Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: >Petrus< » śr 14 paź 2009, 1:57

Ostatnio zmieniony śr 14 paź 2009, 10:56 przez >Petrus<, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 14 paź 2009, 8:24

Nie mogę pojąć, jak to działa. Czy tworzy się tam jakieś podciśnienie? Kawa wychodzi czarna jak smoła. To urządzenie burzy wszelkie mity o temperaturach zaparzania.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
galex
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 313
Rejestracja: śr 13 maja 2009, 13:26
Lokalizacja: Toruń

Postautor: galex » śr 14 paź 2009, 8:32

Nie jest to sposób na szybkie espresso...

I chyba nie dla takich, jak my, acid drinkers :lol:
Nivona 610, AeroPress, młynek Ćibo

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » śr 14 paź 2009, 8:53

Jogi - tak jak napisali - 2 tajemnice natury: zimna woda i .....czas. Odpowiednio 12-18-48 godzin....... można moczyć 2-gi raz - i wtedy EXTRAKCJA trwa 'tylko 4 h.

Po prostu kawa jest moczona b. długo na zimno - a otrzymany "namok" używany jak esencja herbaty do sporządzania "pysznych napoi kawowych"..... pewnie espresso otrzymuje się po podgrzaniu w mikrofali.... :shock:

W sumie to można spróbować pod warunkiem posiadania obydwu cudów natury, tj.: zimnej wody i czasu (tego ostatniego ewidentnie z nadmiarem).

W sumie nie ma się co śmiać - trzeba spróbować - nikt nie każe zaraz kupować wycudowanego urządzenia....

Wspaniałym symbolem wyższości tej metody jest to, że Pani 'Jagoda' odprawia swoje czary obok BEZUŻYTECZNEGO HX/E61 2-grupowego UberPro EKSPRESU (nie przyjrzałem się)..... co za przestroga dla nierozważnych właścicieli restauracji!!!!!!!!!! A wystarczyło wziąć od cioci 10-12 litrowych szklanych słoików i kupić od Pani Jagody UberPro zimną wodę........

Ciekawe kiedy wpadną na zimna ekstrakcję herbaty i kawy Inki ........... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ............. nie no... dość!!! jednak odpadam.

------------------------------------------------------------------------------------

Tak na serio to na efekt/profil fizykochemiczny ekstrakcji ma wpływ: temperatura/ciśnienie/szybkość przepływu/czas ekstrakcji......itp itd.... Na pewno jest to jakiś sposób - i na pewno efekt będzie kompletnie inny niż przy każdej innej metodzie. Trzeba sprawdzić....

------------------------------------------------------------------------------------

Tak na marginesie - wyobraźcie sobie - gości którzy lekko pochrapują miedzy talerzami od przystawek czekając na zakończenie EKSPRESOWEJ 12 godzinnej ekstrakcji.......

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Postautor: piomic » śr 14 paź 2009, 9:38

Jak dla mnie to "seattle" w adresie jest rekomendacją. Kawie po amerykańsku mówimy zdecydowanie NIE.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » śr 14 paź 2009, 9:53


Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » śr 14 paź 2009, 10:55

Ten miał przynajmniej wygląd i styl.... chyba spróbuję za słoikiem..... nastawię sobie popołudniową kawę..... na jutro hihihihihihihi.

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: cinek » śr 14 paź 2009, 13:51

Ocvzywiście ekstrakcja za pomocą zimnej wody też zachodzi, tyle, że wolniej. A priori trudno prezwidzieć co z tego wyjdzie. Ogólna prawidłowość (chociaż obserwowana przez nas jednak w temperaturach >80C) jest taka, że przy wyższej temperaturze do naparu przenikają różne gorzkie substancje. Może być więc prawdziwe stwierdzenie producenta, że ta metoda daje kawę mniej gorzką. Jednak długość całego procesu powoduje przecież, że wiele subtelniejszych aromatów zdąża się ulotnić. Nie sądzę więc żeby ostateczny efekt był jakiś bardzo ciekawy.
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

Awatar użytkownika
s_biela
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 306
Rejestracja: pt 25 wrz 2009, 10:11
Sprzęt: Demoka 783, i-mini czarne aluminim, Bieletti Venus, tygielek
Lokalizacja: Londyn

Postautor: s_biela » śr 05 maja 2010, 8:18

to co powiecie na to:
Obrazek
oj... chyba będzie europicola

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » śr 05 maja 2010, 13:23

Ta spiralka na dole jest totalnie nieodzowna..... pęknę ze śmiechu.

Awatar użytkownika
s_biela
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 306
Rejestracja: pt 25 wrz 2009, 10:11
Sprzęt: Demoka 783, i-mini czarne aluminim, Bieletti Venus, tygielek
Lokalizacja: Londyn

Postautor: s_biela » śr 05 maja 2010, 23:28

mi się podoba :wink:
oj... chyba będzie europicola

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » czw 06 maja 2010, 5:31

A u Kogo to w ogrodzie stoi... :wink:
Wygląda na solidny mebel.sl
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 06 maja 2010, 8:48

Może z tego kawa z procentami wychodzi? :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

blinka
Posty: 2
Rejestracja: ndz 30 maja 2010, 18:04
Lokalizacja: Krakow

wow

Postautor: blinka » wt 01 cze 2010, 21:44

jestem pod wrazeniem, jakby ktos serwowal w Krakowie taka zimna to dajcie znac . z ciekawosci napilabym się .choc boje się ze smakuje jak zimna lura z tzw dolewki w starych komunistycznych czasach. Pil ktos? tzn ,ta na zimno,nie dolewke? :D
nic nie może równac się z dobrą kawą ...
No,może pomidor ze słońca :-)

Kosa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: pt 28 sty 2011, 17:26
Lokalizacja: Osiek

Kawa "parzona" na zimno

Postautor: Kosa » ndz 06 mar 2011, 19:03

Otóż nie wiem czy dany temat był poruszany na szanownym forum, lecz natknąłem się na to przeglądając YT .

http://www.youtube.com/watch?v=RvRuGvWFMSg
http://www.youtube.com/watch?v=WFV1pjq2QsU
http://www.youtube.com/watch?v=Ieqd9DsoLxE
http://www.youtube.com/watch?v=4XOIeCw1AGM
http://www.youtube.com/watch?v=mzXZyzNbJL4


Wczoraj wykonałem eksperymencik, użyłem 250g "kawy" Maxwell House i hmmm.... przy stosunku 1:1 do wody mamy coś pysznego :D

Otóż jest temat tej metodzie poświęcony i proszę kontynuować tu ;) //kawcio

Ale przez to uniknełem zostania Archeologiem ;)
Bialetti Musa Satin 2cups
Aeropress - w drodze :D


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości