DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zbignes » czw 16 maja 2013, 13:57

... A jakie są twoje spostrzeżenia smakowe?
Trudno o jakieś jednoznaczne wnioski, labosączki(bibuła kolista) składałem i umieszczałem w lejku(gładkie ścianki) o średnicy szyjki 2,5cm - swoją specyfiką jakby odpowiadały Chemexowi... Moje kubki smakowe nie są ukierunkowane na jakieś ekstremalne wrażenia, raczej zadowalają się już względną poprawnością i prędzej nudzi je monotonia doznań niż nieobecność wysublimowanych ledwo wyczuwalnych niuansów zapachowo-smakowych. Ostatnio zatrzymałem się w obszarze espreso, kawiarka, drip i tygiel z przewagą dripowatych...a inspiracją bywają ciekawe doniesienia innych "tropicieli wrażeń" :wink:

Awatar użytkownika
kardamonka
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: czw 07 lut 2013, 22:02
Sprzęt: kafetierka aluminiowa z bazarku
oraz tygielek

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kardamonka » pt 17 maja 2013, 14:31

Normalnie przerażacie mnie tymi filtrami, labosączkami i bibułkami!
Nie wiem .... jak kawa jest dobra, to byle jakiego filtra powinna dobrze smakować. A te niuanse smakowe raczej zależą od gatunku kawy, zbiorów, palenia.
A może po prostu jestem zwykłą ignorantka
pozdrawiam ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » pt 17 maja 2013, 17:22

Te niuanse zależą od zaparzania także, może mniej ale jednak zaskakująco mocno :).

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Poe » pt 17 maja 2013, 22:26

@Trickykid
Coś ci się nicki pochrzaniły Poe .
Ojć... Przepraszam : )
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » ndz 19 maja 2013, 12:56

jak kawa jest dobra, to byle jakiego filtra powinna dobrze smakować.
Też chciałbym, żeby tak było. To znaczy, żeby kawa była dobra, niezależnie od jakości filtra. Ale niestety, tak nie jest, a chciałbym, żeby była jeszcze lepsza :) .
A tych labosączków, to nie ma się co bać. To tylko próba zaspokojenia ciekawości, bo jakiejś rewolucji nie można się po nich spodziewać.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » wt 21 maja 2013, 13:14

No i znowu ja :D Używał ktoś może plastikowego drippera hario? Takiego jak ten http://swiezopalona.pl/products/hario-v ... pper-clear ? Bo może bym się na niego skusił... Głównie dlatego aby móc sprawdzić wyższość filtrów hario nad innymi... jak by ktoś jeszcze nie wiedział mam plastikowy dripper z Reala... :D

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: pafcio0 » wt 21 maja 2013, 13:45

Do sprawdzenia wyższości filtrów hario niepotrzebny jest dripper, wystarczy przepuścić przez testowane filtry trochę wrzątku, następnie spróbować "naparu" :)

Ja używam plastikowego Tiamo i nie mam doń żadnych zarzutów.

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: donkiszot » wt 21 maja 2013, 13:46

A to nie możesz sprawdzić filtrów na tym driperze? Zagniesz stożek od dołu w kształt \_/ i jazda. Właśnie przymierzam się do takiego testowania, tylko muszę filtry zamówić. Poza tym, zrobiłem sobie biedne_v60 z lejka -- obciąłem go aby miał otworek na dole średnicy z hario. Działa wyśmienicie, mój ulubiony dirper obecnie. Idealnie pasuje mi do frenchpressa. Oczywiście zwykłe filtry składam w V.

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » wt 21 maja 2013, 14:07

Używał ktoś może plastikowego drippera hario?
Kilka razy piłem w kawiarni, dokładniej na zapleczu, drip zrobiony z w plastikowym dripperze. Niczego negatywnego nie zauważyłem. Fakt, że kawa była wysokiej jakości, a barista nie był z łapanki.
@Expel, a jak wypadła operacja tunning. Przepływ naparu się zwiększył, smak poprawił, czy dalej jest jak jest? Podziel się wrażeniami, inne plastikowe drippery z niepokojem czekają na twoją relację.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » wt 21 maja 2013, 14:11

@pafcio0

nie tyle chodzi mi o posmak tektury, bardziej o ich przepuszczalność.

@donkiszot

Takie zaginanie wg. mnie może zafałszować wrażenia, bo przepływ będzie spowolniony.

Coś mnie do tego hario ciągnie :D Ceramiczny na 99% odpuszczam, ale ten plastikowy wydaje się fajny. Nie wiem co mnie w nim tak pociąga? Że hario? Że większa dziura? Że filtry lepiej spasowane? Chyba wszystko po trochu.. ehhh :D

@WojSob

Przepływ się poprawił przede wszystkim w pierwszej fazie, a co za tym idzie smak też(w niewielkim stopniu ale zawsze coś), bo szybciej woda przechodzi przez kawę. Co nie zmienia faktu ze do przepływu z hario jeszcze trochę brakuje. Teraz znalazłem tego plastikowego hario za 28zł, jeżeli ktoś jeszcze nie posiada drippera to wydaje mi się że warto dopłacić te 20zł więcej i jednak wziąć markowy sprzęt. Może to nic nie da? Ale zawsze to człowiek jest spokojniejszy że ma dobre filtry i dużą dziurę, a nie zastanawia się jak ja, czy dripper ogranicza możliwości, czy może nie.

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: donkiszot » wt 21 maja 2013, 14:45

No tak, ale to nie będzie porównanie filtrów w takim razie, tylko systemów całościowo. A tu sprawa jest prosta, będzie płynąć szybciej. Może jednak przemyśl sprawę jeszcze raz i jak Cię tak do hario ciągnie, to kup ceramiczny. Stabilność temperatury, estetyka, wykluczenie wszelkich domysłów na potem (a może jednak byłoby lepiej niż w plastiku?).

Jeśli zdecydujesz się na jakikolwiek v60 to porównaj proszę potem w drugą stronę. Znaczy załóż zwykły filtr zagięty w V do hario -- to będzie porównanie filtrów.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » wt 21 maja 2013, 14:59

Nie no ceramika jak napisałem wcześniej odpada na 99% :D A może jednak nie? Nie no jak bym się skusił na hario to będzie jednak ten plasik. Napisałem jeszcze do SeattleCoffeeGear bo mają i ceramiczny i plastikowy zobaczymy co odpiszą. A tu link do ich filmiku https://www.youtube.com/watch?v=7Ek-784hFUs .

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » wt 21 maja 2013, 15:24

załóż zwykły filtr zagięty w V do hario -- to będzie porównanie filtrów.
Kiedyś pisałem o takim porównaniu.
PS. Które filtry z tych najtańszych, dostępnych w sklepach beda najlepiej przepuszczalne?
Tańsze filtry są lepiej przepuszczalne w porcelanowym dripperze Hario. Kiedy zainteresowałem się dripami, to kupiłem w markecie plastykowego Fackelmanna i tanie filtry. Napar wychodził ok, ale pod koniec czasu przeznaczonego na przelewanie przepuszczalność filtrów znacznie spadała, o czym pisali Profik i Antonio, i w naparze pojawiały się nuty goryczy. Metoda mi odpowiadała, więc kupiłem dripper Hario i dedykowane do niego filtry. Później trochę zaspałem, setka filtrów się skończyła, a ochota na dripa pozostała. Zamówiłem nowe, ale w międzyczasie musiałem sobie jakoś radzić. Z taniego marketowca uformowałem stożek pasujący kształtem do Hario i zacząłem przelewać. Zdziwienie, bo idzie prawie tak samo szybko, jak przez oryginalny filtr. Pomyślałem, że to przypadek, zmiana kawy, inna grubość mielenia itp. Ale nie dawało mi to spokoju, więc na drugi dzień wziąłem Fackelmanna z tanim filtrem i historia ze spowolnieniem pod koniec się powtórzyła. Żeby się upewnić powtórzyłem przelewanie w zestawie Hario + tani filtr i było znacznie lepiej. Są różnice w smaku na korzyść dla zestawu Hario + Hario, ale niewielkie, dramatu nie ma.
Żeby było weselej, większość tanich filtrów w marketach pochodzi od jednego dostawcy z Kątów Wrocławskich, więc są raczej identyczne. Są to Paclany, firmowe filtry Tesco, Carrefour, Brico Marche. Chyba także Auchany, ale tego nie jestem pewien, kiedyś z ciekawości to sprawdzałem. Można także kupić wybielane filtry "Jan Niezbędny", ale w nich, gdzieś od połowy ekstrakcji raptownie spada przepuszczalność.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » wt 21 maja 2013, 19:26

Odpowiedz od SeattleCoffeeGear
" I haven't noticed one personally, but the ceramic will retain the heat a bit better during brew. Other than that, they seem to produce a very similar cup. I like the plastic because it's so light and easy to carry about.

Hope that helps! :)

Kat
"

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » wt 21 maja 2013, 22:34

Za dużo się od nich nie dowiedziałeś :).
Ceramiczny dripper ma większą pojemność cieplną od plastikowego. A czy wpływa to istotnie na smak kawy, ja tego nie zauważyłem. Myślę, że napar z plastikowego drippera będzie nieco cieplejszy, ale nie robiłem bezpośredniego porównania. Z ceramicznego drippera korzystam na co dzień, a z plastikowego piję gościnnie, raz na jakiś czas. Z obu smakuje podobnie, ale wolę ceramiczny.
Jak chcesz kupić plastikowe Hario, to nie zwlekaj, teraz cena jest trochę niższa.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość