Przepis na kawę z tygielka?
- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Re: Przepis na kawę z tygielka?
Marc, weź i mnie pod uwagę
, dzięki

Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
Espresso: Black Dog | Flower King
- rafla
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Też się piszę na jedną sztukę. Trzeba spróbować tego cuda. 

"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"
No to jak za takie grosze to ja też bym wziął jedną sztukę.

- anca
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Ale numer!! Ilu chętnych !!!:)
A ja po ostatnich doświadczeniach granicznych..mam nadzieję ,że celnicy nie są łasi na "turki"
A ja po ostatnich doświadczeniach granicznych..mam nadzieję ,że celnicy nie są łasi na "turki"

- marctwain
- @mod
- Sprzęt: A.Basic/I2/S.Vienna SA x 2, AP/Hario MSS1, F.MissCombiDuo
Kurde mol, spokojnie. Teść leci samolotem i bierze tylko "pod rękę"
Napiszę. Ile przywiezie tyle będzie, a że lata często to "następną razą". Ok?

Napiszę. Ile przywiezie tyle będzie, a że lata często to "następną razą". Ok?
Ja mogę poczekać do "następnego"
Czy są jakieś rozmiary jak u Turków czy jest tylko jeden rozmiar ?

- rafla
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Pewnie, nic na siłę, jak będzie (wcześniej czy później) to po prostu jestem zainteresowany.
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"
Hmm, tak się zastanawiam ...posty sprzed paru miesięcy.
Marctwain, czy jest jeszcze jakaś szansa na taki tygielek?
Próbowałam wypatrzeć coś w sieci, ale jakieś tandetne mi się wydają, albo cena jakaś kosmiczna (bliżej 100 zł).
Byłabym bardzo zainteresowana, jeśli jeszcze masz możliwość ściągnąć taki tygielek.

Marctwain, czy jest jeszcze jakaś szansa na taki tygielek?

Próbowałam wypatrzeć coś w sieci, ale jakieś tandetne mi się wydają, albo cena jakaś kosmiczna (bliżej 100 zł).
Byłabym bardzo zainteresowana, jeśli jeszcze masz możliwość ściągnąć taki tygielek.
Ja też byłabym bardzo zainteresowana, jeśli byłaby jeszcze taka możliwość
I jeszcze:

I jeszcze:
Czy chodzi o ten sklep na os.Rusa?Jest firma w Polsce która handluje tygielkami z Petersburga, o ile pamiętam, znajdują się w Poznaniu.
-
- Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D
Nie mam tygielka, ale za to mam rondelek. Czy to że zamiast w miedzianym tygielku zrobię kawę w rondelku z nierdzewki bardzo zmieni smak kawy? Chciałbym spróbować czegoś nowego a nie chce kupować tygielka w ciemno.
- Jackie
- zagląda od święta
- Sprzęt: osmański tygielek , french press
Czytałem tu o trzy krotnym podnoszeniu się piany (bez doprowadzania do wrzenia) , do czego doprowadzi większa ilość "podnoszeń" ? większa "moc" ? gęstość ?
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: zelmer nerro
Re: kawa z tygielka
Taka kawa to musi być istne piekło. Starczy na cały dzień. Nigdy nie odważyłam się w ten sposób zaparzyć kawę.Choć musi być bardzo esencjonalna, może kiedyś spróbujępozostaje tylko jakieś DIY w celu uniknięcia poparzenia przy chwytaniu za ucho. Może jakaś taśma izolacyjna?

-
- Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D
Odświeżam
Jaki tygielek dla 1-2 osób? 300ml 250ml? A może mniej? Dziś zrobiłem w garnuszku, kawa zmielona drobniej niż do espresso 15g okolo 150-180ml wody i kopiata łyżka cukru. Kawa wyszła dobra. Co myślicie o takich proporcjach? Jakieś inne propozycje?
Na YT są różne proporcje... niektórzy pija 150ml inni w filiżankach do espresso.. już się w tym gubię.
edit.
Z tego co wyczytałem to idealny będzie 200-250ml... chyba idealny ale dalej nie wiem czy dobrze wyczytałem...

Na YT są różne proporcje... niektórzy pija 150ml inni w filiżankach do espresso.. już się w tym gubię.
edit.
Z tego co wyczytałem to idealny będzie 200-250ml... chyba idealny ale dalej nie wiem czy dobrze wyczytałem...
- anca
- Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
A propos tygielków ....kilka ciepłych fotek z wyprawy do Bośni.
Tak serwowana jest kawa w tym kraju....dodam..jest zazwyczaj lekko słodzona już na etapie parzenia. Oczywiście wróciłam z tradycyjną miedzianą, ręcznie robioną " dźezwą "..czyli tygielkiem.
Kawa ma moc...i to dużą. Nie można doprowadzić doi wrzenia...3-krotnie musi się podnie4ść. Po pierwszym razie zauważyłam, że część pianki jest zbierana i wlewana do malutkich czarek.
Od powrotu z Bośni innej nie piję....
Tak serwowana jest kawa w tym kraju....dodam..jest zazwyczaj lekko słodzona już na etapie parzenia. Oczywiście wróciłam z tradycyjną miedzianą, ręcznie robioną " dźezwą "..czyli tygielkiem.
Kawa ma moc...i to dużą. Nie można doprowadzić doi wrzenia...3-krotnie musi się podnie4ść. Po pierwszym razie zauważyłam, że część pianki jest zbierana i wlewana do malutkich czarek.
Od powrotu z Bośni innej nie piję....

-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Nie dziwię się. Dżezwa jest świetna. Polecam jasno palone ziarna, ale nie popularne na Bałkanach Rio Minas.
Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”