Strona 1 z 10

Zaparzanie w prasie francuskiej

: czw 16 sie 2007, 17:27
autor: sosoft
Witam!

Z uwagi na to,że jestem studentem, z funduszami się nie przelewa. Jestem więc skazany na tanie sposoby parzenia kawy. Do tej pory używałem sitka z kawą, przez które przelewałem wodę z czajnika. Ostatnio jednak dostałem w prezencie kawę arabicę z zaparzaczem typu prasa francuska. Problem jest tylko w tym, że kompletnie nie mam pojęcia jak tego użyć. Ile czasu mam trzymać tam zalaną kawę i kiedy przydusić fusy i co robić dalej?
Prosze o odpowiedź.

: czw 16 sie 2007, 17:47
autor: ginos
Do pojemnika wsypujesz kawę zalewasz gorącą wodą. Następnie zamykasz pojemnik wieczkeim unosząc pałąk do góry. Po około 3 minutach kładziesz dłoń na gurze pałąka i ma on zejść nadół bez naciskanie. Działa na niego tylko ciężar dłoni. Gdy dojdzie do dołu nastąpi odizolowanie fusów i już można przelewać do szklaneczki.

: czw 16 sie 2007, 18:19
autor: sosoft
dzieki

: pt 17 sie 2007, 23:03
autor: bronsee
No ale jest jeszcze problem ilości kawy i wody i dopasowania tychże ilości do wielkości naczynia.. i tu pojawia się problem :)
Czy prasy mają określone na ile filiżanek są przeznaczone (tak jak w mokach)?

: pt 17 sie 2007, 23:22
autor: ginos
Myślę, że można liczyć jak w mokach. Jedna fiiżanka to ok 200ml kawy. Na taką filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę kawy. Prasy też mają określoną pojemność (są 250ml, 500ml, 750 i 1litr) więc w tym momencie problem z głowy. Bieżemy pojemność, ilość filiżanek i ilość porcji kawy. Myślę, że można tak spokojnie liczyć.

Pozdrawiam

: pt 17 sie 2007, 23:26
autor: cafe roma
Z tym nie ma problemu ,ile sypie się kawy-zależy jaka sypiemy,jaką
preferujemy.Markowe tłoczki mają oznaczenia na ile cupów ale zycie pokazuje ze jedni piją w wiekszych a inni w mniejszych.Zaletą jest to ze można zaparzyć w wiekszym tłoczku mniej kawy.Więc jest to całkowity wybór użytkownika :D

: wt 21 sie 2007, 14:43
autor: maxredaktor
Tutaj [/url]http://www.coffeegeek.com/guides/presspot[url] jest w lengłydżu opis jak dobrze zaparzyć kawę w "prasie francuskiej".

: śr 12 lis 2008, 21:58
autor: kat-kos
Muszę powiedzieć, że ten opis objawił mi "prasę francuską" w zupełnie nowym, bardzo zachęcającym świetle. Właśnie ostatnio zastanawiałam się co tu zrobić, by podczas dużej imprezy rodzinnej nie spędzić całego wieczoru w kuchni parząc espresso, którego i tak pewnie nikt nie doceni i tak sobie myślę,że prasa może być całkiem niezłym wyjściem. Kawa szybko i w dużej ilości a przy tym na pewno smaczniejsza niż jakieś rozpuszczalne paskudztwo. Szczególnie jak będzie świeżo zmielona. I teraz pytanie, bo w artykule pisze, że zmielona powinna być grubo, ale jak grubo-tego jakoś nie doszukałam. Wydaje mi się, ze jak do moki, ale nie wiem, czy mam rację. Grubiej, drobniej, jakieś sugestie... :?:

: śr 12 lis 2008, 22:17
autor: antonio
Ho ho ho ;-) Kultura kawowa powoli dociera do mieszkańców Kołobrzegu... ;-)

Kat-kos: grubiej. Młynek pracuje wtedy błyskawicznie ;-)

: czw 13 lis 2008, 9:40
autor: zamek
Bardzo grubo :) - na swoim Solisie mielę o ząbek poza skalą w stronę grubszego zmielenia.
Na blogu Square Mile pojawił się filmik z metodą Tima Wendelboe - warto spróbować :wink:.

: czw 13 lis 2008, 11:43
autor: ginos
Nieźle. Ale czy ktoś oglądał filmik "CASCARA" Niezłe ziółko. Czy możemy to zakupić bo w Polsce raczej niedostępne.
Tu polecam info:
http://www.lastcoyote.co.uk/2008/11/fin ... fftea.html
http://shop.squaremilecoffee.com/produc ... ia-cascara

Pozdrawiam

: czw 13 lis 2008, 16:03
autor: antonio
To ciekawe...
Wysuszone owocnie od niepamiętnych czasów wykorzystuje się w Jemenie w charakterze herbatki właśnie...
Zamek kiedyś dostarczył mi wraz z ziarnami takie łupinki, ale nie próbowałem ;-)

: czw 13 lis 2008, 16:11
autor: ginos
Można też przeczytać, że sposób zaparzania uwalnia bardzo owocowe aromaty. Więc warto zamówić dla poznania czegoś nowego. Może się przyjmie :o) Więc ja się pisze na dwie 350g paczuszki ewentualnie kilogram.

Pozdrowienia

: czw 13 lis 2008, 16:24
autor: antonio
To najlepiej chyba poprosić dsc?...

: czw 13 lis 2008, 16:46
autor: jarma
No jeżeli by się ktoś zajął logistyką to ja też chętnie - 1 paczkę tych farfocli. Jedyny sposób ty chyba właśnie przez kogoś z UK bo nie wiem czy po ostatnich przebojach nam coś w ogóle wyślą :) miał być jakiś rabat dla naszego forum itp ale że wyszło jak wyszło i dostaliśmy kawę za darmo to może się zrazlili?

EDIT: ginos, te paczki mają tylko 200g.