AeroPress

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » śr 21 wrz 2011, 12:44

Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » śr 21 wrz 2011, 17:10

No teraz zanim ktoś to zgubi, to najpierw sprawdzi stan swojego konta ;)
No cóż - dobrze, że można to w ogóle kupić - podobnie jak gumowy "korek" a nawet łyżkę :wink: Niedługo po nabyciu AP wyrwałem młynek tchibo i biorę się powoli za eksperymenty. Na pierwszy ogień poszła NICARAGUA "Las Manos" od Stelliniego i jestem zachwycony. Do dripowania ustawiam stopień zmielenia na 5-7 póki co, temperatura ~80 oC i parzę ~2 minuty. Drobniejszy przemiał daje zdecydowanie większą kwaskowość, a przy 1-3 trzeba już używać papierowych filtrów bo na dnie zostaje sporo pyłu.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: AeroPress

Postautor: GrZeNiU » śr 21 wrz 2011, 17:17

W sensie, że przy grubszym przemiale nie stosujesz filtra papierowego? W AP? A to ciekawostka :smiech:

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: AeroPress

Postautor: Metiu » śr 21 wrz 2011, 17:26

Może stosuje dysk coava ! Szyderco... :mrgreen:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » śr 21 wrz 2011, 19:30

Może stosuje dysk coava ! Szyderco... :mrgreen:
Właściwie nie Coava a Able, ale jest praktycznie identyczny 8)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » śr 21 wrz 2011, 20:17

Parzyłem ostatnio na tym młynku Tchibo ze stożkowymi pod AP i mi się wydaje, że cały ten zakres 1-10 daje bardzo niewielką rozpiętość gramatury przemiału, przynajmniej porównując do innych ręcznych i Baratzy M+. Finalnie, szukając grubości jak mam w Baratzy wyszedłem poza skalę - jakieś 12 albo 13 dla ziaren Etiopia Sidamo od Stelliniego, ledwie się ten hooper trzymał. Jednakże robił wrażenie dobrze skalibrowanego fabrycznie, bo blisko '0' żarna lekko klepały o siebie.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: AeroPress

Postautor: GrZeNiU » śr 21 wrz 2011, 21:19

Może stosuje dysk coava ! Szyderco... :mrgreen:
Jakby grubiej zmielić, to i coava nie potrzebny ;>
A tak serio to chętnie bym się zapisał na grupowy zakup takiego dysku taniej niż w Silesii...

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » śr 21 wrz 2011, 21:37

Ostatnio oprócz Coavy z większymi dziurami stosuję jednocześnie filtr papierowy, ale nie ten od AP, tylko wycinany przez synka z holenderskiej Filtropy, efekt jest zaskakująco różny porównując do filtrowania przez oryginalne filtry od AP.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » czw 22 wrz 2011, 0:22

Oprócz Coavy? To znaczy, że stosujesz jednocześnie filtr metalowy i papierowy? Generalnie dzięki za podsunięcie pomysłu, gdy skończą się oryginalne filtry od AP, będę wycinał z papierowych.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: AeroPress

Postautor: GrZeNiU » czw 22 wrz 2011, 1:58

Oprócz Coavy? To znaczy, że stosujesz jednocześnie filtr metalowy i papierowy? Generalnie dzięki za podsunięcie pomysłu, gdy skończą się oryginalne filtry od AP, będę wycinał z papierowych.
Nie wiem jak bardzo Ci się one zużywają, ale w moim przypadku (jeden filtr papierowy na około 15-20 zaparzeń) prędzej się skończy chyba sam aeropress :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » czw 22 wrz 2011, 9:19

Tak stosuję oba, Coava zatrzymuje gruby przemiał, a papierowy cieniutki tylko pył. Sam papierowy jest zbyt delikatny kiedy ciśniemy dość agresywnie.
Nie chodziło mi o zamiennik filtra do AeroPressu, a o odmienną charakterystykę filtru papierowego typu Filtra, Technivorn albo Filtropa.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Silesius
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 343
Rejestracja: pn 04 lut 2008, 2:59
Sprzęt: BEZZERA / EUREKA / HARIO / AEROPRESS
Lokalizacja: Górny Śląsk / OberSchlesien
Kontaktowanie:

Re: AeroPress

Postautor: Silesius » czw 22 wrz 2011, 11:12

(...) zakup takiego dysku taniej niż w Silesii...
Warto dokładnie przeliczyć zakup: http://bit.ly/pjcwZv vs http://bit.ly/ga3KLg
Proszę tego nie odbierać złośliwie, a jedynie z perspektywy praktyczności, szybkości i dostępności tego towaru.
Z naszej perspektywy wygląda to w ten sposób, że nie zarabiamy na tym naprawdę niewiarygodnych sum. Ale przy zwiększaniu zamówień - mamy możliwość negocjowania i obniżenia cen.
Tak np. jak z Cleverem ostatnio się udało (jest już u nas po 79,00 zł brutto).
Gryfny Kafyj na Fejsbuku: Lubisz? ;)
Profesjonalny sklep z kawą (i nie tylko!): www.CafeSilesia.pl

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » czw 22 wrz 2011, 11:46

Fakt, akurat zakup tego dysku przez CoffeeHit nie jest opłacalne, szczególnie przy ciągłym wzroście GBP.
Trzeba by może pociągnąć od razu z US...
zamek może coś wie na ten temat?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: AeroPress

Postautor: GrZeNiU » czw 22 wrz 2011, 13:41

Fakt, akurat zakup tego dysku przez CoffeeHit nie jest opłacalne, szczególnie przy ciągłym wzroście GBP.
Trzeba by może pociągnąć od razu z US...
zamek może coś wie na ten temat?
Zwrot "od razu" bardziej niż do "US" pasowałby do "ChRL" ;)

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » czw 22 wrz 2011, 13:54

Zwrot "od razu" bardziej niż do "US" pasowałby do "ChRL" ;)
Nie wiem jak Coava, ale na moim Able o ile dobrze pamiętam jest napisane "made in US" :wink:
Nie wiem jak bardzo Ci się one zużywają, ale w moim przypadku (jeden filtr papierowy na około 15-20 zaparzeń) prędzej się skończy chyba sam aeropress :)
No cóż, ja wyrzucam po zrobieniu jednej kawy, ale chyba też zacznę je płukać i suszyć.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość