Proszę o poradę co do zaparzania w moce
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Jestem właśnie po kolejnych próbach z moką i Etiopia Sidamo Corona. Goryczkę udało mi się całkowicie wyeliminować natomiast kwaskowatość pozostała i to w dużej ilości niestety przyjemność z picia jest nieosiągalna. Czemu? Czemu? Czemu?
Kawę zmieliłem nieco grubiej i wlałem wodę ok 85 st C na gaz po 2.5 min ekstrakcja - bez goryczy ale kwaskowate za bardzo.
Zostało mi jeszcze trochę kawy macie może jakieś pomysły jak ją lepiej wykorzystać? [nadal za pomocą moki]
Kawę zmieliłem nieco grubiej i wlałem wodę ok 85 st C na gaz po 2.5 min ekstrakcja - bez goryczy ale kwaskowate za bardzo.
Zostało mi jeszcze trochę kawy macie może jakieś pomysły jak ją lepiej wykorzystać? [nadal za pomocą moki]
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 217
- Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
- Lokalizacja: Radzionków
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
U mnie to samo... albo kwas albo gorycz... skonczyly mi się koncepcje
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Chyba trzeba będzie się przesiąść na mniej wymagający AeroPress.
- kawcio
- S Z A M A N
- Posty: 3474
- Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Spróbuj jeszcze maksymalnie skrócić proces, czyli tak jak dajesz- gorąca woda i pózniej na dość duży gaz, przerwij w połowie i sprawdź jak to smakuje.
Inna sprawa to doza, wypełnij na maksa bez ubijania, tak by uniknąć luzu, bo to prowadzi do kanału i kwasu w filiżance.
Inna sprawa to doza, wypełnij na maksa bez ubijania, tak by uniknąć luzu, bo to prowadzi do kanału i kwasu w filiżance.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
Espresso: Black Dog | Flower King
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Jeśli się nie mylę to "kanałowanie" w kawiarce widzi się po ciasteczku? U mnie jest ono dość twarde, zwarte na całej powierzchni sitka.
-
- kawa w żyłach
- Posty: 725
- Rejestracja: sob 05 lis 2011, 16:56
- Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Próbowaliście mieszanek, czy tylko single?
Ja nie lubię singli z moki, wolę mieszanki. Single są zbyt... Hmm... Nieujarzmione, trudniej je wtłoczyć w wymagającą kawiarkę, są zbyt podatne na zmiany warunków. Mieszanki według mnie są nieco bardziej tolerancyjne. Najlepiej mi wychodzi Ariadna, ostatnio piję znacznie mniej kawy, nie pamiętam, która mieszanka wyjątkowo mi odpowiadała, ale było ich kilka. Zupełnie powaliła mnie wczorajsza filiżanka Ariadny. Była bliska upragnionego Graala...
PS. Oczywiście moja teoria dotycząca singli w kawiarce jest absolutnie nie poparta żadnymi dowodami, ale za to mam ładny awatar
Prawda? 
Ja nie lubię singli z moki, wolę mieszanki. Single są zbyt... Hmm... Nieujarzmione, trudniej je wtłoczyć w wymagającą kawiarkę, są zbyt podatne na zmiany warunków. Mieszanki według mnie są nieco bardziej tolerancyjne. Najlepiej mi wychodzi Ariadna, ostatnio piję znacznie mniej kawy, nie pamiętam, która mieszanka wyjątkowo mi odpowiadała, ale było ich kilka. Zupełnie powaliła mnie wczorajsza filiżanka Ariadny. Była bliska upragnionego Graala...

PS. Oczywiście moja teoria dotycząca singli w kawiarce jest absolutnie nie poparta żadnymi dowodami, ale za to mam ładny awatar


- RAF77
- kawa w żyłach
- Posty: 776
- Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
- Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Re: Odp: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Ja pijam tylko single, które sam palę. Nigdy nie miałem kwasu.
Może za drobno mielicie...
Ja daję na duży gaz a jak zaczyna wypływać, gaz na minimum.
Może za drobno mielicie...
Ja daję na duży gaz a jak zaczyna wypływać, gaz na minimum.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Też nigdy nie miałem problemów z moką. Cokolwiek się do niej wrzuci, wychodzi fajne. A Etiopia jest kwaskowata. Gdy nie lubimy kwaskowatości, nie kupujemy Etiopii. SzaChowiec, a ja myślałem, że już dawno się z tą paczką uporałeś. Dzień wysyłki był dniem palenia tej kawy — chyba dalej niż miesiąc temu ją paliłem...
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Mieszanka też była "nie lubię poniedziałku" z Caffe Galeria teraz jest singiel - Etiopia od Antonia. Co do Ariadny to czytałem że jednemu wychodzi innej osobie już nie więc nie ryzykowałem i kupiłem polecaną Etiopię. Teraz mielę dużo grubiej niż mieliłem na początku co według mnie wyeliminowało goryczkę w kawie, został kwas. Co do wypalania samemu to ta opcja nie jest w moim zasięgu po za tym myślę że ziarenka wypalane przez Forumowych sprzedawców są OK. Co do gazu próbowałem każdej opcji. Tak, tak jestem wolny, ale czemu się tu dziwić jak wyniki z filiżanki nie zachęcają do dalszych działań? Po za tym szkołe mi obrócili do góry nogami i teraz mniej czasu mam to wole się napić "cappuccino" - szybciej się robi.
Po za tym z opisu na Twojej stronie wynika że kawa ta nadaje się idealnie do moki, więc niech będzie kwaskowatość, ale niech kawa będzie "zdatna do picia".
PrawdaPrawda?

Toż zmieniłemZmień kawę na jasno paloną Etiopię.

Tego jeszcze wtedy nie wiedziałem.A Etiopia jest kwaskowata. Gdy nie lubimy kwaskowatości, nie kupujemy Etiopii.
Po za tym z opisu na Twojej stronie wynika że kawa ta nadaje się idealnie do moki, więc niech będzie kwaskowatość, ale niech kawa będzie "zdatna do picia".
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
To co dla Ciebie nie jest zdatne do picia, innego może zachwycać. Kwaskowatość jest kłopotliwa dla wielu ludzi. Dla mnie raczej nie... Za chwilę zrobię eksperyment i sam sobie zaparzę mokę z Etiopii
.

-
- kawa w żyłach
- Posty: 725
- Rejestracja: sob 05 lis 2011, 16:56
- Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Piłam jakąś Etiopię Antonia z moki i dla mnie kwaskowatośc jest do przyjęcia, aczkolwiek ja wolę te klimaty raczej w dripie, niż z moki. Ogólnie z moki lepiej wychodzą mi smaki z kierunków czekolady, orzecha niż z cytrusów.
SzaChowiec - myślę, że masz wysublimowane
podniebienie i bardzo wrażliwe na intensywne smaki. szukaj nadal, bo może to co dla Ciebie jest psującym smak "kwasem" dla innych to przyjemna kwaskowatość. Kwestia percepcji...
SzaChowiec - myślę, że masz wysublimowane

- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
To co dla Ciebie nie jest zdatne do picia, innego może zachwycać.
Doskonale o tym wiem dlatego jeszcze moka nie wyleciała przez oknoszukaj nadal, bo może to co dla Ciebie jest psującym smak "kwasem" dla innych to przyjemna kwaskowatość. Kwestia percepcji...

Jak? Proszę, błagam powiedz jak?Ogólnie z moki lepiej wychodzą mi smaki z kierunków czekolady, orzecha niż z cytrusów.


-
- kawa w żyłach
- Posty: 725
- Rejestracja: sob 05 lis 2011, 16:56
- Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Błagam Cię...
Czytaj ze zrozumieniem...
"Lepiej" nie oznacza, że zawsze dobrze i smacznie.
Czasem trzeba napar ratować wodą ciepłą, bo pyszczek wykrzywia. Chociaż muszę przyznać, że jeszcze nie było tak źle, żebym musiała pół litra mleka dawać, żeby dało się wypić. 
Edit. ...i ryzykuj! Własnie o to chodzi! Kupuj, szukaj, kombinuj, bo może się okazać, ze coś Ci będzie pasować w dripie a inne w kawiarce a jeszcze inne w FP. To jest właśnie fajne, bo masz wybór i choć czasem od niego głowa boli to warto zapuszczać się w nieznane rejony. Kompletnie czasem nie wiem, co do mnie trafi, chociaż wydaje mi się, że jestem konserwatystką w wyborach. Ale przez rok picia kaw niemarketowych wiem, że wole kawy afrykańskie niż z Ameryki Południowej, że nie przeszkadza mi robusta w mieszankach, chociaż mój nos zaraz wyczuwa te ziarna i lekko się krzywi.
Cierpliwości, trafisz wreszcie w swoją niszę. Kompletnie nie znam się na kawie, ale już wiem co lubię i zaczyna mi to wystarczać, póki co...




Edit. ...i ryzykuj! Własnie o to chodzi! Kupuj, szukaj, kombinuj, bo może się okazać, ze coś Ci będzie pasować w dripie a inne w kawiarce a jeszcze inne w FP. To jest właśnie fajne, bo masz wybór i choć czasem od niego głowa boli to warto zapuszczać się w nieznane rejony. Kompletnie czasem nie wiem, co do mnie trafi, chociaż wydaje mi się, że jestem konserwatystką w wyborach. Ale przez rok picia kaw niemarketowych wiem, że wole kawy afrykańskie niż z Ameryki Południowej, że nie przeszkadza mi robusta w mieszankach, chociaż mój nos zaraz wyczuwa te ziarna i lekko się krzywi.

Ostatnio zmieniony wt 23 paź 2012, 10:30 przez olak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Ziarna palone 12/10/2012, Etiopia Sidamo gr. 2:

Moka marki d'Ancap, 4-cup, nowa:

Kawa grubo zmielona przy użyciu DIP-30:

Zwykła elektryczna płytka:

Pierwsze krople po chwili, po ok. minucie:

Zamiast 4-cup mamy 3-cups
, 23/10/2012:

Znam ludzi, którzy na ten ekstrakt krzywiliby się, mówiąc coś o kwasie, ale znam też i takich, którzy byliby bardzo zadowoleni. Mnie smakuje: zero goryczy, lekka kwaskowatość, raczej mniejsza niż w espresso, aromat typowy dla tejże kawy: kwiatowo-cytrusowo-herbaciano-czekoladowy
.

Moka marki d'Ancap, 4-cup, nowa:

Kawa grubo zmielona przy użyciu DIP-30:

Zwykła elektryczna płytka:

Pierwsze krople po chwili, po ok. minucie:

Zamiast 4-cup mamy 3-cups


Znam ludzi, którzy na ten ekstrakt krzywiliby się, mówiąc coś o kwasie, ale znam też i takich, którzy byliby bardzo zadowoleni. Mnie smakuje: zero goryczy, lekka kwaskowatość, raczej mniejsza niż w espresso, aromat typowy dla tejże kawy: kwiatowo-cytrusowo-herbaciano-czekoladowy

Ostatnio zmieniony wt 23 paź 2012, 10:30 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.
- SzaChowieC
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
- Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic| - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce
Zawsze lepiej czasem mieć "lepszą" kawę niż zawsze nie mieć smacznej 

Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość