Rozwijamy się cz. 2 - czyli Technivorm

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 28 sie 2008, 15:12

wrażenia na pewno de lux!
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

radeqm

Postautor: radeqm » czw 28 sie 2008, 19:41

A jak wrażenia smakowe?
To, to właśnie - pisz!
:-)

pozdr.
r a d e q m

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 29 sie 2008, 9:53

Różnie - zmieniam stopien zmielenia, bawię się z czymś w rodzaju preinfuzji - wczoraj wieczorem za drobno zmieliłem mieszankę Lagoa do Morro i Daterra YB, przerwałem na chwilę zaparzanie by kawa dobrze nasiąkła wodą i w efekcie miałem coś o zapachu "petów gaszonych wodą" jak to ślicznie określiła moja żona. Dzisiaj rano zaparzyłem bez kombinowania grubo zmieloną jaśniutko paloną Nyeri Kangocho i było bosko - kwaskowato jak lubię, delikatny aromat czarnej porzeczki, z dobrym posmakiem, który zostaje w ustach przez kilka minut zupełnie jakby to było espresso i pomimo tego, że olejków w naparze nia ma tak dużo jak w kawie z evasolo:

Obrazek

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » pt 29 sie 2008, 11:01

ale wygląda ciągle jakby ktoś pety w niej gasił :/
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 29 sie 2008, 11:32

jarmo, to łupież :lol:.
....a dokładnie stare zdjęcie nie-pamiętam-jakiej-kawy przyrządzonej w evasolo - na powierzchni zebrały się drobne kropelki olejków.

Awatar użytkownika
spatricius
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: czw 03 kwie 2008, 15:18
Lokalizacja: bdg

Technivorm

Postautor: spatricius » ndz 19 paź 2008, 9:11

Z manufactum.de :) - nawet mi karty nie obciążyli :roll:.
Czy dali Ci dziewięciodziurkowy "prysznic" (dla bardziej równomiernej dystrybucji wody)?
Jestem też ciekaw: jakiego używasz filtru?

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » ndz 19 paź 2008, 12:22

Tak, ten prysznic jest już standardem we wszystkich Technivormach.

Dobre pytanie :) - używam filtrów papierowych (Filtropa "biała" i "brązowa", zaczynałem od Melitta Aromapor) lub filtra stałego Swissgold.
Kawa przygotwana przy pomocy filtra papierowego przypomina to co uzyskuję w Conie ze szklanym filtrem - podkreślone aromaty, kwaskowatość i "czystość" naparu, natomiast kawa uzyskana przy pomocy swissgold przypomina rezultaty uzyskiwane w kafetierze tłokowej - zmniejszona kwaskowatość, przytłumione aromaty ale większa cielistość dzięki drobinkom kawy w naparze (choć jest ich dużo mniej niż w kafetierze). Po kilku tygodniach mam już pewne preferencje - do kaw mytych palonych jasno raczej używam papieru, do niemytych średnio i mocno palonych filtra swissgold.

I na koniec - trafiły mi się dwie średniopalone arabiki kenijskie, które nie smakowały mi przyrządzone w tym ekspresie :? ale po przyrządzeniu w kafetierze tłokowej były dobre.

P.S. Karta niestety :lol: obciążona :wink: .

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » czw 24 gru 2009, 21:17

Witam,

jako, że pod choinką znalazłem datalogger, na szybko sprawdziłem 'trzymanie' temperatury przez Technivorma. Niestety, dość często skacze poza wskazane przez instrukcje 92-96*C (odczyty powyżej 97*C) i generalnie nie jestem zachwycony jakością naparu, zdecydowanie zbyt gorąco jak dla mnie (preferuje okolice 90*C). Dodatkowo dysza z otworami jest tragicznie zaprojektowana i woda leci praktycznie tylko w centrum stożka kawowego. Brak precyzji jaką daje czajnik, ale miło nie musieć sterczeć przy filtrze 3 minuty.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » śr 29 gru 2010, 17:34

Jest polski dystrybutor: http://www.moccamaster.pl/
Ceny bardzo polskie :cry: - np. model kbt741 termo droższy o 200 PLN w porównaniu do manufactum.de.

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Rozwijamy się cz. 2 - czyli Technivorm

Postautor: Slimowski » czw 20 paź 2011, 18:42

Wątek stary, ale odkopuje gdyż od kilku dni stałem się posiadaczem Technivorm'a :)
Narazie powolutku się z nim oswajam, uczę się wyciągnąć z kawy to co najlepsze z jego pomocą.
Testuje na nim kawy od Antonia: Etiopia Sidamo, India Bababudan i Gwatemala Huhuetenango. Jako nr 1 bezsprzecznie uplasowała się Etiopia, Indie ciemniejsze palenie robi tu swoje a Gwatemali nie udało mi się jeszcze opanować. Cały czas bardzo lekka, delikatna, bardziej podchodziła mi w FP :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Rozwijamy się cz. 2 - czyli Technivorm

Postautor: antonio » czw 20 paź 2011, 20:53

Ile teraz kosztuje najprostsza machinka?

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Rozwijamy się cz. 2 - czyli Technivorm

Postautor: Slimowski » pt 21 paź 2011, 17:36

Ja zdecydowałem się na zakup u polskiego dystrybutora, cena wraz z przesyłką 925zł (model 741 Thermo).
Przy obecnym kursie euro szkoda było zachodu żeby zamawiać z www.manufactum.de, bo cenowo wyszło by mniej więcej tak samo.
Trochę nie jestem przekonany co do samego prysznica w tym ekspresie. Posiada 9 dziurek, ale jednak wydaje mi się być troszkę za krótki i przez to woda nie trafia na całą kawę w koszyku.
Mimo tego dzisiaj Gwatemala bardzo się udała :)

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Rozwijamy się cz. 2 - czyli Technivorm

Postautor: Slimowski » czw 27 paź 2011, 19:05

Zamek, czy jest szansa byś podzielił się odrobinę swoim doświadczeniem w użytkowaniu technivorma? Trochę czasu już nim się posługujesz więc Twoje rady napewno by mi pomogły :)
Czy parzysz w nim mniejsze ilości kawy, np 250ml? Bo moje początkowe testy z mniejszą ilością kawy raczej wychodzą dość słabo. Kawę musiał bym mielić naprawdę drobno by czas ekstrakcji był między 3-4min (bo rozumiem że mniej więcej tych czasów trzeba się trzymać, tak jak w FP). Tak zaparzanie kończy się przy około 1-2 minuty i raz wyszła mi zbyt wodnista, za drugim razem ratowałem się ustawieniem "no-drip" i efekt był taki że kawa była praktycznie nie do wypicia.
Przy parzeniu kawy w ilościach 750ml-1000ml wszystko jest tak jak powinno.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Re: Rozwijamy się cz. 2 - czyli Technivorm

Postautor: zamek » czw 27 paź 2011, 22:07

Dużo nie pomogę bo nigdy nie parzę mniej niż 3/4 litra :-) (40-42g kawy - jasno palone, mocno kwaskowate bliżej 40g)- automaty są raczej stworzone do większych ilości niż 250 ml - przy takiej objętości przelewam w manualu: v60 czy Kalita.

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Rozwijamy się cz. 2 - czyli Technivorm

Postautor: Slimowski » wt 01 lis 2011, 22:18

Mimo wszystko dzięki za odpowiedź :) W ostatnich dniach oczywiście cały czas testowałem. I faktycznie małe ilości nie mają sensu. Przy 250ml albo kawa jest zbyt wodnista (za krótko przepływająca woda przez kawę) albo smakuje paskudnie (przy zamknięciu na "no drip" by wydłużyć kontakt wody z kawą). Więc do małej kawy narazie pozostaje mi FP, niebawem pewnie zakupie v60.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość