Przyznam się, że przed postem Antonio nie słyszałem o napoletanie. Dowiedziawszy się, ze takie coś istnieje, zacząłem szukać na forum, ale nic nie znalazłem.
To ciekawe, że ta metoda parzenia kawy nie jest tak popularna, jak chociażby moka czy inne sposoby. O Aeropresie, na przykład, istnieje dosyć obszerny wątek, a przecież to nowy wynalazek. Caffetiera napoletana nie stała się u nas tak popularna jak inne maszynki, mimo że została wymyślona dosyć dawno (w XVII wieku).
Niestety w kraju chyba jej nie kupimy, nie znalazłem jej na Allegro ani w sklepach oferujących zaparzacze.
Znalazłem je między innymi we włoskim sklepie internetowym
http://www.gioiadellacasa.it/caffettier ... rziera.asp.
O napoletanie wspomina Tessa Capponi-Borawska:
"Napoletana, choć słaba, ma wspaniały aromat. Można jej wypić kilka filiżanek. We Włoszech często dosypuje się do niej nieco kawy zbożowej. Taką mieszankę piłam jako dziecko w Calcinai". http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucha ... y,nId,6310
Po angielsku znalazłem takie coś:
http://culinaryalchemist.blogspot.com/2 ... netta.html
A może ktoś posiada taki zaparzacz lub próbował kawy z napoletany ?
Ostatnio zmieniony czw 01 kwie 2010, 22:24 przez
lucky, łącznie zmieniany 1 raz.