AeroPress

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » ndz 19 lut 2012, 20:27

Zgłosili do urzędu patentowego i czekają na wyrok. Tak lub nie. Jednak nie warto podrabiać. Bo liczy się data wpłynięcia wniosku do urzędu.
Jeżeli w USA to dziwne by było, gdyby im się nie udało. Generalnie na polu nowych technologii bardzo sceptycznie podchodzę do współczesnej koncepcji patentów (szczególnie za oceanem), ale akurat dla Aerobie należy się wyłączność na ten wynalazek jak diabli!

Umordowany ostatnio niepowodzeniami z espresso (zmęczenie materiału, albo inny diabeł - czas chyba na zmianę młynka :evil: ), postanowiłem zastosować wyżej opisywany przez kogoś przepis na dużą czarną.
  • *16g TOPa od Antonia (przemiał pod espresso, chociaż na następny strzał odrobinę spróbuję rozkręcić młynek)
    *200 ml wody około 85 stopni
    *metalowy filtr + na wierzch papierowy
    *30 sekund parzenia zalane do końca "jedynki" w samym już aeropresie, kilkakrotnie przemieszane, później dolałem resztę wody , kilka sekund pomieszałem i przeciskałem około 30 sekund
Wynik: napar może mało klarowny, za to bardzo charakterystyczna goryczka, delikatna, prawie niewyczuwalna kwaskowatość. Do tego mimo wszystko w porównaniu do dripów bardzo tłuste body (jeżeli można w ogóle o body w tej sytuacji mówić ;)). Jestem zachwycony.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: AeroPress

Postautor: cyrus » ndz 19 lut 2012, 21:02

Co to znaczy "tłuste body"? :wink:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » ndz 19 lut 2012, 21:53

Kawa jest bardziej "gęsta" i "ciężka" w ustach ;) Oczywiście w porównaniu do klasycznego dripa z V60 czy papierowej Kality.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
kotva
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: sob 18 wrz 2010, 15:21
Sprzęt: La Scala Eroica L1
ANFIM KS-T
KRUPS GVX2
Chemex
Aeropress
Hario
Tiamo
Bialetti Mokka
kawa: od wielu dobrych krajowych dostawców:)
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: AeroPress

Postautor: kotva » ndz 19 lut 2012, 22:36

A ja właśnie dlatego lubię AP i Hario za ich odmienną specyfikę od espresso. Z rana espresso z Gaggia, a w południe Aeropress lub drip. Po obiedzie znów Gaggia w ruch :)
No a MA TOP od tygodnia rządzi :)
...i aby klient nigdy nie musiał Cię poganiać...

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » wt 28 lut 2012, 22:05

Już po mistrzostwach Polski. Zdobyłem całe mnóstwo patentów, które muszę przetestować ;)

Dzisiaj moja Kenia z Has Bean (która swoją drogą zaparzona w V60 też była niczego sobie, ale zdecydowanie za słaba na zawody) naprawdę dużo zyskała dzięki następującej metodzie:

- 18g dość grubo, prawie dripowo zmielonej kawy, woda 90 stopni, 220ml
- 30 sekund "preinfuzji" - zalewamy kawę w tłoku przy odwróconej metodzie delikatnie i równomiernie, prawie jak w V60, powinna trochę "napuchnąć"
- powoli dolewamy wodę "do końca" - jw - nie jednym siurem, ale starając się, żeby woda zalewała równomiernie kawę i... nie mieszamy (!)
- po 1,5 minuty od rozpoczęcia preinfuzji nakręcam dwa filtry - oryginalne od AP - i przelewam następne 30 sekund

Efekt w filiżance: zdecydowanie bardziej klarowny napar, bardziej zrównoważony, ale nie znowu taki płaski. W dodatku pozbawiony swoistej "słomy", która do tej pory nader często wychodziła mi z AP. Spróbuję przeciągnąć całość do 2,5 minuty, powinno być jeszcze lepiej :)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: AeroPress

Postautor: GrZeNiU » wt 28 lut 2012, 22:27

A ja się znudziłem Aeropressem... Jakoś z dripa smakuje mi lepiej, nawet przy zastosowaniu najtańszych filtrów (3zł/50szt) i plastikowego dripka. Nawet kupiłem metalowy filtr do AP, ale nadal drip lepszy. A jak jeszcze Antoś jaśniej upali to w ogóle miód.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » wt 28 lut 2012, 22:56

Dla mnie zabawa AP wciąż właśnie się nie nudzi - ciągle odkrywam coś nowego, coraz to inny sposób wydobywania aromatów z ziarenek.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: AeroPress

Postautor: profik » śr 29 lut 2012, 2:08


- 18g dość grubo, prawie dripowo zmielonej kawy, woda 90 stopni, 220ml
- 30 sekund "preinfuzji" - zalewamy kawę w tłoku przy odwróconej metodzie delikatnie i równomiernie, prawie jak w V60, powinna trochę "napuchnąć"
- powoli dolewamy wodę "do końca" - jw - nie jednym siurem, ale starając się, żeby woda zalewała równomiernie kawę i... nie mieszamy (!)
- po 1,5 minuty od rozpoczęcia preinfuzji nakręcam dwa filtry - oryginalne od AP - i przelewam następne 30 sekund
A to ciekawe... :wink:

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: AeroPress

Postautor: cyrus » pt 09 mar 2012, 8:31

Ja od dwóch dni kombinuję z metodą zaproponowaną wyżej przez ignacego, z grubym mieleniem.
Dziś zesypałem Aero jedną miarką kawy zmielonej jak do V60, zalałem wodą do 1-1,5 podziałki na cylindrze, woda 67-65 stopni. Kawa delikatna, smakowała bardziej jak z V60, mniej agresywna niż ze standardowego parzenia w Aero, ale nadal bardziej pełna w smaku niż w V60...

ignacy, co ma na celu nie mieszanie? Przecież odwracając Aero i tak @ll się wymiesza :roll:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » pt 09 mar 2012, 10:09

@cyrus - ale jeżeli wymieszasz na początku parzenia, proces ten będzie przebiegał znacznie szybciej, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Kawa ma wtedy zupełnie inne body i jest bardziej ciężka ;) Tak samo w Cleverze - niektórzy mieszają, inni nie. Generalnie nie ma opcji, żebyś wyciągnął z AP taką klarowność jak z V60. Dzisiaj robiłem w ten sposób Gwatemalę z Qcoffe, ale wyszła mi trochę zbyt płaska, za to wyszedł z niej bardzo fajny kwasek.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: AeroPress

Postautor: cyrus » pt 09 mar 2012, 20:42

Zawsze miałem wrażenie, że jakbyśmy wolno nie wlewali wody, to ona i tak przemiesza/przepłucze zawartość naczynia :roll:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » pt 09 mar 2012, 22:02

To spróbuj intensywnie mieszać podczas parzenia, zachowując ten sam czas i temperaturę - zobaczysz jaki będzie efekt ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » sob 10 mar 2012, 9:38

Dla zagorzałych eksperymentatorów polecam jeszcze kolejność: najpierw woda, później kawa, szybkie wymieszanie jak w syfonie i odwrócenie do pozycji właściwej, czekanie, ciśnięcie. :)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: AeroPress

Postautor: profik » sob 10 mar 2012, 14:49

Testowałem ten sposób przed mistrzostwami, ale... mało czasu, mało ziarna... Musze wrócić jak polecasz. :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: kawcio » sob 10 mar 2012, 19:28

Przynajmniej masz konkretną temperaturę wody ustabilizowanej już w AP i agitacja tylko w pierwszej fazie. Czysto i ładnie to przechodzi.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość