Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Poe » wt 04 wrz 2012, 21:10

Po 24h:

- kolor bez zmian
- zapach, jakby trochę gorszy, mniej czekoladowy, a bardziej jak "zimna, czarna kawa"
- w smaku straciła pewną dozę delikatności na rzecz większej goryczy (ale zupełnie nie przeszkadzającej)

Następny (i ostatni) test za kolejne 12h, czyli łącznie 36 godzin będzie.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: roger » wt 04 wrz 2012, 21:31

Ale dlaczego tak długo testujesz ?? tzn 36h
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Poe » wt 04 wrz 2012, 23:27

Po prostu dla testu. Skoro już zrobiłem sobie CB w 600-ml FP, to podzieliłem sobie to na 3 filiżanki, każda po 12h, sprawdzając, czy lepsza jest taka 12h czy 36 (czytałem nawet o dłuższych ekstrakcjach...), aby mieć ogólne rozeznanie, na jakich zasadach do działa i czego można się spodziewać.

Nie wiem, czy jeszcze kiedyś nie sprawdzić tego z większą ilością kawy (bo na razie dałem dozę standardową, którą używam do parzenia klasycznym sposobem)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Poe » śr 05 wrz 2012, 11:07

No, i zakończenie testów. I jestem zaskoczony - po 36h zdecydowanie najsmaczniejsza jak dla mnie. Mocny, czekoladowy zapach, dobry balans smaków. Nic, tylko pić :)

Ale na pewno nie zastąpi dobrego, gorącego espresso ;)

Mam nadzieję, że komuś się przydadzą moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: roger » śr 05 wrz 2012, 11:16

fajnie :) ja planowałem zrobić ten test z CB ale narazie ciągle to przekładam, muszę "zbadać" ten zaparzacz Bodum do CB bo mam go w magazynie.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Poe » śr 05 wrz 2012, 11:42

Sądzę, że z Bodum do CB wyjdzie kawa zdecydowanie mocniejsza, bo z tego co pamiętam, chyba proponują inne proporocje, ale czekam na Twoje spostrzeżenia :)

Marcin
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: expel » pt 05 kwie 2013, 22:16

No i temat umarł... Szkoda mi dobrej kawy na takie eksperymenty, co powiedzie na jakąś mielonkę typu tchibo 100% arabika? Jest w ogóle sens pchać się w takie coś? Są akurat paczki po 100g do tego 400ml wody i może coś z tego będzie? Chyba że z tak "podłej" kawy nie wyjdzie nic ciekawego i nawet tych 6 zł nie warto inwestować. I nie chodzi mi tu tylko o eksperyment bardziej o kawę którą będę mógł wypić szybko rano przed studiami, lub zabrać do samochodu. Bo zawsze rano jestem tak zaspany że nawet Dripa nie chce mi się robić..

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Poe » czw 13 cze 2013, 23:14

@expel, akurat tak się składa, że wczoraj sobie zrobiłem znowu CB, tym razem z lepszej kawy niż poprzednio, jasno palonej Kolumbii od James Gourmet Coffee i efekty świetne - 16h "parzenia", 30g kawy, 500ml wody + przelanie przez filtr Hario. Dobry balans, sporo słodyczy, czekolady i kwasku charakterystycznego dla tej kawy : )

Myślę, że nie ma co się pchać w jakieś "podłe" kawy, bo wyjdzie Ci podły napar. czas "zaparzania" tylko wyciągnie syf z niej... Więc albo poświęcisz dobą kawę, albo nie rób CB. to chyba jest najrozsądniejsza rada ; )
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Pierote » śr 02 sie 2017, 14:09

Upsss! odświeżę :)
Cascara Hacienda Sonora od Antonia parzona na zimno 22-13 a więc 15 h wyszło:
Zimny napar prosto z lodówki wyszedł przyjemnie wytrawny, lekko cytrusowy (cytryna). Smak lekki, orzeźwiający, chłodzący, czuję że zamieni zimne napoje na urlopie :D
Idealny dodatek do przedpołudniowej Kolumbii Marcelli

Będę musiał spróbować zalecanie 12h :wink:
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość