Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: antonio » śr 31 paź 2012, 8:02

Gromog, "Drip it!" jak sama nazwa wskazuje jest do dripu, a nie do moki czy ekspresu. Drip to papierowa bibułka i przelewanie trwające parę minut. Miałeś to zaparzyć w tygielku przecież ;).

A ja nigdy nie miałem problemów z mokami. Nawet w czasach, gdy zaparzałem Lavazzę Oro w jakimś aluminiowym urządzeniu noname ;). Gdy kawę lokuję w sitku, stosuję teraz gesty podobne do tego, co proponuje Schomer, Wendelboe itd. Delikatnie dłońmi, palcami wyrównuję poziom kawy w sitku, tak by jej w żaden sposób nie ugniatać, i tak by powierzchnia była gładka. Poczytajcie sobie lub popatrzcie gdzieś w google na "stockfleths moves".

Bartolo
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: pt 12 paź 2012, 23:18
Sprzęt: jeszcze brak

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Bartolo » śr 31 paź 2012, 9:24

Pellini Top ;)

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: mmorka » śr 31 paź 2012, 9:30

Antonio a postukujesz o blat ? czy wrzucasz łyżeczką "na luźno" i wyrównujesz ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: antonio » śr 31 paź 2012, 9:33

Niczego nie postukuję :). Postępuję z kawą delikatnie. Idea jest taka, by niczego nie ubijać, nie ugniatać, nie naciskać.

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: mmorka » śr 31 paź 2012, 9:48

I'll try ;]

gromog
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 94
Rejestracja: ndz 19 kwie 2009, 11:24
Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: gromog » śr 31 paź 2012, 11:25

Gromog, "Drip it!" jak sama nazwa wskazuje jest do dripu, a nie do moki czy ekspresu. Drip to papierowa bibułka i przelewanie trwające parę minut. Miałeś to zaparzyć w tygielku przecież ;).

A ja nigdy nie miałem problemów z mokami. Nawet w czasach, gdy zaparzałem Lavazzę Oro w jakimś aluminiowym urządzeniu noname ;). Gdy kawę lokuję w sitku, stosuję teraz gesty podobne do tego, co proponuje Schomer, Wendelboe itd. Delikatnie dłońmi, palcami wyrównuję poziom kawy w sitku, tak by jej w żaden sposób nie ugniatać, i tak by powierzchnia była gładka. Poczytajcie sobie lub popatrzcie gdzieś w google na "stockfleths moves".
A próbowałem Drip it! z ciekawości, na różne sposoby więc i moce, jeszcze tylko w automacie i dripie nie próbowałem. W tygielku raz robiłem, ale mój młynek mieli trochę za grubo, boję się skręcić bo żarna padną jeszcze, a nie wiem czy można dokupić u nas. Czy przelewowy i drip to to samo będzie?(Cyrus na Boga tylko nie przenoś postu :wink: )
Adrianna podejdzie do moki?
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: antonio » śr 31 paź 2012, 11:33

Ariadna do moki jest OK, tak jak większość kaw do espresso :). Trudno powiedzieć czy przelewowy i drip to to samo. Teoretycznie tak, ale w praktyce nie zawsze :). Ekspresy przelewowe z marketów AGD działają nieco inaczej niż ręczne zaparzanie przy użyciu urządzeń np. Hario, Clever Dripper itd. W tych ręcznych metodach mamy większy wpływ na proces zaparzania, na temperaturę, na tempo. W ekspresie coś tam sobie ciurka i przecieka przez kawę, ale jak — nie wiadomo.

tequila
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: śr 07 lis 2012, 16:57
Sprzęt: nie mam

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: tequila » wt 20 lis 2012, 19:01

Witam, zaczynam moją przygodę z kawą. Mam mokę Bialetti i młynek ze swiezopalona.pl
Problem tylko z dostosowaniem żaren do mielenia pod mokę.
Ustawiłem coś takiego: https://www.dropbox.com/s/4yuk2t8gho47x ... 185655.jpg
i proszę o poradę jak daleko jest od optymalnego ustawienia pod kawiarkę.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: ziarenko » wt 20 lis 2012, 20:41

Wydaje mi się że odstęp żaren jest spory i bardziej pasuje do dripa. Ale łatwiej by było wywnioskować coś z Twojego zdjęcia gdyby było widać na nim drobiny zmielonej kawy.
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

tequila
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: śr 07 lis 2012, 16:57
Sprzęt: nie mam

Re: Odp: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: tequila » wt 20 lis 2012, 20:59

Wygląda to mniej więcej tak:
http://db.tt/vzAJsIHB
Mam nadzieje ze widać to całkiem dobrze.

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: donkiszot » wt 20 lis 2012, 21:02

[...]W ekspresie coś tam sobie ciurka i przecieka przez kawę, ale jak — nie wiadomo.
Jeśli ktoś się chcę pobawić, to i tam się pobawi. Z temperaturą rzeczywiście jest tak jak jest, ale już z czasem niekoniecznie. Chyba wszystkie ekspresy przelewowe mają zaworek zapobiegający kapaniu -- w efekcie można ten zaworek wykorzystać do dowolnych manipulacji czasem i zaparzaniem. Preinfuzję można zrobić. Można pod koniec nakapać pół filtra, otworzyć, zamieszać i kapać dalej. A na upartego to i samemu można polewać (dzbanek i stojak na wszystko gratis ;)).

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: ziarenko » śr 21 lis 2012, 7:30

Wygląda to mniej więcej tak [...]
Wydaje mi się że grubość przemiału jest odpowiednia. Sitko do pełna i powinno wyjść coś pijalnego :szampan:
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

tequila
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: śr 07 lis 2012, 16:57
Sprzęt: nie mam

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: tequila » śr 21 lis 2012, 14:53

Próbuję nadal zrobić dobrą kawę, ale chyba nie wychodzi. Nie jestem wielkim smakoszem, ale w kwestii gorzkości i kwasowości to mój wybryk z moki wychodzi bardziej gorzki i kwaśny niż kapsułki tchibo crema. Używam kawy Brazil Antico Gusto od swiezopalona.pl. Może to zły dobór kawy? Dodam, że i tak piję latte z cukrem to w dużym stopniu niweluje w/w smaki, ale jednak to nie jest to czego się spodziewałem po kawie z moki.
Może to po prostu kwestia przyzwyczajenia i moje podniebienie odmawia kawie bez cukru :)

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: SzaChowieC » śr 21 lis 2012, 16:23

Miałem tak samo, ostatnio lekko się poprawiłem. Spróbuj zmielić nieco grubiej, kawy równo z sitkiem i szybki czas do ekstrakcji - może pomoże.

tequila
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: śr 07 lis 2012, 16:57
Sprzęt: nie mam

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: tequila » śr 21 lis 2012, 20:08

Jutro postaram się zmielić trochę grubiej.
Niepokoi mnie jeszcze fakt, że kawa wylewa się niezbyt regularnie. Podczas parzenia dosyć mocno siorpie i pryska. Jest to dosyć nieregularny proces z chwilowymi przerwami. Nie wiem z czego to wynika, mokę stawiam na kuchence elektrycznej zaczynając od max mocy i nie zmniejszając do końca. Na początku próbowałem zacząć od 4/9 ale to chyba niemożliwe żeby rozgrzać do temp. wrzenia. Dodam, że zaczeło się tak dziać dopiero niedawno, na początku było pięknie i kawa wylewała się równomiernie.
Pozostaje kwestia rozłożenia kawy w sitku, mówisz żeby nie ugniatać ani nic, ale nie mam aż tak sprawnej ręki żeby kawa rozłożyła się idealnie po sitku. Czyli przy ścianka zostaje trochę wolnej przestrzeni, muszę wtedy lekko stuknąć kawiarką o blat.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość