AeroPress

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » wt 27 wrz 2011, 23:21

Zmniejszyłem znacznie grubość przemiału do "odwróconej metody" i w sumie bardziej mi smakuje. Kawy, które parzyłem nabrały bardziej pełnego i wyraźnego aromatu.

Jak sprawdzają się wg. was mieszanki (nie mam na myśli żadnej konkretnej, tylko jako ogół, zamiast jednorodnych) do robienia "espresso"? Chodzi oczywiście o "klasyczne" przygotowanie wg instrukcji, głównie pod kawy z mlekiem.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: AeroPress

Postautor: GrZeNiU » wt 27 wrz 2011, 23:37

Pod mleczanki może i będzie ok, bo te mieszanki dają jakąś tam przebijającą się przez mleko goryczkę, ale dobrych singli to moim zdaniem szkoda na mleko. Swoją drogą, parzenie wg. klasycznej instrukcji (bez metody odwróconej) raczej skutkuje słabszym naparem, bo za szybko cieknie ekstrakt przez filterek.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » wt 27 wrz 2011, 23:48

Swoją drogą, parzenie wg. klasycznej instrukcji (bez metody odwróconej) raczej skutkuje słabszym naparem, bo za szybko cieknie ekstrakt przez filterek.
Czy ja wiem, czy tak szybko? :) U mnie to są raczej śladowe ilości. Co innego przy użyciu metalowego dysku - wówczas parzenie standardową metodą to jednak poważne nieporozumienie. Zamówię sobie przy następnej okazji jakąś mieszankę z domieszką robusty i spróbuję "jak to smakuje". IMO przy użyciu nawet mniejszej ilości wody napar jest dość wyraźny, tylko warto użyć trochę cieplejszej wody (do odwróconej używam tak z 75-80 oC, tutaj raczej 85-90).
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Aragorn
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 59
Rejestracja: sob 14 maja 2011, 20:25
Sprzęt: Aeropress, Moka, Młynek: Porlex i Tchibo

Re: AeroPress

Postautor: Aragorn » śr 28 wrz 2011, 1:00

Pod mleczanki może i będzie ok, bo te mieszanki dają jakąś tam przebijającą się przez mleko goryczkę, ale dobrych singli to moim zdaniem szkoda na mleko. Swoją drogą, parzenie wg. klasycznej instrukcji (bez metody odwróconej) raczej skutkuje słabszym naparem, bo za szybko cieknie ekstrakt przez filterek.
Ciśnij w ten tłok ile masz sił, bo większa siła=większe ciśnienie i zazwyczaj lepsze efekty :)

Awatar użytkownika
KWH
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 102
Rejestracja: ndz 22 maja 2011, 13:57
Sprzęt: Poccino mini-profi 0625R,i-steel,Bialetti Brikka,Zassenhaus,Bodum Latteo

Re: AeroPress

Postautor: KWH » śr 28 wrz 2011, 1:27

No jak? Mielisz, otwierasz, zalewasz gorącą wodą, przelewasz do filiżanki i napój gotowy.
:)
Ktoś już to wymyślił:
http://www.youtube.com/watch?v=UzmMgfcic-c&NR=1
:wink:

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » czw 20 paź 2011, 10:46

Mam pytanie do osób robiących "małą czarną" do mleka w AP. Ile wody wg. aeropressowej miarki (albo w ml) lejecie na 14-16g kawy?
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: AeroPress

Postautor: Felini » czw 20 paź 2011, 11:36

Około 180ml.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » czw 20 paź 2011, 11:41

A ja powiem tak, jak mała czarna do mleka z 15g to mielę jak pod espresso i wtedy zalewam gdzieś 50ml, może 60, krótka ekstrakcja do 1min wraz z przeciskaniem.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » czw 20 paź 2011, 12:11

Ja w zasadzie też używam najdrobniejszego przemiału jaki jest w stanie zrobić mój młynek i zalewam tak "1,5" aeropressowej miarki co daje 60-65 ml wody, przy czym temperatura to tak 85-90 stopni. Czas "ekstrakcji" może nawet trochę krótszy niż u Ciebie kawcio.

Swoją drogą muszę spróbować użyć dwóch filtrów (metalowego i papierowego jednocześnie) do właśnie "małej czarnej" - przy metalowym filtrze jest zdecydowanie większe ciśnienie w tłoku, ale idzie mnóstwo pyłu.

@Felini - mała czarna to u Ciebie wychodzi ze 180ml? :D
Ostatnio zmieniony pt 21 paź 2011, 13:23 przez ignacy, łącznie zmieniany 2 razy.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: AeroPress

Postautor: Felini » czw 20 paź 2011, 13:00

No właśnie, nie zwróciłem uwagi na określenie "mała" w Twoim poście, stąd to uchybienie.
Postaram się czytać uważniej :wink:

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: AeroPress

Postautor: Freezer64 » pt 21 paź 2011, 13:12

... przy metalowym filtrze jest zdecydowanie większe ciśnienie w tłoku,
Zawsze myślałem, że metalowy filtr daje mniejsze ciśnienie od papierowego :shock:


A tak w ogóle to czy jak woda już całkowicie ucichnie w czajniku elektrycznym to ma mniej więcej 90 stopni ?

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » pt 21 paź 2011, 13:18

W moim czajniku elektrycznym - tak około 90 stopni ;)
Zawsze myślałem, że metalowy filtr daje mniejsze ciśnienie od papierowego
Dobrze myślałeś - sprawdziłem organoleptycznie i metalowy filtr wcale nie zwiększa ciśnienia. Otworki najwyraźniej zapychają się w nim w moim przypadku pyłem kawowym stąd zdecydowanie większa siła potrzebna do przeciskania kawy tłokiem.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » pt 21 paź 2011, 14:35

Warto dodać, że otworki mogą w dyskach być różne 0.08 lub 0.10mm
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » pt 21 paź 2011, 14:42

Ja mam akurat Able - z tego co porównywaliśmy wtedy "na oko" i wydawały się mieć taką samą średnicę otworków co Coava? Nie wiesz jakiej to średnicy?
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » pt 21 paź 2011, 15:44

Ja mam Coavę 008 i 010 (czy może nawet 015) i te od Able są 0,08mm, takie też same wcześniej przychodziły do mnie 0,08mm Coavy z CoffeeHit.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości