AeroPress

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: >Petrus< » ndz 18 mar 2012, 23:30

W moim przypadku nie chodzi o porysowanie, ani o widoczne pod światło mikropęknięcia powstające zapewne od nadmiernego ciśnienia.

U mnie jest to takie coś:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Póki co kawa leci tam gdzie trzeba, ale zastanawiam się co dalej.
Wysłałem zapytanie do sklepu. Nie wiem czy to wada fabryczna, czy jakiś błąd po mojej stronie.

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: AeroPress

Postautor: Animator47 » ndz 18 mar 2012, 23:50

Uch, nieprzyjemnie to wygląda. Ja mam Aeropress jakieś 4 miesiące, ale są tylko niewielkie i proste zarysowania od ziaren kawy.

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: >Petrus< » ndz 18 mar 2012, 23:55

Trochę nie umiem sobie wyobrazić, że ziarna kawy są w stanie zarysować poliwęglan (z tego jest chyba zrobiony cylinder AP).
W trakcie przeciskania tłok nie naciska na zmielone ziarna. Zastanawiam się jaki wpływ na te uszkodzenia ma samo ciśnienie....

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: AeroPress

Postautor: cyrus » pn 19 mar 2012, 0:00

Jezusiczku! To mój na bank tak nie wygląda... Na pewno przeciskasz w nim kawę, a nie granaty? :roll:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: >Petrus< » pn 19 mar 2012, 0:12

Zdjęcia trochę powiększają problem. Dopiero na nich dopatrzyłem się, że w bruzdach jest stara kawa (ups).
Nie są to też rowy tektoniczne - lekko czuć je pod palcem. Ale całokształt trochę mnie martwi.
Ciekaw jestem opinii kogoś, kto ma Aeropress od co najmniej 9 m-cy. To co jest na zdjęciach zrobiło się z czasem.

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: AeroPress

Postautor: Freezer64 » pn 19 mar 2012, 0:20

Chyba musiałeś siadać na nim :D Też mam ciemny model (inne są chyba z innego tworzywa) jakieś 6 mc-y i na pewno to tak nie wygląda, ale faktycznie niech wypowiedzą się ci z większym stażem jak to u nich wygląda :wink:

acz
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 28
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 10:37
Sprzęt: Forever Combi Duo

Re: AeroPress

Postautor: acz » pn 19 mar 2012, 9:44

Jednak musisz mieć do tego porządnie przygotowane espresso z grubą cremą - bo jak wiadomo - bez cremy malunków ani rusz.
Żeby było jasne - piszę z punktu widzenia osoby, która jeszcze mało wie i dopiero się uczy. Ale tu właśnie na tym forum kiedyś przeczytałem, że nawet na kawie z moki da się coś tam namalować. Szybkie wyszukanie na youtube to potwierdza - cudów nie ma z takiej kawy, ale coś obok "latte art" da się uzyskać.

A swoją drogą - wiem, zaczyna być offtopicznie, może to warto przenieść do innego wątku, ale mnie interesuje ten temat - po czym można poznać prawdziwą cremę? W sensie dostajesz 2 filiżanki, które zostały przygotowane gdzieś za kulisami i masz za zadanie odgadnąć, w którym jest prawdziwa crema, a w którym imitacja. Oczywiście obie są z pianką.

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: AeroPress

Postautor: piovit » pn 19 mar 2012, 10:09

Ciekaw jestem opinii kogoś, kto ma Aeropress od co najmniej 9 m-cy. To co jest na zdjęciach zrobiło się z czasem.
Ja mam od ponad 1,5 roku, ale używam raz na 3 miesiące :lol: i też jakieś minimalne rysy się pojawiają.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: AeroPress

Postautor: cyrus » pn 19 mar 2012, 10:11

acz>tu< jest parę słów o artach na kawie bez cremy, na przykładzie kawy z kawiarki.
>Tutaj< i >tutaj< jest o tym, od czego zależny pojawienie się cremy, a >tu< — czy jest ona w ogóle potrzebna, a >nawet< jaki ma smak ;-)
Czy na kawie bez cremy można zrobić arta? Niby można. Zresztą w którymś z przytoczonych tematów ktoś chwalił się, że robił arty na kakao...
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

DagaS
Posty: 3
Rejestracja: pt 27 sty 2012, 8:26
Sprzęt: SENSEO® Latte Select, Moka, Frenchpress, Aeropress,młynek Russell Hobbs 18416-56 Stylo
Lokalizacja: Heerhugowaard (NL)/Stargard

Re: AeroPress

Postautor: DagaS » pn 19 mar 2012, 10:36

Mój AP jest cały w rysach, niektóre są naprawdę dość głębokie, ale zupełnie się tym nie przejmuję. Pamiętaj, że zmielone grubo ziarna mają twarde i ostre krawędzie. Spróbuj sobie z tego zrobić peeling to zobaczysz... ;)


Dziękuję za odpowiedź. Być może i to mielenie ale dlaczego tak szybko te rysy wyszły mi w pierwszym dniu używania dokładnie po 3 kawusiach (i tutaj w sumie mieliłam dosyć drobno). Mam ciemny Aeropress.
Jeżeli chodzi o Petrusa to tragicznie to wygląda to są pęknięcia nie rysy. Mam nadzieję że u mnie nie dojdzie to tak daleko.

Mam pytanko jedno. Z uwagi że zakochałam się w Aeropressie z uwagi na jego prostotę (wcześniej piłam z moki bądź Frenchpressa) zaskakuje mnie to że kawka zrobiona wychodzi mi dosyć kwaśna jak dla mnie (czułam cały dzień ten kwasek w ustach) używam tej samej kawy co wcześniej czyli : Moka Java Arabicca bądź Toradja Kalossi obydwie są pyszne a w Aeropressie więcej kwasku czuję (ma coś wspólnego grubość mielenia? bo jak zmieliłam jak na Frenchpressa smakowało lepiej choć kwasek był).
Powiem szczerze że nie piłam prawdziwego expresso wiec nie wiem czy czuć tam kwasek którego wcześniej smaku nie znałam. Dopiero od dwóch miesięcy przestałam pić rozpuszczalną ( a myślałam że jestem znawcą kawy jak piję dobrą rozpuszczalną taak taak jak ten człowiek musi się mylić) na rzecz moki franchpressa (tu nie czuję kwasu) czy teraz aeropressu.

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: AeroPress

Postautor: Felini » pn 19 mar 2012, 10:58

Aeropress używam od ponad półtora roku i nic złego się z nim nie dzieje. Są drobne ryski wzdłużne opisywane już przez innych użytkowników, które najprawdopodobniej powstają od drobin kawy. Uszkodzenia na załączonych zdjęciach wyglądają na pęknięcia.
Możliwe, że ten Aeropress wykonany jest z innego tworzywa sztucznego (ma ciemniejszy kolor).
Tworzywa wyglądające bardzo podobnie mogą mieć zupełnie inne właściwości mechaniczne, temperaturowe itd.
Obudowa wykonana bodaj z polistyrenu potrafi pęknąć od upadku na twardą powierzchnię, identycznej obudowy z makrolonu nie można zniszczyć depcząc po niej.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: AeroPress

Postautor: ignacy » pn 19 mar 2012, 11:05

@DagaS - jeżeli chcesz pozbyć się kwasku, to napisz po pierwsze jakiej metody i dozy używasz, przy jakim mieleniu i przy jakiej temperaturze. Jeżeli użyjesz prawie wrzątku (90 stopni i więcej), praktycznie pozbędziesz się kwasku ;) Pytanie brzmi czy ten kwasek Ci nie smakuje?
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: AeroPress

Postautor: Freezer64 » pn 19 mar 2012, 11:10

Na kwaskowatość ma jeszcze wpływ (poza ziarenkami i ich upaleniem) temperatura i czas parzenia, które kolejno w moce i FP są wyższe i dłuższe. Warto poeksperymentować :wink:
Mnie w sumie ten kwasek z jasno palonych ziaren średnio podchodził, niebawem pewnie się okaże, czy to bardziej kwestia gustu, czy w innych ziarnach będzie mi to bardziej odpowiadać :)

PS Cyrus zawsze z taką pieczołowitością wyszukuje odpowiednie wątki w których "już było", na moderatora go :mrgreen:

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: AeroPress

Postautor: >Petrus< » pn 19 mar 2012, 11:20

Mój AP jest zrobiony z takiego samego tworzywa jak egzemplarz kupiony dla znajomego 2 tyg. temu - czyli to zły trop.

Ciekawe jest, że rozstępy są również w miejscu, gdzie cylinder jest połączony z 6-ciokątnym kołnierzem, który teoretycznie powinien go wzmocnić, gdyby powodem powstania uszkodzenia miało być ciśnienie.

Do tego nie wzmocniona, narażona na ciśnienie najniższa część cylindra jest idealnie gładka. :shock:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dostałem dość szybko odpowiedź ze sklepu, że małe pęknięcia są normą w AP, natomiast przy tych - mogą zaoferować wymianę na nowy egzemplarz.
Czekam jeszcze na informację, czy to uszkodzenie jest objęte gwarancją producenta.

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: AeroPress

Postautor: Freezer64 » pn 19 mar 2012, 11:33

No właśnie z tym tworzywem dziwna sprawa, może robią też w tym nowszym wersje przyciemniane. W każdym razie na pewno zmieniali rodzaj tworzywa, bo najpierw był to poliwęglan, a potem producent deklarował zmianę na copoliester, bo ten pierwszy mógł w teorii wydzielać jakieś szkodliwe związki (wewnętrzne testy tego nie potwierdziły, ale i tak zmienili).
Pytanie czy to idzie jakoś odróżnić, a może nadal przyciemniane to te ze starym ? Może Silesius coś wie ?


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości