DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: profik » czw 29 wrz 2011, 14:22

Teraz zostaje Ci dobranie odpowiedniego mielenia vs smak. :) Nie patrz, na to że ktoś tam parzył 2min, a ktoś inny 3... Jeden zalewa cieplejszą drugi chłodniejszą wodą.
Wynik końcowy zrób pod siebie! :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » pt 30 wrz 2011, 17:56

Nie trzeba patrzeć, wszystko można zawsze robić po swojemu i cały czas źle.
Przy doborze parametrów trzeba się kierować też zdrowym rozsądkiem. To trochę jak z espresso niektórzy wolą szybsze 22sek inni 29-30sek.
Z dripem jest podobnie i kawa przelewana metodą pour-over 5 min będzie po prostu niesmaczna, albo pozbawiona większości aromatów. Stąd wyliczone już i ogólnie przyjęte zasady dozy 55g-70g/l oraz uzysk, w który wypadałoby trafić 18-22%. Każda kawa zalana wrzątkiem 99-100°C zostanie zmarnowana... itd.
Kilka wskazówek
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Metiu » ndz 02 paź 2011, 16:17

Dziś na targu staroci w Świdnicy upolowałem taki czajniczek/ konewkę.Kosztował całe 30 zł ! :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Długa wylewka sprawdza się znakomicie. Próbnie przelałem wodę - strumień delikatny i cieniutki. :D
Muszę w środku potraktować go kretem, lekko oczyszczę pastą i będzie pięknie. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » ndz 02 paź 2011, 18:24

Gratuluję zakupu, dobra cena! :) Ja muszę poszperać w kramach z turecką tandetą - też może się coś znajdzie.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Metiu » ndz 02 paź 2011, 19:25

Wnętrze potraktowałem jednak kwaskiem cytrynowym, na wierzchu w ruch poszła ściereczka, na niej pasta "Kiwi" do miedzi i mosiądzu, a na koniec polerka suchą, miękką ściereczką . Efekty następujące:
Obrazek Obrazek

Na żywo wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. :)
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » ndz 02 paź 2011, 19:47

Świetna okazja - cudo, bez wahania zapłaciłbym dużo, dużo więcej :D
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Animator47 » ndz 02 paź 2011, 20:08

Piękna konewka! :kwiat:

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » pn 03 paź 2011, 11:30

http://allegro.pl/mosiezny-dzbanek-43cm ... 07644.html

Dziś idę na łowy do tych tureckich kramów koło metra centrum w poszukiwaniu czegoś podobnego :) W tej kategorii jest trochę takich rzeczy, ale ceny bywają mało zachęcające.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » pn 03 paź 2011, 11:34

Ten niestety nie wygląda na zbyt poręczny do zalewania.... ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » pn 03 paź 2011, 12:30

Ten niestety nie wygląda na zbyt poręczny do zalewania.... ;)
Może tak być :wink:

Generalnie mam problemy z osiągnięciem tak delikatnego naparu z tych papierowych filtrów kantan jak serwują w kawiarniach... Chyba mam zbyt ciemno paloną kawę, bo wychodzi bardzo wyraźna, a sam napar jest dużo ciemniejszy... Nawet przy najgrubszym przemiale i czasie ekstrakcji właśnie około 2-3 minut.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » wt 11 paź 2011, 21:45

Właśnie piję Gwatemalę od Antonia z tego cuda :) Poza tym, że w naparze zostaje sporo pyłu to udało mi się uzyskać bardzo przyjemny, delikatny napar. Spróbuję tego używać jak chemexa z jakimiś papierowymi filtrami.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » wt 11 paź 2011, 21:56

Miałem te golden-filtry już wcześniej poruszyć, ale mnie uprzedziłeś :-). Są pewnie różne za i przeciw...

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » wt 11 paź 2011, 22:08

No cóż, ja mam akurat całkiem spory (1L) dzbanek w związku z czym ekstrakcja 1 filiżanki kawy jest jednak dość kłopotliwa i zasadniczo trochę mija się z celem. Myślę, że warto sprawdzić filtry również do np. karafki Kalita - powinny pasować i są tańsze niż do chemexa.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » sob 22 paź 2011, 21:54

Miałem dziś natchnienie i skertonem w domu kręciłem: zmieliłem trochę Etiopii. Zwykła zalewajka, przefiltrowana przez metalowe sitko lub przez filtr do herbaty --- efekt był świetny. Na tyle świetny, że kupiłem sobie w supermarkecie Jana Niezbędnego białe filtry. Dało się z tego zrobić całkiem klarowny drip ;-).

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » wt 25 paź 2011, 10:23

A dziś z kolei zrobiłem eksperyment. Zmieliłem grubo ziarna Malawi. Espresso z nich jest po prostu kwaśne, aczkolwiek bardzo aromatyczne. Jakkolwiek aromatyczne by nie było, nie o to mi chodziło. Konieczna będzie zmiana procesu palenia: nowy piec wciąż jest w fazie docierania się wzajemnego.

Zmieliłem zatem grubo ziarna z Malawi. 1/3 trafiła do Jana Niezbędnego, 1/3 do szklanki, 1/3 do aeropressu. Jan Niezbędny wydał z siebie po paru minutach przelewania coś bardzo czystego, kwaskowatego, klarownego, ale też mocnego. Z aero tej kwaskowatości nie było w ogóle, ani w szklance jej nie było. Wniosek taki z tego, że filtro-przelewy dają zupełnie inną jakość niż zalewajki... Najbardziej smakował mi przelew.

Przy okazji, Jan Niezbędny nie potrzebuje nawet uchwytu: rozkładam go na szklance, uzyskując coś przypominającego kształtem bibułki Kantan. Pomocna byłaby tu jakaś recepturka.
drip_lagoa_jan_niezbędny.jpg
Przelew z Jana Niezbędnego: klarowny, czysty ;)
drip_malawi_jan_niezbędny.jpg
Jan Niezbędny na szklanicy z Ikei
Ostatnio zmieniony wt 25 paź 2011, 12:44 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości