Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: SzaChowieC » śr 21 lis 2012, 20:28

Stukaj samym sitkiem o blat. Wtedy Ci się równomiernie rozłoży kawa w sitku. Ewentualnie lekko połóż rękę na sitku tak aby nie było górki. Wtedy proces powinien być ciągły i powolny ponieważ woda będzie równomiernie przeciskać się przez kawę i lecieć do góry.

rafalew
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 28 lis 2012, 21:51
Sprzęt: GAT Valentina

GAT Valentina źle parzy

Postautor: rafalew » śr 28 lis 2012, 21:55

Witam,
Kupiłem dziś kafeterkę GAT Valentina. I niestety parzy jakoś dziwnie - kawa jest lurowata. Wsypałem pellini za pierwszym razem, potem tchibo dwa razy. Wszystko robię zgodnie z instrukcją a kawa za każdym razem nie ma smaku. Czy macie jakieś porady co z tym zrobić? Kafeterka jest zła, czy jakiś inny problem?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: antonio » czw 29 lis 2012, 4:59

Przeczytaj cokolwiek na temat moki. Za mało kawy umieściłeś w sitku.

rafalew
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 28 lis 2012, 21:51
Sprzęt: GAT Valentina

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: rafalew » czw 29 lis 2012, 11:01

Przeczytaj cokolwiek na temat moki. Za mało kawy umieściłeś w sitku.
Nie, kawę umieściłem poprawnie, sypiąc do pełna, bez ubijania.
dziś robiłem z trzecim rodzajem kawy.
Kawa ma raz smak lurowaty, raz jakiś gorzki. Ogólnie nie ma smaku dobrego.
Wiem jak powinna smakować, bo w zwykłym noname u rodziców wychodzi dobra.

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: SzaChowieC » czw 29 lis 2012, 20:09

Może za grubo zmieloną kawę dałeś, przez co kawa przeleciała za szybko, przepłukując tylko kawę.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: antonio » czw 29 lis 2012, 22:21

To dziwne... Wpadnij do mnie z tą machinetką. Może postawię trafną diagnozę :).
Jakie to kawy? Pokaż jakieś fotografie...

rafalew
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 28 lis 2012, 21:51
Sprzęt: GAT Valentina

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: rafalew » czw 29 lis 2012, 22:38

Może za grubo zmieloną kawę dałeś, przez co kawa przeleciała za szybko, przepłukując tylko kawę.
Nie kawa była mielona na drobno.
To dziwne... Wpadnij do mnie z tą machinetką. Może postawię trafną diagnozę :).
Jakie to kawy? Pokaż jakieś fotografie...
Przede wszystkim to sprecyzuję, że smak był faktycznie gorzki i kwaśny jak już było opisywane, ale nie było "mocy" kawy. Kawa to: pellini, tchibo, oraz oromia
dodam, że wszystkie paczkowane. Najlepsza wyszła na oromii (ta trochę grubiej zmielona) była mniej gorzka, ale też kwaśna i bez smaku "mocnego".

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: antonio » pt 30 lis 2012, 5:23

Etiopia bywa kwaskowata z natury. Gdy proces zaparzania idzie źle, to może być to potem nieciekawe...

rafalew
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 28 lis 2012, 21:51
Sprzęt: GAT Valentina

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: rafalew » pt 30 lis 2012, 11:05

Etiopia bywa kwaskowata z natury. Gdy proces zaparzania idzie źle, to może być to potem nieciekawe...
Wnioskuję z tego, że coś nie tak jest z procesem parzenia? A co mogę zmienić? Może kafeterka jest zła i należy ją odnieść do sklepu?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: antonio » pt 30 lis 2012, 11:12

Trudno powiedzieć. Jedyny stopień swobody w przypadku moki — to stopień zmielenia. Zrób jakieś fotografie zmielonej kawy w sitku. Może coś wywnioskujemy :). Zawsze dobrze mieć własny młynek i dopasować go odpowiednio do urządzenia.

Awatar użytkownika
GUCIO-59
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
Lokalizacja: STA/RP

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: GUCIO-59 » pt 30 lis 2012, 11:50

A może woda, ile jej wlewasz bo właśnie pije kawę z kafetierki i jest ok, kawa Cellini....
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.

rafalew
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 28 lis 2012, 21:51
Sprzęt: GAT Valentina

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: rafalew » pt 30 lis 2012, 12:34

Trudno powiedzieć. Jedyny stopień swobody w przypadku moki — to stopień zmielenia. Zrób jakieś fotografie zmielonej kawy w sitku. Może coś wywnioskujemy :). Zawsze dobrze mieć własny młynek i dopasować go odpowiednio do urządzenia.
Oki, w weekend zrobię zdjęcia w kawy w sitku.
A może woda, ile jej wlewasz bo właśnie pije kawę z kafetierki i jest ok, kawa Cellini....
Wlewam pod zaworek - woda kranowa po przefiltrowaniu w britta (poznańska kranówka bez filtra jest niesmaczna).

Proszę nie pisać postów jeden pod drugim. Zawsze można dopisać nową treść naciskając przycisk Edytuj przy poście //cyrus

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: kawcio » pt 30 lis 2012, 13:25

Dużo pod ten zaworek? Zalej równo z zaworkiem i spróbuj.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

rafalew
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 28 lis 2012, 21:51
Sprzęt: GAT Valentina

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: rafalew » pt 30 lis 2012, 14:00

Dużo pod ten zaworek? Zalej równo z zaworkiem i spróbuj.
Próbowałem:
- równo z zaworkiem,
- pod samo sitko,
- nieco poniżej zaworka.
Ten sam efekt.

Spróbuję jeszcze pół wody, żeby sprawdzić...

Awatar użytkownika
GUCIO-59
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
Lokalizacja: STA/RP

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: GUCIO-59 » pt 30 lis 2012, 14:30

To nie woda raczej kawa...
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość