DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: profik » ndz 04 mar 2012, 23:07

Mielisz tak by w odpowiednim czasie zaparzyła się odpowiednia ilość kawy... oczywiście przy użyciu oodpowiednvej ilości wody. ;)
Czasem mielę drobniej ale musze dać mniej kawy bym nie przekroczył 3 minut. z regóły więcej niż 22,2g kawy nie używam, wg mnve dowolność jest jak najbardziej na plus. Ważne by smakowało! :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » pn 05 mar 2012, 7:29

Profik, chyba zapomniał, że Clever ma zaworek.... ;) więc czas może być dowolny dla dowolnego przemiału.
Jakość przemiału ma wielkie znaczenie jeśli posługujesz się dobrej jakości, świeżo paloną kawą, przemiał raczej grubszy się sprawdza, ciut nawet grubszy niż do moki, ale masz pełną dowolność.
Dla przykładu młynek żarnowy Tchibo ma dość wąski zakres ustawień i mój ulubiony przemiał już prawie nie mieści się i jest poza skalą powyżej 10-ki. Powtórzę ...pył jest do niczego potrzebny przy przelewaniu.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: profik » pn 05 mar 2012, 10:02

a no tak... fakt :)

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zbignes » pn 05 mar 2012, 10:55

Ktoś testował dripy chemexa i chciałby się podzielić wrażeniami?

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: roger » pn 05 mar 2012, 12:13

tzn? zbignes doprecyzuj pytanie :)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zbignes » pn 05 mar 2012, 12:51

Chodzi o jakieś ogólne porównania przelewów(wrażenia smakowe) np z hario, cleverem, używanymi sączkami, kolbami, lejkami itp.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » pn 05 mar 2012, 13:22

uuuuu, czuję będzie rozwój.... ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zbignes » pn 05 mar 2012, 13:35

Złożenie zestawu chemexpodobnego wydaje się być proste i tańsze(?). Zasady przelewu chyba podobne jak z Hario ale można dodatkowo eksperymentować z różnymi sączkami(w Hario też możliwe?) :wink:

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » pn 05 mar 2012, 13:40

Warto zacząć od małego V60 z filtrami hario, nawet z tworzywa i kosztuje to jakieś grosze + niestety konewka.
Na V60 można łatwiej zrobić mniejsze porcje takie 200-250ml.
Chemex jest duży, ja używam go dla większych akcji takich na 35-45g i 500-600ml, ponadto jest piękny, szklany i drogi. Filtry są też specyficzne i nie ustępują tym z Hario.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zbignes » pn 05 mar 2012, 13:54

Chemex jest też zróżnicowany http://www.chemexcoffeemaker.com/products/classic.html, orginały jak zwykle idiotycznie drogie a mała wycieczka do sklepu z szkłem laboratoryjnym i już można testować idee pour-over. Szklany lejek ma skromną pojemność cieplną - łatwiej nad tym zapanować.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: roger » pn 05 mar 2012, 14:04

kawcio, ale jest także chemex mały na 1-3 filiżanki (+/- 480 ml.)
Obecnie mam troszkę tego sprzętu więc robiłem porównania i dla moich gustów w porównaniu wszystkich metod zaparzania obecnie drugie miesce po espresso ma właśnie chemex, następnie drip V, aeropres i później reszta.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » pn 05 mar 2012, 14:09

Wiem, wiem, że jest. Sam go nie używałem, gdzieś na zagranicznych forach czytałem, że słabo się przez niego przelewa, w sensie gorzej niż przez tego CM-6A. Filtry są inaczej w nim formowane i pod innym kątem i nie widziałem go też w zastosowaniu w żadnej kawiarni.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: edtheduck » pn 05 mar 2012, 14:20

@kawcio @profik - Dzięki wielkie za odpowiedź.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zbignes » pn 05 mar 2012, 14:22

Na wyniki ekstrakcji bardziej wplywa powierzchnia i przepuszczalność filtra niż jego kąt(ale nic nie stoi na przeszkodzie zbadać wpływ kąta lejka na ekstrakcję). Powierzchnia filtracji może jednak być pochodną kąta lejka :wink:

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: roger » pn 05 mar 2012, 14:27

ja nie zauważyłem różnicy pomiędzy 3 a 6 :( może jeszcze nie znam się aż tak dobrze ..... CM-3A wg mnie to bardziej model domowy :)
Filtry są inne, to fakt.
Ostatnio zdarzają się spotkania podczas których możliwe jest testowanie różnych metod zaparzania, poza ekspresem ciśnieniowym, bardzo fajna sprawa => regularnie takie warsztaty odbywały się w Kofeinie w Opolu, ostatnio były także w Sweet Surrender w Krakowie, wcześniej u Kelleranów.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości