Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Blondas » śr 18 wrz 2013, 12:33

W zasadzie napar z moki sam w sobie jest dobry, ja nie rozcieńczam. Z 6-filiżankowej wychodzi akurat na kubek z Ikei.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: joonecky » pt 22 lis 2013, 17:33

Mam pewien problem.
Posiadam taką kawiarkę moka, do robienia cappuccino:
Obrazek
Wszędzie pisze, że jest to sprzęt do robienia cappucino. Czy można więc robić z niego normalną czystą kawę? Na pewno da się, bo robię już tak od jakiegoś czasu, ale czy jest to poprawne? Czy kawiarka przeznaczona do moki (np. Bialetti Moka Express) będzie robić lepszą czystą kawę?
Pewnie to głupie pytanie, ale już jakiś czas się nad tym zastanawiam.

A druga sprawa to czy ubijać kawę? Z tego co czytałem nie powinno się ubijać. Jednak zauważyłem, że jeśli lekko ją ubiję, to kawa wychodzi lepsza.

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Odp: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Blondas » pt 22 lis 2013, 23:10

Jeżeli uważasz, że po lekkim ubiciu wychodzi lepsza to lekko ubijaj. Ja raczej stukam sitkiem o blat, co też lekko ubija kawę. Natomiast nie wiem skąd pomysł o cappuccino z moki. Moka służy do parzenia kawy, zawsze możesz do niej dolać spienionego mleka. Kwestia proporcji. Z moki wychodzi dość duża objętość kawy.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: ignacy » pt 22 lis 2013, 23:29

Jak to skąd? Mukka, którą posiada kolega potrafi poza zrobieniem kawy spienić i zagrzać mleko.

@joonecky - specjalnych różnic nie powinno być, bo jeżeli nie wlewasz mleka to działa w zasadzie jak każda kawiarka.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Blondas » sob 23 lis 2013, 9:23

A to przepraszam, nie byłem świadomy takiej możliwości.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: pafcio0 » sob 23 lis 2013, 22:51

Tym niemniej preferuję "espresso" ze zwykłej Bialetti nad to z Mukki, zapewne ze względu na nieco inne proporcje zmielonej kawy do wody.

Marciano
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: pt 20 wrz 2013, 13:23
Sprzęt: Bialetti + Hario Slim

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Marciano » pt 20 gru 2013, 19:27

W ostatnim czasie otrzymałem jako prezent piękną, czerwoną mokę Bialetti na 3 filiżanki. Wytrwale eksperymentuję z zaparzaniem oraz przebijam się przez rozmaite porady odnośnie tegoż.

Znalazłem dzisiaj całkiem ciekawą pracę naukową na temat działania moki, autorzy twierdzą, że do czasu jej powstania (2008r) nie pojawiło się w literaturze podobne opracowanie:

http://peer.ccsd.cnrs.fr/docs/00/61/89/ ... 05.014.pdf

Mam nadzieję że wcześniej ww. link nie znalazł się na forum, (wyszukiwarka bynajmniej go nie znajduje).

Ten tekst rozwiązuje wiele wątpliwości omawianych w poprzednich postach wątku.

natruszka
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pt 31 sty 2014, 8:24
Sprzęt: Bialetti Venus, Bialetti Mukka, Hario Slim

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: natruszka » ndz 02 lut 2014, 3:40

Od jakiegoś czasu moja Bialetti Venus parzy gorzkawą kawę, myślałam, że to wina uszczelki, wymieniłam i owszem pierwsza kawa z nową uszczelką była taka jak przed problemem gorzkości , czyli w sam raz. Jednak za drugim i każdym następnym zaparzaniem problem się powtarza, kawa nie smakuje jak powinna, ma gorzkawy posmak. W czym może być problem?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: antonio » ndz 02 lut 2014, 8:56

Czy aby ten posmak jest gorzkawy, czy raczej nieprzyjemny? Zawsze po użyciu trzeba wszystko rozebrać, umyć, osuszyć...

harkie
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: śr 08 sty 2014, 10:41
Sprzęt: kawiarka,drip

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: harkie » ndz 02 lut 2014, 11:41

Od jakiegoś czasu moja Bialetti Venus parzy gorzkawą kawę, myślałam, że to wina uszczelki, wymieniłam i owszem pierwsza kawa z nową uszczelką była taka jak przed problemem gorzkości , czyli w sam raz. Jednak za drugim i każdym następnym zaparzaniem problem się powtarza, kawa nie smakuje jak powinna, ma gorzkawy posmak. W czym może być problem?
To ja dodam pytane:
Jaki jest sposób mielenia kawy od momentu powstania problemu?

Zmienił się sklep, ziarno albo sposób parzenia kawy?

natruszka
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pt 31 sty 2014, 8:24
Sprzęt: Bialetti Venus, Bialetti Mukka, Hario Slim

Re: Odp: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: natruszka » ndz 02 lut 2014, 14:28

Czy aby ten posmak jest gorzkawy, czy raczej nieprzyjemny? Zawsze po użyciu trzeba wszystko rozebrać, umyć, osuszyć...
Posmak kawy jest gorzkawy, ma gorzkawy posmak, wyczuwam też trochę smaku metalu (?) nie wiem jak to określić..
w sposobie zaparzania nic się nie zmieniło, woda ta sama, po każdym użyciu myję i suszę wraz z sitkiem i uszczelką. Próbowałam też mielić kawę na różne grubości, jednak nic to nie daje. Zresztą wcześniej każda grubość kawy wychodziła bez takiego posmaku.
Kawa się nie zmieniła, są to te same ziarna, tak samo mielone, w takim samym młynku.

harkie
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: śr 08 sty 2014, 10:41
Sprzęt: kawiarka,drip

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: harkie » pn 03 lut 2014, 22:29

Może jednak coś z samą kawą, skoro wszystko po staremu?
Czy aby w sitku nic się nie wyhodowało?

Posmak metaliczny (w zasadzie wiem o czym piszesz) to może pochodzić chyba tylko z wody. Młynek ten sam i metoda podobna, jego starzenie nie powinno mieć wpływu.
Przegląd samej kawiarki też pewnie nic nie wykazał. Spróbuj na węch. Czy nie mylisz posmaku metalu z kwasem? Przetestuj inną kawę z innego źródła.
Może spróbuj przerywać parzenie przed samym końcem i szybko nalewać kawę. Czy lejesz do kawiarki wodę zimną czy gorącą. Zmień metodę na przeciwną.

Może metoda gotowania wody ma jakiś wpływ (ciepło pali kawę), czy nie zmienił się czas przygotowania. Czy ubijasz kawę w sitku?

Generalnie sposób i grubość mielenia (chyba nie jest to ostrzowy młynek, bo on bardzo psuje kawę nawet w kawiarce) ma wpływ na napar.
Jakie ciastko masz po zaparzeniu. U mnie jest zawsze suche chyba że kombinuję z mieleniem, albo przynoszą źle zmieloną kawę.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: daniels1 » pt 07 lut 2014, 14:06

A może ktoś kawiarkę wyszorował wewnątrz jakimś detergentem i posmak metalu się pojawił...
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

harkie
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: śr 08 sty 2014, 10:41
Sprzęt: kawiarka,drip

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: harkie » pt 07 lut 2014, 22:56

Wielokrotnie myłem swoją w ludwikach i nie pogarszało to smaku, mimo że nikt tego nie poleca.

Jeśli natruszka nadal walczy, to ja doszukiwałbym się problemu w metodzie przygotowania:
- zbyt długie parzenie (zimna woda w kawiarce),
- za gęsto kawy, ubitej także
- coś z grzaniem inna temperatura.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: daniels1 » sob 08 lut 2014, 9:50

Jeżeli chodzi o metaliczny posmak to żaden z podanych przez ciebie problemów takiego metalicznego efektu nie powoduje. Jedyną metalową rzeczą w kawiarce jest sama kawiarka i to z miej może pochodzić metaliczny posmak, no chyba, że woda jest paskudna. Ja nigdy nie myje kawiarki detergentami i nie narzekam :D
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość