Problemy z kawiarką (różne)
Problemy z kawiarką (różne)
Cześć, od dziś jestem posiadaczem nowej aluminiowej kawiarki Brasil Gnali&Zani 3 cup. ( wcześniej miałem taką z kawiarni tchibo 6 cup ale po lekturze forum postanowiłem kupić mniejszą, poza tym poprzednia zaczęła być nieszczelna ).
Problem jest taki, że od samego początku ekstrakcji kawiarka 'bulgocze' tak jak normalnie pod koniec, gdy się kończy woda. Co gorsze, bryzga kawą na wszystkie strony i muszę zamknąć pokrywkę inaczej wszystko w koło będzie upaćkane. Mimo, że da się uzyskać w miarę sugerowaną ilość naparu ( po dłuższym czasie i nie wiadomo kiedy koniec ) to coś jest nie tak.
Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak może się dziać?
Ogólnie to nalewam gorącą wodę pod zawór i sypie pełny pojemnik kawy, płomień różny, ale nie wychodzi poza obrzeża.
Problem jest taki, że od samego początku ekstrakcji kawiarka 'bulgocze' tak jak normalnie pod koniec, gdy się kończy woda. Co gorsze, bryzga kawą na wszystkie strony i muszę zamknąć pokrywkę inaczej wszystko w koło będzie upaćkane. Mimo, że da się uzyskać w miarę sugerowaną ilość naparu ( po dłuższym czasie i nie wiadomo kiedy koniec ) to coś jest nie tak.
Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak może się dziać?
Ogólnie to nalewam gorącą wodę pod zawór i sypie pełny pojemnik kawy, płomień różny, ale nie wychodzi poza obrzeża.
Chyba ta gorąca woda jest tu kluczem do rozwiązania problemu. Z gorącą wodą można eksperymentować, gdy nie jest się zadowolonym z efektów uzyskiwanych z zimną, ale wszyscy producenci mok zalecają używanie zimnej wody. Zwłaszcza w małej kawiarce może to być problemem, bo wody jest mało i gdy będzie wrzała od samego początku, to efekt będzie dokładnie taki - bulgotanie. Możesz też spróbować z mniejszym płomieniem.
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


Zimna woda nie pomogła. Może stopień zmielenia kawy, ale dziwne, bo wcale tak drobno nie jest zmielona. Później spróbuje znacznie grubiej mieloną.
W ogóle to wydaje mi się, że z kawiarki górą wydobywa się za dużo pary...
Jeszcze zanim woda z kawą zacznie uchodzić górą to ( przy zamkniętej pokrywce ) przez dzióbek bucha strumień pary w zasadzie bez przerwy... czy tak powinno być? Chyba nie. Może stąd to bryzganie. Uszczelka wydaje się w porządku, a zaworek to nie wiem. Jak go sprawdzić? Jak wpycham tę część ruchomą to ona normalnie sprężynuje i wraca na pozycje wyjściową.
W ogóle to wydaje mi się, że z kawiarki górą wydobywa się za dużo pary...
Jeszcze zanim woda z kawą zacznie uchodzić górą to ( przy zamkniętej pokrywce ) przez dzióbek bucha strumień pary w zasadzie bez przerwy... czy tak powinno być? Chyba nie. Może stąd to bryzganie. Uszczelka wydaje się w porządku, a zaworek to nie wiem. Jak go sprawdzić? Jak wpycham tę część ruchomą to ona normalnie sprężynuje i wraca na pozycje wyjściową.
Tak nie powinno być. Wskazuje to na zbyt wysoką temperaturę wody w dolnym zbiorniku, ale przecież kawa powinna tę parę blokować. Może to być zły styk sitka z uszczelką i przedostawanie się pary gdzieś bokiem. Bulgotanie występuje zawsze tylko pod koniec zaparzania, gdy cała woda przeleci. Może to coś z poziomem wody?
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


No właśnie, a tutaj bulgotanie jest już od samego początku.
Uszczelka wygląda tak:


A kawiarka tak:

Teraz odbyło się to w taki sposób: podgrzewa się nad ogniem, nagle syk i przez dzióbek zaczyna uchodzić para, podnoszę pokrywkę a kawy nic, po chwili zaczyna bulgotać kawą.
Może to nagram w wolnej chwili
Uszczelka wygląda tak:


A kawiarka tak:

Teraz odbyło się to w taki sposób: podgrzewa się nad ogniem, nagle syk i przez dzióbek zaczyna uchodzić para, podnoszę pokrywkę a kawy nic, po chwili zaczyna bulgotać kawą.
Może to nagram w wolnej chwili

Hmy - to jakby bez sensu, nie? 
Skąd ta para? Bo skoro wzrasta jej ciśnienie, to powinna wypchnąć wodę z dolnego zbiornika, a nie sama wylatywać..
Chyba, że to sitko od kawy ma za krótki lejek i nie jest on zanurzony na odp.głębokość w wodzie..

Skąd ta para? Bo skoro wzrasta jej ciśnienie, to powinna wypchnąć wodę z dolnego zbiornika, a nie sama wylatywać..
Chyba, że to sitko od kawy ma za krótki lejek i nie jest on zanurzony na odp.głębokość w wodzie..

Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin
@cyrus,
jest zanurzony prawie do samego dna.
@Wit,
sam fakt parzenia przy opuszczonej przykrywce to nie problem, tylko że cały proces się wydłuża, a co gorsza nie wiem kiedy jest koniec, bo charakterystyczne bulgotanie oznaczające koniec wody jest od samego początku.
Może za słabo dokręcam? Następnym razem spróbuje na maxa jak się da.
jest zanurzony prawie do samego dna.
@Wit,
sam fakt parzenia przy opuszczonej przykrywce to nie problem, tylko że cały proces się wydłuża, a co gorsza nie wiem kiedy jest koniec, bo charakterystyczne bulgotanie oznaczające koniec wody jest od samego początku.
Może za słabo dokręcam? Następnym razem spróbuje na maxa jak się da.
Maksymalne skręcenie nic nie zmieniło.
@kubaa.j
bez kawy ( już tak robiłem na początku, przy pierwszym użyciu, ale wtedy nie zwracałem uwagi ) woda wystrzeliła dość szybko i intensywnie tak jak na końcu tego filmiku ( też tak sikła i się ulało )
http://www.youtube.com/watch?v=2r5Ev96jO4k#t=2m00s
@kubaa.j
bez kawy ( już tak robiłem na początku, przy pierwszym użyciu, ale wtedy nie zwracałem uwagi ) woda wystrzeliła dość szybko i intensywnie tak jak na końcu tego filmiku ( też tak sikła i się ulało )
http://www.youtube.com/watch?v=2r5Ev96jO4k#t=2m00s
@Draco - do którego momentu lejesz wodę do kawiarki - bo jakoś mam wrażenie, że na czuja
a powinno być ciut niżej pod zaworkiem 
Kawy też powinieneś sypać więcej, na maksa [Jutro może wstawię fotki, dlaczego powinno być więcej kawy, a nie mniej].
Co do tej fontanny na końcu - nie ma w tym nic dziwnego, duża temp., resztka wody w dolnym zbiorniku. Ja też tak mam, jak ustawię za duży ogień pod kawiarką. Ratuję się też tym, że 1) mały płomień, 2) wcześniej wyłączam gaz - wtedy reszta kawy wyleci "siłą rozpędu".


Kawy też powinieneś sypać więcej, na maksa [Jutro może wstawię fotki, dlaczego powinno być więcej kawy, a nie mniej].
Co do tej fontanny na końcu - nie ma w tym nic dziwnego, duża temp., resztka wody w dolnym zbiorniku. Ja też tak mam, jak ustawię za duży ogień pod kawiarką. Ratuję się też tym, że 1) mały płomień, 2) wcześniej wyłączam gaz - wtedy reszta kawy wyleci "siłą rozpędu".
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin
Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość