Przelewowy

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Przelewowy

Postautor: ginos » pt 17 paź 2008, 16:33

Witam

Myślę o czymś takim do pracy:

http://allegro.pl/item457891703_nowy_ae ... ancja.html

Co myślicie

Pozdrawiam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 17 paź 2008, 16:46

A może Severin KA 5700 - jest lekko droższy (266 pln w megamedia.pl w promocji) ale ma certyfikację European Coffee Brewing Centre (ecbc.info) - innymi słowy trzyma odpowiednią temperaturę zaparzania.
Niestety, Severin jest bez młynka.

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Przelewowy

Postautor: Slimowski » pt 11 mar 2011, 13:06

Witam. Na wstępie sorry za odkopywanie starego wątku, ale myślę że to odpowiednie miejsce na moje pytanie.
Zamek, jaki aktualnie możesz polecić ekspres przelewowy? Ten severin KA 5700 ostatnio mocno poszybował z cenami w górę (mimo iż kilka dni temu widziałem go za około 150zł). Co myślisz o tych modelach
Severin KA 4125
http://allegro.pl/ekspres-do-kawy-stalo ... 38718.html
Severin KA 4123
http://allegro.pl/ekspres-przelewowy-te ... 43747.html
Severin KA 4102
http://allegro.pl/ekspres-do-kawy-przel ... 75237.html

Czy te modele też mają certyfikacje ECBC, czy są godne polecenia?
Bardziej skłaniam się do której z wersji z termosem, wydaje mi się że to jest "bezpieczniejsza" opcja dla kawy, niż ciągłe podgrzewanie na grzałce.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Przelewowy

Postautor: Jogi » pt 11 mar 2011, 13:15

Zamek pewnie poleciłby >ten< :wink: . Ale jeżeli miałbym wybierać z tych wymienionych, to z moich dawnych doświadczeń przelewowych wynika, że termos jest lepszy niż podgrzewana tacka, bo po krótkim czasie podgrzewania w dzbanku kawa traci smak i aromat. Problemem jest tylko zimny termos przy niepełnym zaparzaniu. Kawa będzie trochę chłodniejsza. W termosie może jednak stać bardzo długo nie tracąc smaku.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Przelewowy

Postautor: Slimowski » pn 14 mar 2011, 15:11

Niestety narazie jestem zmuszony do zakupy jakiegoś tańszego przelewowca, bo dopiero zaczynam budowanie mojego domowego "laboratorium" ;) Pierwsza większa inwestycja to Mazzer który pochłonie znaczną część mojego poststudenckiego budżetu :)
Z teromosem chyba nie będzie problemu, zawsze można go trochę nagrzać przed użyciem, ważną kwestią jest to czy te ekspresy trzymają odpowiednią temperaturę wody podczas zaparzania?

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: Przelewowy

Postautor: Piotr » pn 14 mar 2011, 23:34

Wiesz istnieje dużo innych alternatywnych źródeł parzenia kawy. :wink: Może warto się powstrzymać od zakupu ekspresu wybrać jedno z nich a ekspres(już może coś konkretnego, lub jakaś dobra okazja) w perspektywie przyszłości. :wink:
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Przelewowy

Postautor: Jogi » wt 15 mar 2011, 8:10

160 zł to nie jest wielki wydatek. Po tych ekspresach nie ma co oczekiwać cudów, możliwości wyboru temperatury zaparzania itp. itd. Są wystarczająco dobre, by zaparzyć całkiem dobrą kawę w swoim gatunku (z dobrego materiału oczywiście).
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: Przelewowy

Postautor: Piotr » wt 15 mar 2011, 11:04

... by zaparzyć całkiem dobrą kawę w swoim gatunku (z dobrego materiału oczywiście).
To ostatnio jest temat wielu dyskusji, czasem kontrowersyjnych niestety. :wink:
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Przelewowy

Postautor: Slimowski » wt 15 mar 2011, 11:30

Piotrze, zakup ekspresu przelewowego jest podyktowany głównie naciskiem ze strony wybranki mojego serca ;) Ja sam wole jednak FP lub moke. Jednak miło by było jak kawa wychodząca z ekspresu przelewowego była by przynajmniej przyzwoita w smaku :)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Przelewowy

Postautor: Jogi » wt 15 mar 2011, 11:40

Może być naprawdę niezła, tu sporo zależy od kawy.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przelewowy

Postautor: kawcio » śr 16 mar 2011, 11:30

Maszyna przelewająca raczej pewnie byłaby droga dla domowego użytku, taka która poprawnie trzyma temperaturę i odpowiednio dystrybuuje wodę. Na warunki domowe, nawet dla osób średnio zręcznych do przelewania polecam pour-over na v60. Kawa nie wychodzi przyzwoita, wychodzi świetna - przy odrobinie wyczucia ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Przelewowy

Postautor: ziarenko » śr 16 mar 2011, 13:16

Ja z kolei oglądałem filmiki z procesu parzenia przy użyciu Cony i zachwyca mnie ten mistycyzm
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przelewowy

Postautor: kawcio » śr 16 mar 2011, 18:06

Syfon/Cona to zupełnie inna jazda. Na szczęście mamy kilka ciekawych wątków na ten temat.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Mientusia
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: pn 13 cze 2011, 17:16
Sprzęt: Ekspres przelewowy.
Solis SL70
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Rozwijamy się cz. 2 - czyli Technivorm

Postautor: Mientusia » pn 13 cze 2011, 20:11

Witam :)
Ponieważ nie chciałam zakładać osobnego wątku, to dopiszę się tutaj, mam nadzieję że nikt mnie nie przegoni. :?
Wczoraj mój ekspres przelewowy formy Clatronic odmówił wspólpracy, a jeszcze w sobotę normalnie zaparzyłam w nim kawkę.
Światełko od prądu się świeci, ale ekspres poza tym nie robi nic. Nie pobiera wody i jest zimny.
Na mój rozum chyba padła grzałka, znajomi mówią, że nie opłaca się naprawiać tylko trzeba kupić nowy. Myślicie, że faktycznie dać sobie spokój i nie naprawiać?

Mam nadzieję, że pan Zamek tutaj zajży i może coś mi doradzi, czy ma znaczenie jaki ekspres przelewowy kupię, czy nie, ten który się zepsuł miał termos i kolejny napewno z termosem kupię. Liczę również na jakieś rady jak zaparzyć jeszcze lepszą kawkę z przelewowca.
Do tej pory kupowałam kawę mieloną w markecie i heja do ekspresu, a może zacząć kupować kawkę w ziarenkach ale wtedy to pewnie musiała bym młynek kupić, mam co prawda młynek do kawy z dawnego ZSRR ale czy on się nada?

A teraz opowiem wam pewną historię. :)
Przez całe życie piłam kawę parzoną w kubku, 3 lata temu trafiłam na to forum ale się nie rejestrowałam ponieważ z mężem w prezencie ślubnym dostaliśmy ekspres do kawy Zelmera ( nie pamiętam jaki model, nie chce mi się teraz iść do piwnicy sprawdzać) Przez miesiąc próbowaliśmy wycisnąć z niego coś co by chociaż nieco przypominało espresso, czytałam forum, ponieważ nie chciałam marnować dobrej kawy na naukę, kupiłam jakąś kawę w sklepie Tchibo i poprosiłam o zmielenie jak do ekspresu. A teraz nie bijcie nie znam jeszcze fachowego słownictwa, w tą łychę co się przykręca od dołu w ekspresie sypałam kawę jak w instrukcji, ubijałam, przykręcałam, ekspres grzał wodę a z tego wylatywała jakaś lura której nie dało się pić, cremy jak to mówicie to to nie miało żadnej, może kiedyś udało by mi się coś z tego ekspresu wycisnąć ale był dużo poważniejszy problem, woda którą grzał ekspres strasznie śmierdziała plastykiem i ten zapach przechodził do kawy, tego nie dało się pić. Przepuściłam przez ten ekspres hektolitry wody myśląc, że się w końcu wyśmierdzi, ale nic z tego. Po miesiącu udręki, kiedy i tak piliśmy kawę z fusami w kubku, poddałam się i ekspres wylądował w piwnicy, stoi tam do tej pory.
Dlaczego go nie opchnęłam komuś na allegro, z prostej przyczyny, głupio mi sprzedać komuś coś co nie działa jak powinno i jeszcze okropnie śmierdzi.
Przestałam zaglądać na forum i wróciliśmy z mężęm do kawy zalewanej w kubku.

Rok temu odwiedziliśmy przyjaciół w DE i tam popróbowaliśmy kawy z ekspresu przelewowego, bo oni innej nie pili :)
I to było to, nasi przyjaciele widąc jak nam taka kawka smakuje podarowali nam przelewowca Clatronika z termosem.
Oboje z mężem lubimy dużą kawkę w kubku ok. 350ml, mąż w pracy ma pół litrowy kubek do kawy na biurku, jak ktoś widzi go pierwszy raz to pyta po co mu to wiaderko? hihihi :)
Nie zlinczujcie mnie teraz, nie chcę kupować ekspresu kolbowego, uwielbiam dużą kawkę z mleczkiem, i taką ekspres przelewowy mi zapewniał.
Chcę kupić nowego przelewowca i nauczyć się robić w nim kawę najlepszą jaką się da i pić z przyjemnością :)
A teraz proszę o rady jak ten cel osiągnąć.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Przelewowy

Postautor: Jogi » wt 14 cze 2011, 10:08

Skoro masz zelmera w piwnicy, to zamiast kupować nowy przelewowy, masz już w tej cenie 1/3 młynka. Pozostaje później krótka nauka doboru mielenia i ubijania (pewnie ma zawór, to i tak crema będzie sztuczna, ale smak już ze świeżej kawy lepszy). To jedno rozwiązanie.
Jeżeli uprzesz się przy przelewowym, to rozwiązanie hi-endowe masz już w wątku zamka. Każdy inny dostępny w marketach sprzęt sprawdzonej firmy jak Krups, Rowenta, Mellitta itp. itd. posłuży o wiele dłużej niż jednorazowy Clatronic.
Rozwiązanie trzecie. Iść do zaprzyjaźnionego fachmana złotej rączki, który będzie potrafił oczyścić albo wymienić termoblok.
Rozwiązanie czwarte: próbować odkamienić.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość