżo zmielona tam gdzie kupowałem do FP), próbowałem również z kawą mieloną Mövenpick 100% Arabica ale tutaj to porażka całkowita, mam jeszcze dużo mielonej: Lavazza Qualita Oro, Lavazza Espresso, Lavazza Rossa, Idde Kaffee Classic oraz Mövenpick 100% Arabica (wszystkiego będzie około 6kg, kombinowałem z różnymi gatunkami, niestety kupiłem wcześniej zanim zacząłem czytać to forum)

jakiego typu kawy należy kupować do FP? na co zwracać uwagę?
Bardzo dziwna sprawa, bo wczoraj z prasy piłem starego zwietrzałego Movenpicka 100% arabica i wypadł do tej pory najlepiej ze wszystkich kaw które próbowałem z french pressu. Zero kwasu, idealna, aż byłem w szoku. Coś chyba źle robisz... Próbowałem jeszcze Gorizianę Aroma Piu (ziarna) i Pellini ORO (gotowa mielonka) i takiego dobrego efektu nie udało mi się uzyskać

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: ndz 18 mar 2012, 11:52
autor: nets
W jaki dokładnie sposób przzygotowałeś tego Movenpicka?

Dziś rano we FP na tłoczek założyłem jakiś filtr od ekspresu przelewowego i kawa wyszła lepsza, mniej syfu bylo na dnie w kubku niż normalnie

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: ndz 18 mar 2012, 17:52
autor: romanista
Szczerze to żadnym specjalnym sposobem, normalnie zalana 4 minuty postoju i potraktowana tłokiem z sitem, ale odkryłem że duże znaczenie ma tu zmielenie, jak jest grubo jest super jak drobno robi się mułek i w smaku ohyda.

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: czw 22 mar 2012, 20:27
autor: buki
nets i romanista: używajcie przycisku ODPOWIEDZ zamiast CYTUJ. Nie cytujemy wypowiedzi przedmówców w całości.

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: ndz 25 mar 2012, 20:58
autor: skarbimirek
Na jakość zaparzonej kawy w prasie francuskiej ma duży wpływ doza, temperatura wody, czas ekstrakcji, przemiał. Stale eksperymentuję z tymi wszystkimi wyznacznikami, które wpływają na smak kawy z FP. Zastanawiam się jeszcze nad dwoma innymi rzeczami, a mianowicie:

1. W jaki sposób zalewacie kawę wodą? wolnym, małym strumieniem, czy raczej wlewacie wodę gwałtownie?
2. Czy po wlaniu wody do FP mieszacie czymś kawę? czy ma to w ogóle jakiś wpływ na jakość zaparzonej kawy?

Bardzo mnie ciekawi jak Wy odnosicie się do tych kwestii. :)

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

: ndz 25 mar 2012, 22:03
autor: ignacy
2. Czy po wlaniu wody do FP mieszacie czymś kawę? czy ma to w ogóle jakiś wpływ na jakość zaparzonej kawy?
Tak. Niemieszana smakuje zupełnie inaczej, podobnie jak z AP :wink: Zalewam wąskim strumieniem do pełna.