Problemy z kawiarką (różne)

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
DracoPL
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pn 23 sie 2010, 10:17

Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: DracoPL » wt 31 sie 2010, 23:03

Cześć, od dziś jestem posiadaczem nowej aluminiowej kawiarki Brasil Gnali&Zani 3 cup. ( wcześniej miałem taką z kawiarni tchibo 6 cup ale po lekturze forum postanowiłem kupić mniejszą, poza tym poprzednia zaczęła być nieszczelna ).

Problem jest taki, że od samego początku ekstrakcji kawiarka 'bulgocze' tak jak normalnie pod koniec, gdy się kończy woda. Co gorsze, bryzga kawą na wszystkie strony i muszę zamknąć pokrywkę inaczej wszystko w koło będzie upaćkane. Mimo, że da się uzyskać w miarę sugerowaną ilość naparu ( po dłuższym czasie i nie wiadomo kiedy koniec ) to coś jest nie tak.

Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak może się dziać?

Ogólnie to nalewam gorącą wodę pod zawór i sypie pełny pojemnik kawy, płomień różny, ale nie wychodzi poza obrzeża.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 31 sie 2010, 23:19

Chyba ta gorąca woda jest tu kluczem do rozwiązania problemu. Z gorącą wodą można eksperymentować, gdy nie jest się zadowolonym z efektów uzyskiwanych z zimną, ale wszyscy producenci mok zalecają używanie zimnej wody. Zwłaszcza w małej kawiarce może to być problemem, bo wody jest mało i gdy będzie wrzała od samego początku, to efekt będzie dokładnie taki - bulgotanie. Możesz też spróbować z mniejszym płomieniem.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

DracoPL
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pn 23 sie 2010, 10:17

Postautor: DracoPL » śr 01 wrz 2010, 0:00

Dzięki, jutro rano spróbuję na zimnej wodzie.

kubaa.j
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: ndz 20 wrz 2009, 14:27

Postautor: kubaa.j » śr 01 wrz 2010, 1:22

Mam podobny problem lejąc zimną wodę, jak zmniejszyłem ilość kawy było ok. Myślę ze możesz mieć za drobno zmieloną kawę albo za dużo sypiesz. :wink:
Gaggia Baby Twin, Graef CM 70

DracoPL
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pn 23 sie 2010, 10:17

Postautor: DracoPL » śr 01 wrz 2010, 10:28

Zimna woda nie pomogła. Może stopień zmielenia kawy, ale dziwne, bo wcale tak drobno nie jest zmielona. Później spróbuje znacznie grubiej mieloną.

W ogóle to wydaje mi się, że z kawiarki górą wydobywa się za dużo pary...
Jeszcze zanim woda z kawą zacznie uchodzić górą to ( przy zamkniętej pokrywce ) przez dzióbek bucha strumień pary w zasadzie bez przerwy... czy tak powinno być? Chyba nie. Może stąd to bryzganie. Uszczelka wydaje się w porządku, a zaworek to nie wiem. Jak go sprawdzić? Jak wpycham tę część ruchomą to ona normalnie sprężynuje i wraca na pozycje wyjściową.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 01 wrz 2010, 10:49

Tak nie powinno być. Wskazuje to na zbyt wysoką temperaturę wody w dolnym zbiorniku, ale przecież kawa powinna tę parę blokować. Może to być zły styk sitka z uszczelką i przedostawanie się pary gdzieś bokiem. Bulgotanie występuje zawsze tylko pod koniec zaparzania, gdy cała woda przeleci. Może to coś z poziomem wody?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
WEGier
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 251
Rejestracja: czw 18 cze 2009, 14:56
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: WEGier » śr 01 wrz 2010, 11:05

taka sama sytuacja jest w kawiarkach alu segafredo (z zestawu) - też chętnie poznam przyczynę

DracoPL
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pn 23 sie 2010, 10:17

Postautor: DracoPL » śr 01 wrz 2010, 14:37

No właśnie, a tutaj bulgotanie jest już od samego początku.
Uszczelka wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
A kawiarka tak:
Obrazek

Teraz odbyło się to w taki sposób: podgrzewa się nad ogniem, nagle syk i przez dzióbek zaczyna uchodzić para, podnoszę pokrywkę a kawy nic, po chwili zaczyna bulgotać kawą.

Może to nagram w wolnej chwili :)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Postautor: cyrus » śr 01 wrz 2010, 15:14

Hmy - to jakby bez sensu, nie? ;-)
Skąd ta para? Bo skoro wzrasta jej ciśnienie, to powinna wypchnąć wodę z dolnego zbiornika, a nie sama wylatywać..
Chyba, że to sitko od kawy ma za krótki lejek i nie jest on zanurzony na odp.głębokość w wodzie.. :roll:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1318
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » śr 01 wrz 2010, 16:09

Wydaje mi się, że bulgotanie i lekkie pryskanie jest normalne, nie widzę problemu w tym, że całe parzenie odbywa się z zamkniętą pokrywką.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

DracoPL
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pn 23 sie 2010, 10:17

Postautor: DracoPL » śr 01 wrz 2010, 16:22

@cyrus,
jest zanurzony prawie do samego dna.

@Wit,
sam fakt parzenia przy opuszczonej przykrywce to nie problem, tylko że cały proces się wydłuża, a co gorsza nie wiem kiedy jest koniec, bo charakterystyczne bulgotanie oznaczające koniec wody jest od samego początku.

Może za słabo dokręcam? Następnym razem spróbuje na maxa jak się da.

kubaa.j
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: ndz 20 wrz 2009, 14:27

Postautor: kubaa.j » śr 01 wrz 2010, 16:24

Spróbuj bez kawy , jak sama woda bedzie bryzgać to pewnie jakaś wada fabryczna. Sama woda powinna wylecieć prawidłowo tyle, że szybciej.
Gaggia Baby Twin, Graef CM 70

DracoPL
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pn 23 sie 2010, 10:17

Postautor: DracoPL » śr 01 wrz 2010, 19:18

Maksymalne skręcenie nic nie zmieniło.

@kubaa.j
bez kawy ( już tak robiłem na początku, przy pierwszym użyciu, ale wtedy nie zwracałem uwagi ) woda wystrzeliła dość szybko i intensywnie tak jak na końcu tego filmiku ( też tak sikła i się ulało )

http://www.youtube.com/watch?v=2r5Ev96jO4k#t=2m00s

kubaa.j
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: ndz 20 wrz 2009, 14:27

Postautor: kubaa.j » śr 01 wrz 2010, 19:44

Jak siknęło to wydaje mi się, że powinieneś dać mniej kawy. U mnie w Bialetti kitty to samo mam. Dałem kawy tak 3/4 sitka i było ok. Myślę, że zwiększenie grubości mielenia powinno też pomóc.
Gaggia Baby Twin, Graef CM 70

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Postautor: cyrus » śr 01 wrz 2010, 22:23

@Draco - do którego momentu lejesz wodę do kawiarki - bo jakoś mam wrażenie, że na czuja ;-) a powinno być ciut niżej pod zaworkiem :-)
Kawy też powinieneś sypać więcej, na maksa [Jutro może wstawię fotki, dlaczego powinno być więcej kawy, a nie mniej].
Co do tej fontanny na końcu - nie ma w tym nic dziwnego, duża temp., resztka wody w dolnym zbiorniku. Ja też tak mam, jak ustawię za duży ogień pod kawiarką. Ratuję się też tym, że 1) mały płomień, 2) wcześniej wyłączam gaz - wtedy reszta kawy wyleci "siłą rozpędu".
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość