Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: Zimna ekstrakcja kawy.

Postautor: Piotr » pn 07 mar 2011, 23:58

Forum jest niczym prezent na święta niby już wiesz co dostaniesz. :wink: A tu niespodzianka. Jak by ktoś chciał mieć wszystkie urządzania do parzenia kawy. To będzie potrzebował sporej przestrzeni :wink: i kilku kilogramów tego samego gatunku kawy na próbę. Zastanawiam się jak by tak zalać kawę, zimną mineralną wodą na kilkanaście godzin, a potem to przecisnąć przez Aeropress?
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Kosa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: pt 28 sty 2011, 17:26
Lokalizacja: Osiek

Re: Zimna ekstrakcja kawy.

Postautor: Kosa » wt 08 mar 2011, 0:00

Zdecydowanie sprawniej odsączyć lepiej :P

Czysta jednorazowa ścierka na dużym sicie poniżej garnek i przewalić przez to cały przygotowany CBC.

A potem sobie to przez filtr do kawy dla pewności przelać.
Bialetti Musa Satin 2cups
Aeropress - w drodze :D

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: Zimna ekstrakcja kawy.

Postautor: Piotr » wt 08 mar 2011, 0:09

No tak, ale to musi kilkanaście godzin postać? Samo przelanie zimną wodą chyba w niczym nie pomoże? :roll: Wydaje mi się że kawa nie odda całego aromatu.
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Telcontar
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: śr 09 lut 2011, 15:29
Lokalizacja: Opolskie

Re: Zimna ekstrakcja kawy.

Postautor: Telcontar » sob 26 mar 2011, 10:47

Można też żuć surowe ziarna jak pierwsi kawosze ;]

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Cold Brewing

Postautor: ignacy » sob 29 paź 2011, 2:52

Wiem, że to może nie pora (w końcu jesień) i lepsze byłoby lato, ale ostatnio zainteresował mnie temat cold brewing'u. Przy czym nie udało mi się odnaleźć nawet wzmianki na ten temat na forum. Dla niewtajemniczonych - przyrządzanie kawy "na zimno" tj. wg. zaleceń, które znalazłem, najprostszym domowym sposobem jest zalanie zimną wodą zmielonej drobno kawy w proporcjach ok 1:4 kawy do wody i zostawienie na kilka(naście) godzin w lodówce, a następnie odsączenie przez jakieś sitko/filtr. Efekty smakowe są opisywane jako znacznie mniejsza kwaskowatość, oraz odrobinę mniejsza zawartość kofeiny.

Pogooglowałem tu i ówdzie i generalnie trochę mam problem z określeniem właściwych proporcji. 250g kawy na 1 litr wody? Niestety, najczęściej przy wymianie opinii ludzie posługują się określeniami takimi jak "cup of water" or "one dose of coffee" które to określenia są - delikatnie mówiąc - niezbyt precyzyjne. Ewentualnie właśnie wspomniane 1:4, ale właśnie - objętościowo? Wagowo?

Czy ktoś ma doświadczenie w tego typu przyrządzaniu kawy? Jeżeli tak, to jakie kawy może polecić? Jednorodne czy mieszanki? Ciemno, jasno, średnio palone? Zamierzam spróbować w przyszłym tygodniu i nie chcę zmarnować dość sporej ilości ziaren :wink:
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Silesius
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 343
Rejestracja: pn 04 lut 2008, 2:59
Sprzęt: BEZZERA / EUREKA / HARIO / AEROPRESS
Lokalizacja: Górny Śląsk / OberSchlesien
Kontaktowanie:

Re: Cold Brewing

Postautor: Silesius » sob 29 paź 2011, 16:20

Wiem, że cold brewing "uprawiał" z powodzeniem Maciek "Piguła" z kawiarni REKLAKS w Wawie (ul. Puławska). Jest tam praktycznie non-stop, także możesz go o to tam podpytać, a nawet namówić by opisał swoje doświadczenia na CP.
Gryfny Kafyj na Fejsbuku: Lubisz? ;)
Profesjonalny sklep z kawą (i nie tylko!): www.CafeSilesia.pl

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Cold Brewing

Postautor: ignacy » sob 29 paź 2011, 19:00

No cóż, w wolnej chwili może wpadnę na kawkę i podpytam, dzięki za info ;) Wiem, że na Filtrach też się chyba kiedyś w to bawili, ostatnio często bywam to też zasięgnę języka.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: Cold Brewing

Postautor: maro » ndz 30 paź 2011, 10:52

Pierwsze słyszę o takiej metodzie :shock: Idę przetestować metodę "1:4".
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
Domes
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 345
Rejestracja: ndz 21 gru 2008, 14:40
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Lokalizacja: R-sko / Wrocław

Re: Cold Brewing

Postautor: Domes » ndz 30 paź 2011, 11:58

Również Paweł z Szajby się w to bawił i bardzo sobie chwalił ;) Proporcji jednak nie znam, możesz zagadać do niego na PW, choć nie wiem czy się tu jeszcze pojawia...

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Cold Brewing

Postautor: ignacy » ndz 30 paź 2011, 12:33

Pierwsze słyszę o takiej metodzie :shock: Idę przetestować metodę "1:4".
Zdaj relację ;) Ja dzisiaj wieczorem też będę zalewał 100g kawy i 400ml wody - zobaczymy co z tego wyjdzie.

edyta
No i dzisiaj nie wyjdzie na pewno, ale wtorek/środa się zabieram na pewno jak wrócę do siebie :dymek:
Ostatnio zmieniony ndz 30 paź 2011, 16:45 przez ignacy, łącznie zmieniany 1 raz.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: maro » ndz 30 paź 2011, 13:25

Na razie jet u góry papka a na dole szklanki słomkowy "napar". Poczekamy jeszcze godzinkę. A jak to w ogóle pić ? Na zimno czy podgrzać ?
Kupię ekspres dźwigniowy.

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Felini » ndz 30 paź 2011, 14:08

Kawę przyrządzoną na zimno piliśmy niepodgrzaną, niestety proporcji nie znam.

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: maro » ndz 30 paź 2011, 20:04

No i wypiłem :D Smakuje jak zimne rozcieńczone lungo... Prawdopodobnie bo nigdy nie piłem zimnego lungo ani nie rozcieńczałem :wink:
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: ignacy » pn 31 paź 2011, 10:16

Maro - napisz proszę dokładnie ile wlałeś wody, ile wsypałeś i jakiej kawy, jak grubo zmielonej i jak długo trzymałeś toto razem ;) Jaka jest moc tego naparu i intensywność?
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: maro » pn 31 paź 2011, 13:56

Kawę namieliłem taką jaka w młynku była czyli ATT Organic jak do doppio czyli około 18-20gr. Woda z filtra RO - zimna i "miękka" około 80-100 ml. Raczej niechętnie namiał opadał na dno szklanki ale gdy już opadł po około 30 min. to wstawiłem to do lodówki temp. +7 st.C na około 1,5 godz. Napar słaby "herbaciany" myślę, że w lecie można by to pić litrami ale teraz mi nie posmakowało.
Kupię ekspres dźwigniowy.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość