Syfon Bodum- Santos

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
Peppino
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 133
Rejestracja: pt 28 sty 2011, 10:50
Sprzęt: Automat I kubek I łyżeczka.
Lokalizacja: z netu

Syfon Bodum- Santos

Postautor: Peppino » pn 28 lut 2011, 19:46

Znalazłem dzisiaj w sklepie internetowym takie urządzenie :

Obrazek

W sklepie internetowym jak to w sklepie - za wiele informacji nie potrafili mi udzielić.

Rozumiem że to jest też rodzaj syfonu ?

Czy ktoś korzystał już z tego i może podzielić się doświadczeniami ?

Na co właściwie powinno się zwrócić uwagę chcąc nabyć takie urządzenie ?

Z wyglądu podoba mi się syfon Yama,
ale w Polsce chyba nie do kupienia ?[/img]
" ...z twarzy podobny zupełnie do nikogo"

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pn 28 lut 2011, 20:38

Tutaj znajdziesz trochę pomocnych informacji... - >klik<
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pn 28 lut 2011, 21:20

Te informacje już trochę zwietrzały :wink:.

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pn 28 lut 2011, 21:28

Dziękuję..., za bardzo cenne sprostowanie.
Zasada działania, też pewno zwietrzała.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Postautor: mala herba » pn 28 lut 2011, 21:53

Na co właściwie powinno się zwrócić uwagę chcąc nabyć takie urządzenie ?
Ważna jest pojemność urządzenia, gdyż minimalna ilość wody wymagana do uzyskania podciśnienia to 1/3 pojemności dolnego naczynia. Jeżeli robisz kawę tylko dla siebie to litrowy syfon może okazać się za duży. Ważny jest też rodzaj filtra - szklany, metalowy czy z płótna - była już o tym mowa w wątku o syfonie Hario.
Z wyglądu podoba mi się syfon Yama,
ale w Polsce chyba nie do kupienia
Chyba tak samo, jak każdy inny. Osobiście polecam markę Cona. Nowe egzemplarze są dosyć drogie, ale możesz dostać na ebaju w dobrej cenie niepowtarzalne, zabytkowe, w pełni sprawne egzemplarze, zero plastiku, tylko drewno, szkło i stal. Nie wiem też, czy szklany filtr to nie wyłączność, patent Cony.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pn 28 lut 2011, 22:06

Zasada działania, też pewno zwietrzała.
Dziękuję...za cenną ironię :wink:. Zasada to zasada.
Miałem raczej na myśli stwierdzenia maćka pod którymi w 2008 roku podpisałbym się obiema rękami, a dziś się nie zgadzam.
Osobiście uważam, że osiągnięcie konsystencji, aromatu, bogactwa doznań - espresso jest bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe do uzyskania innymi metodami, niemniej ciągle szukam i pewnie w poszukiwaniach nie ustanę.

Napar uzyskiwany w opisywanym urządzeniu, jak wspominałem wcześniej, jest porównywalny z zaparzaczami typu moka.


Dziś uważam, że z syfonu można uzyskać napar buchający aromatami o bardzo bogatych doznaniach, totalnie różny od kawy z moki.
Jedyne co mi przeszkadza w Santosie Boduma to wstrętna, gumowa woń uszczelki po rozgrzaniu.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 28 lut 2011, 22:08

A jaki masz tam filtr?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pn 28 lut 2011, 22:30

Fabryczny, plastikowy. On jest w zapachu neutralny. Uszczelka zaś łącząca naczynia jest z gumy.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 28 lut 2011, 22:38

hmm, plastikowy, ciekawe jak to wygląda.....?
Napar z tego jest zupełnie klarowny?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pn 28 lut 2011, 22:42

Przy zbyt drobnym mieleniu niezupełnie, przy grubszym jest klarowny.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 28 lut 2011, 22:45

Mierzyłeś mu zakres temperatury w górnej bańce?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pn 28 lut 2011, 22:54

Niestety nie posiadam odpowiedniego miernika.
A filtr wygląda tak:
Obrazek
Przypomina grzyba-kurkę. Lekko wklęsły kapelusz z drobniutkimi "blaszkami" od spodu.

Awatar użytkownika
Peppino
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 133
Rejestracja: pt 28 sty 2011, 10:50
Sprzęt: Automat I kubek I łyżeczka.
Lokalizacja: z netu

Re: Syfon Bodum- Santos

Postautor: Peppino » wt 01 mar 2011, 2:03

Przeczytałem powyżej że kawa nie powinna być zmielona zbyt drobno. To właściwe to jak grubo powinna być zmielona kawa do syfonu ?
Czy grubiej niż na espresso ?
" ...z twarzy podobny zupełnie do nikogo"

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Re: Syfon Bodum- Santos

Postautor: mala herba » wt 01 mar 2011, 8:34

jak grubo powinna być zmielona kawa do syfonu ?
Czy grubiej niż na espresso ?
Znacznie grubiej. Przemiał na espresso jest tylko na espresso ewentualnie na turka, do metod przelewowych jest zbyt drobny. W syfonie zapcha Ci filtr i da przepalony napar. Przemiał do syfonu powinien być trochę drobniejszy niż do praski, tak by nie zapychał filtra, ale też tak by napar był wystarczająco treściwy po 2 min parzenia.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Syfon Bodum- Santos

Postautor: kawcio » wt 01 mar 2011, 9:49

Mój przedział przemiału mieści się właśnie pomiędzy FP i przelewaniem w v60.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość