DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » wt 21 maja 2013, 22:46

No właśnie nie wiem czy promocja czy może taką mają po prostu cenę. Dla jednej góra 2 osób model v1 jest chyba najlepszy?

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » wt 21 maja 2013, 23:12

Ja bym ci sugerował V60-01. Z powodzeniem obsłuży około 20 g dozy, a jest bardziej poręczny niż większy model, ułatwia precyzyjne polewanie. Z tego co pamiętam, to ten dripper kosztował wcześniej 37-38 zł. W tym sklepie chyba jest 10 % rabat dla forumowiczów.
Ostatnio zmieniony śr 22 maja 2013, 11:50 przez WojSob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » śr 22 maja 2013, 11:29

Bez problemu V60 01 obsłuży i 25g - więc można z powodzeniem przelać 350-400ml.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » pn 27 maja 2013, 21:33

Pierwszy test z sączkiem laboratoryjnym mam za sobą. Na pierwszy ogień poszedł sączek laboratoryjny jakościowy średni, bezpopiołowy, tak się fachowo nazywa. Złożyłem go wielowarstwowo, tak jak filtr do Chemexa. Solidnie przepłukałem wodą, ponad 300 ml na dwa razy, bo czułem nieciekawy zapach. Jakby szpitala, lekarstw, powiedzmy - służby zdrowia. Nie wiem, czy ten zapach był spowodowany przechowywaniem w laboratorium, czy też po prostu te filtry tak pachną. W czasie przepłukiwania woda nie ciekła zbyt żwawo, więc ustawiłem grubość mielenia jak do filtrów Chemex. Do przelewania użyłem większego drippera V60-02, żeby zwiększyć przepływ. Kawa to Etiopia Yirgacheffe średnio palona, młynek Fiorenzato F6 Drogheria, doza 9 g, ilość naparu 150 ml. Ekstrakcja, razem z zaparzaniem wstępnym, trwała 3 minuty i 20 sekund. Przy filtrze Hario i bardziej miałkim przemiale, trwa około 2 minut, maksymalnie 15 sekund dłużej. Kawa wyszła gorsza niż z filtra Hario. Winne akcenty z ciemnymi owocami w tle były słabsze, napar łagodniejszy, delikatniejszy, jakby uboższy. Najbardziej zdziwił mnie brak goryczki, której się spodziewałem po długości ekstrakcji. Etiopia, którą przelewałem, ma lekką goryczkę nawet przy dwuminutowej ekstrakcji. A po sączku prawie jej nie było. W sumie kawa byłaby do przyjęcia, gdyby nie niemiły, szpitalny, posmak filtra. Trzeba je dokładniej płukać, jeszcze lepiej wymoczyć.
Pierwsze wnioski, laboratoryjne sączki są za dokładne do filtrowania kawy, zatrzymują wiele ciekawych akcentów.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » sob 22 cze 2013, 0:41

Nie chcę się chwalić, ale... :D Dostałem Hario V01 na urodziny :D Jutro będę testował jego możliwości. Ciekawe co z niego będę mógł wyczarować ... Jupi :)


edit. Już po pierwszym teście, przy tym samym przemiale udało mi się zejść do 1:20min wcześniej było to 2:30min. Wydaje mi się że kawa ma bardziej wyrazisty smak. Nie jest to jakaś kosmiczna różnica, ale jest. Plusem jest to że mogę teraz zmielić trochę drobniej i zobaczyć co wyjdzie, przy plastiku to nie wchodziło w grę bo czas parzenia był by zbyt długi.

Awatar użytkownika
kubak1988
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: śr 04 lut 2009, 15:38
Sprzęt: ECM Casa Prima + Compak K6, Zelmer Torrido, Krups EA 8050, Nespresso, Aeropress, Hario Dripper
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kubak1988 » sob 17 sie 2013, 10:04

Razem z Aeropressem kupiłem dripper Hario - ceramiczny, większy (do 4 filiżanek). Do tego filtry Hario.
Przed zakupem próbowałem różnych eksperymentów, włącznie z filtrami Jana Niezbędnego mocowanymi klipsami do papieru do wazonu z Ikei. Potem udało mi się kupić plastikowy "dripper" w realu za 7 czy 8 zł.
Kawę z drippera preferuję raczej większą - około 300 ml, więc odmierzam 18-20 gramów kawy. Kawa z ceramicznego drippera w moim odczuciu smaczniejsza niż z taniego plastiku, ekstrakcja nieco krótsza, kawa w samym dripperze ładniej się pieni przy preinfuzji. Przypomina mi napar z aeropressu, choć raczej mniej bogata w smak, nieco lżejsza.
Teraz ekspresy ciśnieniowe stoją i się kurzą, a ja na zmianę używam albo drippera albo Aeropressa. Jeszcze syfon kusi…oj kusi.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » śr 05 mar 2014, 15:43

Odgrzebuję! Macie może jakieś sprawdzone sitka żeby oddzielić pył od kawy? Bo mój kochany severin 3873 dość mocno jak na dripa pyli... W sklepach są albo małe z drobnymi dziurkami, tylko ze są tak małe ze zaraz się zapychają, albo duże z oczkami wielkości "grochu". A może macie na to jakiś inny patent? Mielę na "8" w dziesięciu stopniowej skali. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym młynem?

edit.
Miał ktoś kiedykolwiek styczność z metalowym filtrem do hario v01? Coś ale Kone? Z chęcią bym coś takiego gdzieś kupił jak by było w rozsądnej cenie. Bo Kone to wydatek około 200zł... jak na sam głupi filtr to dużo za dużo. Może ktoś próbował w domu zmajstrować takie coś? Jakieś przemyślenia na tan temat?

edit2.
Dziś będąc w Kauflandzie zauważyłem takie coś i od razu kupiłem cena to 5zł.. wiec wydaje mi się ze warto i pasuje idealnie do hario v01

http://zapodaj.net/542caee8f6c32.jpg.html
http://zapodaj.net/ddaf7131e63aa.jpg.html
http://zapodaj.net/1b3f1b6cbfde0.jpg.html

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » czw 06 mar 2014, 8:56

Jakie efekty z tą siateczką?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » czw 06 mar 2014, 9:25

Filtr na czaj ;). Wygląda dość egzotycznie :).

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: pafcio0 » czw 06 mar 2014, 10:21

Wydaje mi się, że taka siateczka nie zapewni równomiernej ekstrakcji.
Co papier to papier, jednorazowość filtrów wygrywa dla mnie z wymagającym mycia metalowym Kone.
Ja pył przy mieleniu odcedzam małym stalowym sitkiem kuchennym, chyba fackelmann - jest idealne.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » czw 06 mar 2014, 11:31

Doświadczenia z "woodneck dla ubogich" - Kawa bardzo lekka lecz z większym body, mniej kwaskowa niż z papierka, ekstrakcja 3 razy szybsza przy tym samym przemiale. Dałem dozę 14g, jak dla mnie to za mało juro spróbuję z dozą około 20g na 220ml. Prawdopodobnie skręcę też młynek z 2 pozycje niżej. Ogólnie jestem zadowolony, i chyba zaopatrzę się w następne 2 takie filtry na zapas bo pierwszy raz spotkałem je w Kauflandzie.

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ziarenko » sob 10 maja 2014, 11:19

Ktoś ma porównanie naparu z Kalita Wave i innego drippera np. Hario lub Tiamo ? Jest jakaś znacząca różnica ?
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » sob 10 maja 2014, 12:02

Podobno jest na korzyść Kalita.

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ziarenko » sob 10 maja 2014, 12:17

Ale nie chodziło mi o zasłyszane opinie, tylko liczę że może ktoś na forum ma oba lub miał okazję organoleptycznie to sprawdzić :wink:
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: mmorka » sob 10 maja 2014, 13:04

Kalita jest nieco bardziej w kierunku chemexa, mniejsza kwasowość, nieco bardziej herbaciany smak.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość