Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: pafcio0 » wt 16 wrz 2014, 19:26

No i dlatego zalewając wrzątkiem korzystam z instynktu samozachowawczego i zakręcam kawiarkę przez grubą szmatę ;)

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: RAF77 » wt 16 wrz 2014, 19:40

+1
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: daniels1 » wt 16 wrz 2014, 21:09

No a ja głupi gołymi ręcami zakręcałem :lol:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: dopeman » sob 20 wrz 2014, 8:53

Zimna woda stopniowo paruje i ta poduszka parowa przepycha gorącą wodę przez kawę. Jeśli nalejemy tam wrzątku to.. no właśnie co? Na pewno objętościowo więcej wody o wyższej temperaturze przejdzie przez kawę. To zdecydowanie nie po włosku ;) aż sprawdzę z ciekawości :)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

maciekz
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: ndz 07 paź 2012, 19:24
Sprzęt: Rancilio Silvia, Mazzer Super Jolly, Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: maciekz » sob 04 paź 2014, 22:40

Co do zakręcania, to w kuchni zazwyczaj stosuje się takie grube rękawice, dawniej powlekane azbestem, teraz zazwyczaj grube bawełniane, doskonale nadają się do skręcania kawiarki, tylko trzeba uważać, żeby nie oblać rąk wrzątkiem, bo nie są nieprzemakalne. Silikonowe gorzej się sprawdzają, bo trudno dobrze trzymać kawiarkę, a w przypadku tych nieobłych - łatwo przecierają się o krawędzie. Korzystanie ze szmaty jest nieprofesjonalne i nieestetyczne.

Marciano
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: pt 20 wrz 2013, 13:23
Sprzęt: Bialetti + Hario Slim

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Marciano » wt 14 paź 2014, 21:58

Dopeman, to nie ciśnienia pary wodnej, ale coraz bardziej gorącego powietrza znad poziomu wody przepycha wodę do góry. Czy naleje się gorącej, czy zimnej wody i tak proces zaczyna się w podobnej temperaturze.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: dopeman » wt 14 paź 2014, 22:12

Żaden ze mnie fizyk, może jest tak jak mówisz, ja pamiętam że inaczej to było tłumaczone tu na forum :)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Oskar1 » śr 15 paź 2014, 9:15

Nie chce mi się sięgać po książkę z fizyki ale ile wzrośnie objętość powietrza po ogrzaniu z 20 do 100 stopni? O 20%? Wystarczy żeby zwilżyć kawę?

Marciano
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: pt 20 wrz 2013, 13:23
Sprzęt: Bialetti + Hario Slim

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Marciano » śr 15 paź 2014, 19:08

Z równania Clapeyrona wychodzi raczej 500%. 2 stronki temu wrzucałem link do ciekawej pracy na temat procesów zachodzących w moce, niestety widzę że już nie działa :( . O ile dobrze pamiętam, z pomiarów wyszło, że parzenie w moce rozpoczyna się już przy poniżej 70 st. i kończy (w zależności od preferencji baristy) przy ponad 150 st.
EDIT: link działa, jeśli wklei się go w googlach i wybierze opcję kopii strony - niestety nie zawiera ona obrazków, co czyni jej czytanie ze zrozumieniem praktycznie niemożliwym :roll:
Tak czy siak, wg mnie to jest dowodem, ze nalanie gorącej wody w niczym otrzymywanej kawie nie może zaszkodzić, a hipoteza ryzyka przegrzania ciastka kawowego w przypadku nalewania zimnej wody do mnie przemawia :) .

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Oskar1 » czw 16 paź 2014, 10:28

Z równania Clapeyrona wychodzi raczej 500%.
Ale na pewno liczyłeś różnicę temperatur w K a nie w C? ;-) Poza tym zauważ że po nalaniu gorącej wody to zanim zdążysz zakręcić, powietrze nad wodą zdąży się już sporo ogrzać "wyciekając" dookoła sitka, więc rzeczywista różnica temperatur będzie jeszcze mniejsza.

Marciano
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: pt 20 wrz 2013, 13:23
Sprzęt: Bialetti + Hario Slim

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Marciano » czw 16 paź 2014, 20:46

Ale na pewno liczyłeś różnicę temperatur w K a nie w C? ;-)
Mój błąd ;)

Niemniej w tym co piszę kieruję się cytowaną pracą naukową i pomijając matematykę dalej wierzę w ten mechanizm :D

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Oskar1 » pt 17 paź 2014, 13:22

Możesz gdzieś wystawić tego pdf'a? Mi się nie udaje go ściągnąć, a moje google nie chce pokazać kopii.

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: skarbimirek » sob 06 gru 2014, 23:38

Mój problem z zaparzaniem w kawiarce polega na tym, że do połowy czasu ekstrakcji wylatuje brązowy napar a potem to już sama woda. Gdzie popełniłem błąd? a może to normalne? cały czas staram się zmniejszać przemiał, ale skali mi już zaczyna brakować na moim młynku :D . Dopiero zaczynam swoją przygodę z kawiarką więc proszę o radę. Co mam zmienić w sposobie parzenia aby od początku do końca z kawiarki wydobywał się brązowy napar.
Mam kawiarkę Bialetti Moka Express 3 cup. Kawę świeżo paloną. Do zbiorniczka nalewam wodę o temp 50 -60 st. Stawiam na rozgrzanej płytce elektrycznej. Czas jaki upływa od postawienia kawiarki do zaparzenia to ok3 min.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: RAF77 » ndz 07 gru 2014, 1:09

To jest niemożliwe, żeby cały czas napar, był tak samo intensywnie brązowy.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Proszę o poradę co do zaparzania w moce

Postautor: Blondas » ndz 07 gru 2014, 7:49

Nie miel tak drobno do moki. W niej przy drobnym zmieleniu też może się wytworzyć kanał. Namiel luźno pod górny brzeg sitka, wyrównaj bez ubijania.
Pozdrawiam
Piotrek


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość