Problemy z kawiarką (różne)

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Animator47 » czw 28 cze 2012, 22:55

To 1 cup byłoby 10 ml ? Myślę, że "-40" jest słuszne w formie, ale nie w wartości. W sensie, tak, ucieka na parę, etc. ale w sposób liniowy, nie stały. Zatem bardziej powiedzmy (X*50) - (X*7) = X*43 ... coś takiego, gdzie X to ilość "cup" a 7 ml to orientacyjne straty na objętość " 1cup" na kawiarkę. Może 7 za dużo ... 5-6 ;-)
Nie spotkałem się z kawiarkami 1 cup, ale jeśli są to po prostu wzór nie ma do nich zastosowania. Według mojego wzoru 2 cup to około 60ml, 3 cup to około 110, 4 cup to około 160 itd. Porównując z moim doświadczeniem ilości się zgadzają ;).
Przy Twoim wzorze o ile dobrze go obliczam ( chómanista :) ) to przy kawiarce 3 cup byłoby to około 130ml - trochę za dużo.
Nie bardzo, ja stosuję wzór (liczba cup*50) – 40=ilość uzyskanego naparu.
W takim razie proponuję wzór (ilość cup*50) – An =ilość uzyskanego naparu
Przy czym An - to stała Animatora i wynosi 40 ml :D
:mrgreen:

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Freezer64 » pt 29 cze 2012, 0:15

@Animator47
No, ale tak na chłopski rozum to ujęcie procentowe bardziej trzyma się kupy niż stałe. 1-cup jak najbardziej istnieją, zdaje się, że nawet kilka osób tutaj takie posiada i wtedy -40ml nie ma sensu ... a w takiej 12-cup też by wychodziło -40ml ? Chyba trochę więcej (strat) :wink:
A może potrzeba opcji pośredniej czyli ciut bardziej zaawansowanego wzoru ? :mrgreen:
Tak, żeby ilość ml przyrastała, ale nie linowo, np. 50x-15x^0,75 ... ale to tylko przykład, może być inna wartość niż 15 i inna niż 0,75, w każdym razie ta druga mniejsza od jeden. Konkretne wartości musiałby ustalić poprzez praktykę posiadacz powiedzmy przynajmniej 3 rozmiarów kawiarek, i wtedy można by mówić o orientacyjnym wzorze :wink:

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: zbignes » pt 29 cze 2012, 13:29

Należy "ułożyć/napisać" algorytm... :idea:

Awatar użytkownika
Popijacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 177
Rejestracja: pt 17 cze 2011, 13:52
Sprzęt: Młynek: MMK-001 i kafeterka
Lokalizacja: Łódź

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Popijacz » pt 29 cze 2012, 16:00

Ale z modelu '-An' wynika, że 1-cup, 3-cup i 6-cup mają te same straty ... a to przecież nie jest prawda :-( W sumie strata pewnie nie idzie liniowo, a lekko kwadratowo, tak mi się "na oko" logicznie wydaje. Zwykle straty w takich układach nie są liniowe :-)

Pomierzyć kolejne wielkości kawiarek. Po 5-6 pomiarów (1 najbardziej skrajny z tej puli odrzucić, wynik uśredniony metodą kwadratową), powtórzyć dla 2-3 mieszanek kaw o różnym przemiale - przy czym kawy zawsze te same, zawsze ta sama objętość wypełnienia sitka (by były ustalone warunki pomiarowe). I już mamy kilka punktów, z których robimy ekstrapolację liniową i kwadratową i patrzymy, która lepiej pasuje ;-)

Przy okazji, z boku, można zmierzyć ciężar kawy przed ekstrakcją, a następnie ciasteczka po, by zobaczyć jaka jest zmiana wagowa (dochodzi woda, odchodzi trochę olejków, etc).

Cosik takiego, na szybko pomyślane ;-) Ale to należy mieć warunki. Najlepiej na warunki forumowe zrobić po prostu tak: niech kto ma jaką kawiarkę zapisze posta z danymi: jaka wielkość, ile wody wlał, ile kawy wyszło :-) I z tego uczynić zbiór danych. Metoda zgrubna,. ale zawsze jakaś. No i wspólna zabawa :D
Stopień: mokatier

W_W
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 03 lip 2012, 12:44
Sprzęt: Barazza, Unica, bialetti venus, fp, Hario

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: W_W » pn 16 lip 2012, 22:25

Wykonałem proponowane badania naukowe. Oto garść suchych faktów:
Venus 6 cups
pojemność zbiornika dolnego "pod zaworek" = 270ml (już ta wartość wyklucza normę 1cup=50ml)
ilość naparu "użytecznego" = 150ml, czyli 1cup=25ml

Venus 4cups
pojemność zbiornika dolnego = 220ml
ilość samej wyplutej wody przy pustym sitku = 168ml, naparu=ok. 100ml

Awatar użytkownika
Popijacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 177
Rejestracja: pt 17 cze 2011, 13:52
Sprzęt: Młynek: MMK-001 i kafeterka
Lokalizacja: Łódź

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Popijacz » wt 17 lip 2012, 23:45

Hmmm, zatem jutro podam mego 3-cups, bo mnie zainspirowałeś :-)
Stopień: mokatier

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: SzaChowieC » śr 18 lip 2012, 10:57

Ja również mam mokę 6 cup i śmiało mogę wyciągnąć z niej szklankę naparu czyli około 250 ml, ale nie zawsze.... "użytecznego" to też pojęcie względne :wink:

KamilW
Posty: 1
Rejestracja: pn 20 sie 2012, 10:56
Sprzęt: Bialetti Venus

reduktor Bialetti Venus 4/2

Postautor: KamilW » pn 20 sie 2012, 11:02

Witam wszystkich gorąco :)
proszę o podpowiedź wszystkich zorientowanych czy do kawiarki Bialetti Venus 4 jest gdziekolwiek dostępna redukcja z 4 na 2 ??
wszystkim z góry dziękuje za odpowiedź której (pozytywnej) szukam już od ponad pół roku :P i ciągle nic :) pozdrawiam

W_W
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 03 lip 2012, 12:44
Sprzęt: Barazza, Unica, bialetti venus, fp, Hario

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: W_W » pt 28 wrz 2012, 15:51

śmiało mogę wyciągnąć z niej szklankę naparu czyli około 250 ml
"Wyciągnąć" można, ale dla mnie napar "użyteczny" to taki o odpowiednich walorach smakowych. Doświadczalnie sprawdziłem regułę, wielokrotnie przytaczaną na tym forum, że ekstrakcję należy prowadzić tylko do momentu kiedy napar zblednie i zacznie się pojawiać pianka. Wówczas kawa jest pyszna. Natomiast wyciskając maksimum naparu dostajemy gorzkie paskudztwo.
Zaparzając kawę zgodnie z tym kryterium, można otrzymać różnne ilości naparu w zależności od zastosowanej kawy i czasem ta ilość ma się nijak do ilości "cupsów" przypisanych do konkretnej moki.

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: SzaChowieC » pt 28 wrz 2012, 18:48

śmiało mogę wyciągnąć z niej szklankę naparu czyli około 250 ml
Z szóstki zakładając że 1 cup to 50 ml wlewam jakieś 300 ml wody to użytecznego naparu otrzymam około 250 ml no powiedzmy 230 ml bo przecież bulgotanie i zmiana koloru kawy występuje pod koniec parzenia.
"Wyciągnąć" można, ale dla mnie napar "użyteczny" to taki o odpowiednich walorach smakowych.
Doświadczalnie sprawdziłem regułę, wielokrotnie przytaczaną na tym forum, że ekstrakcję należy prowadzić tylko do momentu kiedy napar zblednie i zacznie się pojawiać pianka. Wówczas kawa jest pyszna. Natomiast wyciskając maksimum naparu dostajemy gorzkie paskudztwo.
Zgadzam się.
Zaparzając kawę zgodnie z tym kryterium, można otrzymać różnne ilości naparu w zależności od zastosowanej kawy i czasem ta ilość ma się nijak do ilości "cupsów" przypisanych do konkretnej moki.
A to pierwsze słyszę... a z jakich gatunków kawy można uzyskać największą i najmniejszą ilość naparu? I dlaczego?

W_W
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 03 lip 2012, 12:44
Sprzęt: Barazza, Unica, bialetti venus, fp, Hario

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: W_W » pt 28 wrz 2012, 23:11

Wg mojej prywatnej teorii w różnych kawach jest nieco inna "zawartość kawy w kawie" :lol:

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: SzaChowieC » sob 29 wrz 2012, 10:52

Ja bym był bardziej skłonny do stwierdzenia że każda kawa wchłania różne ilości wody, ale przecież to jest maksymalnie kilka ml.

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Slimowski » wt 16 paź 2012, 9:46

Sporo jest tematów związanych z kawiarką, dlatego nie wiem gdzie pisać.
Ostatnio w moje ręce trafiła kawiarka od moich rodziców. Kupiona lata temu na Węgrzech, wyprodukowana we Włoszech przez firmę GAT. Była niestety dość mocno zapuszczona. Dawno nie czyszczona, dodatkowo stała w kuchni w okolicach piecyka gazowego i pokryła się różnymi "aromatami kuchni".
Chciałbym ją trochę odrestaurować i stąd moje pytania:
- Jak można rozróżnić jakiej wielkości jest to kawiarka. Muszę wymienić w niej uszczelkę i zastanawiam się co to za rozmiar. Czy uszczelki z Bialettiego będą pasować czy każda firma ma jakiś standard?
- Nie mogłem jej niczym doczyścić (a przede wszystkim pozbyć się zapachu) więc zafundowałem jej krótką kąpiel z dodatkiem chemii do ekspresu. Nalot zniknął, zapachu nie ma jednak aluminium trochę zmieniło kolor. Tu moje pytanie, czy przypadkiem nie została naruszona warstwa ochronna na alkuminium? Czy przygotowanie kawy w takiej kawiarce nie będzie szkodliwe dla zdrowia?

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: edtheduck » wt 16 paź 2012, 16:58

Co do uszczelki, może ją zmierz i na tej podstawie uda się znaleźć odpowiednią?

gorillas

Chińska moka - nie działa.

Postautor: gorillas » śr 24 paź 2012, 18:08

Kupiłem mokę za 25zł made in China i nie działa... Robiłem dwukrotnie zerowe zaparzanie, po paru minutach leciała para a dopiero w 7-8 minucie przeleciała woda - niestety tylko połowa.
Teraz nasypałem fusów do sitka i czekałem ponad 10 minut, leciała tylko para i dałem sobie spokój - kawa zebrała się w dolnej części kawiarki...
t
Więc czy ta kawiarka jest zepsuta, czy niewłaściwie ją używam? Nie mam do niej instrukcji, a w internecie są sprzeczne informacje dot. jej obsługi...

W internecie jest mowa, że nie można jej zbyt mocno zakręcać a w innych miejscach, że trzeba mocno :? Nie wiem również czy zawór bezpieczeństwa ma być całkowicie pod wodą, czy może woda m być kilka cm pod zaworem...

UPDATE

Już chyba znalazłem winowajcę - kratka nad gazem. Kratka zakrywała w niektórych miejscach gaz. Bez kratki wyszła mi w końcu kawa. 8)


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość