Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: ignacy » pn 31 paź 2011, 16:44

Trochę krótko trzymałeś, ja spotkałem się z zalecanymi 8-12h przynajmniej ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Kosa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: pt 28 sty 2011, 17:26
Lokalizacja: Osiek

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Kosa » pn 31 paź 2011, 19:26

Kawe Cold Brew robi się troche inaczej, gdyż to co uzyskujemy to KONCENTRAT.

Przynajmniej robimy to z 100g kawy bo inaczej się nie opłaca.
np. 100g kawy i 400cm3 wody

mieeeeszamy i zostawiamy to na 12-15h

potem odcedzamy najlepiej przez filtr do kawy, możemy to pić na ciepło lub zimno.

1:1 z wodą ciepłą lub zimną ( jeśli zimna to mineralka) a nawet z lodem i tak oto mamy mrożoną kawę.
Bialetti Musa Satin 2cups
Aeropress - w drodze :D

Aragorn
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 59
Rejestracja: sob 14 maja 2011, 20:25
Sprzęt: Aeropress, Moka, Młynek: Porlex i Tchibo

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Aragorn » wt 01 lis 2011, 13:30

Zrobiłem na próbę tą metodą. 2 miarki AP drobno zmielonej kawy na 8 miarek wody i odstawiłem na 24h do lodówki. Wrażenia mieszane.
Otrzymana kawa pachnie dokładnie tak samo jak po zmieleniu.
Jak kolega wyżej wspomniał prawdopodobnie jest to koncentrat, gdyż goryczka tego płynu jest dość spora. Wg. mnie zdecydowanie lepiej smakuje po rozcieńczeniu z ciepłą wodą.
Kawa przygotowana w ten sposób wydaje się jednak świetną bazą pod jakieś słodkie wariacje z bitą śmietaną czy mlekiem. Można wtedy posypać czekoladą, cynamonem etc. (W zależności od smaku bazy) Poeksperymentuje na domownikach hehe

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: ignacy » czw 03 lis 2011, 10:06

100 gram drobno zmielonej kawy, 400 ml wody mineralnej zamknięte w słoiku chłodzi się właśnie w lodówce. Wyciągnę jutro z rana i zobaczymy co z tego będzie ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Kosa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: pt 28 sty 2011, 17:26
Lokalizacja: Osiek

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Kosa » czw 03 lis 2011, 13:56

24h to jest za długo.

skoro wstawiłeś o 11 to wyjmij o 22.
I nie trzymaj tego non stop lodówce...
Bialetti Musa Satin 2cups
Aeropress - w drodze :D

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: ignacy » czw 03 lis 2011, 15:12

Teraz za późno - będzie w lodówce do ~23 zanim nie wrócę z pracy ;) Ale wrażenia smakowe opiszę jutro z rana, bo znowu nie będę mógł zasnąć do 3ciej w nocy, tak jak po wczorajszych eksperymentach z Brazylią od Antonia :D
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: ignacy » pt 04 lis 2011, 8:07

Wczoraj odsączyłem (niestety przez metalowy filtr Bodum Kona - następnym razem użyję jakiegoś papierowego jeszcze bo zostało dużo pyłu). Z 400ml wody zostało 200ml ekstraktu. Próbowałem z rana z mlekiem (tak z 200ml do 50ml) oraz z wodą (1:1 - 50ml wody i 50ml ekstraktu). Generalnie to co udało się uzyskać w żadnym wypadku nie przypomina zwykłej, czarnej kawy po ostudzeniu ;) Prawie niewyczuwalna goryczka, zero kwaskowatości i mimo wszystko w takiej 50ml porcji dość sporo kofeiny.

Na pewno będę powtarzał, chociaż raczej w lato. Jestem zadowolony z wyników i tego nietypowego smaku, który udało się uzyskać.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
SleepyCoffee
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: ndz 30 paź 2011, 2:32
Sprzęt: Porlex Tall
:: AeroPress
:: Chemex CM-6A
:: Kalita Wave 185

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: SleepyCoffee » śr 23 lis 2011, 23:52

Discover the pleasure of cold brewed coffee and tea - a favorite of regular folk, connoisseurs and food critics since 1964.

Przypadkiem trafiłem na stronę http://www.toddycafe.com/index.php

Obrazek

Jak widać cold brewing to nic nowego! 1964!
Za jedyne $37.50 można mieć kolejne klasyczne urządzenie... Tylko lata brak. ;)

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: edtheduck » śr 11 lip 2012, 16:37

Wrócę do tematu, bo lato w pełni :)
Używaliście może wynalazku firmy Hario o nazwie: Cold Brew Coffee Pot 600ml?
Mam ochotę porobić jakieś kawy na zimno, z mlekiem.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: ignacy » śr 11 lip 2012, 17:07

Z mlekiem pasuje raczej frappe/lodowe latte na bazie espersso i z dużą ilością lodu. Ewentualnie http://coffeegeek.com/guides/aeropresscoldbrew - według tego poradnika (ale okrutnie dużo ziarna idzie na jedną filiżankę ;)) i wtedy ze skondensowanym.

Ogólnie popytałem tu i ówdzie i jak przyjdą ziarna to będę robił według przepisu: zimna woda, przemiał jak do chemexa, 60g ziaren/litr i 12h w temperaturze pokojowej ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Slimowski » śr 11 lip 2012, 22:50

Ignacy, robiłem w tym roku cold brew według tych proporcji które podałeś, tylko z wydłużonym czasem ekstrakcji do 24h. Polecam na upały ;) Następnym razem spróbuje skrócić do 12h żeby porównać efekty

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: ignacy » czw 12 lip 2012, 19:42

W sumie słabo pamiętam czas, możliwe że lepiej rzeczywiście 24h.

Ja właśnie zrobiłem sobie mrożoną kawkę według tego przepisu:
http://www.coffeegeek.com/guides/aeropresscoldbrew

Użyłem 35g trochę zwietrzałej już Yellow Label z Apro Trade, ale jest zbyt mocno palona do tego moim zdaniem, spróbuję kiedyś może z jakimś singlem. Przy czym dałem poleżeć kawie w wodzie prawie 3 minuty, myślę że śmiało można zjechać z dozy przy dłuższym pozostawieniu kawy i mocniejszym przeciskaniu. Generalnie do zalet tej metody można zaliczyć kilkuminutowy czas przygotowania, a do wad... Okropnie mały uzysk.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Poe » wt 04 wrz 2012, 0:26

Przy okazji ostatnich poszukiwań ceramicznego drippera w TK Maxx, którego nie znalazłem, kupiłem French Pressa 600ml (Kaiserhoff). Obok stał FP z Bodum, specjalnie do Cold Brewingu. Obejrzałem toto, nie różniło się to budową od zwykłego FP (po prostu dodatkowa pokrywka, szczelna na czas chłodzenia, żeby nie łapało zapachów z zewnątrz), poczytałem o tym sprzęcie trochę w internecie i stwierdziłem, że muszę spróbować CB na zwykłym FP. Zaopatrzyłem się parę dni temu w singla, Guatemalę Teanzul Bourbon Amarillo Cup of Excellence, mieloną pod FP. Przy klasycznym parzeniu i odmuleniu, smaczna, łagodna kawka. Jakieś trzy godziny temu wstawiłem do lodówki wyżej wymienioną parę (FP dodatkowo owinąłem folią aluminiową dookoła pokrywki) + zimna woda. Ciężko mi mówić o proporcjach... Użyłem około 4 czubatych łyżek kawy na 600ml wody. Planuję po około 12 godzinach przecisnąć kawę przez tłok i sprawdzić wynik na jednej filiżance, a resztę wstawić na kolejne 12 godzin, około, aby porównać wyniki.

Nie mogę się doczekać ;)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: kawcio » wt 04 wrz 2012, 9:47

To grzech ciężki COE kupować już zmieloną... ;)
Weź pod uwagę, że aromaty ulatują w powietrze ze zmielonej kawy ~50 razy szybciej niż z ziarnistej.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zimna ekstrakcja kawy - Cold Brewing

Postautor: Poe » wt 04 wrz 2012, 10:44

@kawcio, jestem świadom swojej profanacji i bezczeszczenia kaw, prosząc sprzedawców o zmielenie mi kawy, czy to pod ekspres czy FP. Wiem. Ale niestety, na razie nie zapowiada się na zakup młynka. Więc lepsze to, niż nic. Z całych ziaren nic nie wycisnę ;)

Ale wracając do CB - po ok. 13 godzinach, wyciągnąłem FP z lodówki i otworzyłem. To, co mnie uderzyło mocno (i przyjemnie) to niesamowity, czekoladowy zapach naparu (?). Sprasowałem kawę, nalałem do filiżanki i pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to odcień mocniejszej herbaty. A smak... bardzo łagodny, kompletnie bez goryczy a także bez kwasowości. Łagodność ponad wszystko. Ale ciężko mi wyłapać jakieś konkretne nuty.

Nie wypiłem oczywiście całych 600ml ;) Reszta poszła z powrotem do lodówki i sprawdzimy, co będzie po kolejnych 12 godzinach.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość