DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: trickykid » wt 14 maja 2013, 8:00

Sam drip różni się niewiele, natomiast różnica tkwi w filtrach. Te od Hario czy Chemexa nie pasują do hipermarketowych nadstawek za kilka złociszy. Poza samym filtrem równie poważny wpływ ma sama kawa, jej świeżość, parametry przemiału, temperatura wody, jej dozowanie, itd. A kawy aromatyzowane? fuj!
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » wt 14 maja 2013, 8:32

Zależy co kto lubi... Można tą metodą wszystko zaparzyć :).

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: trickykid » wt 14 maja 2013, 9:13

Jutro powinienem mieć "Chemexa za dychę", więc będę eksperymentował w domu :-)
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Poe » śr 15 maja 2013, 16:38

W sensie wazon na kwiaty? :D

Ja ostatnio zacząłem się zastanawiać nad zakupem filtrów chemeksowych i upakowaniu ich do Hario V60. Teoretycznie napar powinien wyjść taki sam jak z chemeksa, prawda?
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » śr 15 maja 2013, 16:57

No właśnie, czym się różnią te filtry? No bo tak naprawdę drip to tylko trzymak na filtry... Byle by nie blokować przepływu. Ja chyba dziś będę tuningować mój plastik żeby mu większe dziury zrobić

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » śr 15 maja 2013, 17:05

@Poe, pionierem nie będziesz :) .Z niewielkimi dozami nie będzie problemu. Filtry do Chemexa są dużo grubsze niż filtry do dripperów i mniej przepuszczalne. Na dodatek wielowarstwowe, trzy z tych warstw powinny się opierać na wylewce. Ekstrakcja z założenia ma być dłuższa, ale niewielki otwór w dripperze jeszcze ją spowolni. Dlatego, moim zdaniem karafka jest lepszym rozwiązaniem.
@Expel, jeszcze niedawno zapewniałeś, że ten twój trzymak jest równie dobry jak profesjonalne drippery. Po co chcesz go zatem tunningować. Poza tym drip to napar, dripper to urządzenie.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » śr 15 maja 2013, 17:22

Dobrze Driper a nie Drip. Jest niemal tak dobry jak profesjonalne dripery. Ale powiększenie dziur nie zaszkodzi, pewnie też nic nie pomoże, ale spróbować wg mnie warto. Napar z hario oceniam 10/10, z tego plastiku 9/10 więc po rozwierceniu może osiągnę 9.5/10. Te 0.5 zostawiam na materiał z jakiego są wykonane te sprzęty.

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » śr 15 maja 2013, 17:46

Dripper, jak już. Powiększenie dziur od razu ci radziłem, na twoim miejscu usunąłbym całe dno. Ale dobre filtry trudno tam będzie dopasować, a o chemexowskich najlepiej zapomnieć. Ale chciałbym mieć twoją wiarę, może przyrządzasz dripy w Kanie Galilejskiej 8)?

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » śr 15 maja 2013, 20:10

Możliwe że z 2 otworów zrobię jeden "wielki". Widziałem też lepsze filtry do tych Dripperów, chyba z Tiamo. Odkąd zaczęłEm przesiewać kawę i cały pył wysypywać kawy zrobiły się o klasę lepsze :)
Ostatnio zmieniony śr 15 maja 2013, 22:38 przez expel, łącznie zmieniany 1 raz.

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: donkiszot » śr 15 maja 2013, 21:09

Pył możesz zaparzyć w aeropressie, a co do lepszych filtrów w tym kształcie to są Melitta i Technivorm.

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » śr 15 maja 2013, 22:17

W sklepie Akcesoria Baristy widziałem drippery Tiamo w klasycznym, trapezoidalnym kształcie, ale pasujących do nich filtrów nie było w ofercie. A w ogóle to z lepszymi filtrami w tym kształcie jest lipa. Oprócz tych, które wymienił Donkiszot, nic nie przychodzi mi do głowy, myślę o polskich sklepach. Niedługo będę miał laboratoryjne sączki o różnej przepuszczalności, przetestuję je i porównam je z filtrami Hario.

Expel napisał/a:
Odkąd zaczęłam przesiewać kawę i cały pył wysypywać kawy zrobiły się o klasę lepsze
Kawowy pył to faktycznie zabójca dripów, spowalnia przepływ i pogarsza smak. Ale w aeropressie już nie ma tak dużego znaczenia. Kiedyś zrobiłem sobie napar z kawy zmielonej na pył jak do tygielka. Wyszła bardziej kwaskowata niż zwykle przy tej samej dozie i temperaturze, ale przy jednym powtórzeniu trudno wyciągać wnioski o zmianie smaku, mógł to być przypadek.
A tak przy okazji Expel, czy ty jesteś kobietą?

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » śr 15 maja 2013, 22:37

Nie, autokorekta... jak zawsze robi swoje ...

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zbignes » śr 15 maja 2013, 22:40

Niedługo będę miał laboratoryjne sączki o różnej przepuszczalności, przetestuję je i porównam je z filtrami Hario.
Testowałem standardowe laboratoryjne sączki(bibuła) ale są dość grube i porównując z np "Janem Niezbędnym" proces filtrowania wydłużony. Z zaciekawieniem czekam na wyniki Twoich eksperymentów i ewentualne wnioski.

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Poe » czw 16 maja 2013, 8:19

@Trickykid, tak, wiem, że pionierstwo to by nie było, bo czytałem o tym parokrotnie w różnych miejscach i przewinął się ten wątek w paru rozmowach ; ) po prostu zacząłem się zastanawiać nad sprawdzeniem tego w swoich warunkach domowych.

A co do wspomnianych filtrów Tiamo, wiele osób skarżyło się, że dużo bardziej "jadą papierem" niż te z Hario i trzeba je mocno płukać przed użyciem, żeby papier nie przedostał się do smaku kawy.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » czw 16 maja 2013, 11:28

Testowałem standardowe laboratoryjne sączki(bibuła) ale są dość grube i porównując z np "Janem Niezbędnym" proces filtrowania wydłużony.
A jakie są twoje spostrzeżenia smakowe? Pod koniec maja powinienem różne sączki, prosiłem o kilka sztuk z każdego rodzaju, jakie są używane w tej firmie. Chcę je sprawdzić w dripperze i aeropressie, chociaż ze względu na sposób wielowarstwowego składania filtra, zamiast drippera właściwszy byłby Chemex. Poszukałem też cen sączków laboratoryjnych w sklepach internetowych, tanie nie są. Wydłużona ekstrakcja też nie wróży dobrze, w porównaniu z filtrami Hario, ekstrakcja z „Janem Niezbędnym”, trochę się ślimaczy.
@Trickykid
Coś ci się nicki pochrzaniły Poe .
Fakt, że za wielu fanów niebielone filtry Tiamo nie mają. Mają silniejszy posmak papieru, gorszą przepuszczalność, są też droższe od filtrów Hario.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość