DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » sob 10 maja 2014, 16:00

Oj ziarenko, jak wrażliwy jesteś: jest jak Ci piszę :). Nietrudno też sobie wyrobić zdanie, porównując kształty tych urządzeń i ich bibułek. Ale po co pytasz o zdanie innych? Sprawdź sam. Przecież nikt nie siedzi w Twojej skórze. Może akurat u Ciebie będzie na odwrót: może Hario zadziała lepiej niż Kalita... Świeższe opinie znajdziesz w równoległym forum o kawie :).

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ziarenko » ndz 11 maja 2014, 10:39

@mmorka- dziękuję za odpowiedź
Nietrudno też sobie wyrobić zdanie, porównując kształty tych urządzeń i ich bibułek.
No właśnie nie miałem przyjemności mieć Kality w rękach a na podstawie obrazka trudno coś dowiedzieć się o smaku naparu z tego urządzenia. Chodziło mi o to czy stosując taką samą dozę i grubość przemiału, kawa jest mniej lub bardziej wodnista niż z Hario.
Ale po co pytasz o zdanie innych?
Bo forum służy wymienianiu poglądów i opinii. Nie wpadłeś na to ? :D
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » ndz 11 maja 2014, 17:03

:)
Mniej lub bardziej wodnista... To zależy od proporcji kawy i wody.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: roger » ndz 11 maja 2014, 23:02

ziarenko, ja odpiszę Ci tak: jeśli otrzymuje tą samą kawę, zaparzoną w V02 i Kalicie, zdecydowanie bardziej smakuje mi z Kality ;) być może dlatego że jestem zwolennikiem Chemexa.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: mmorka » pn 12 maja 2014, 6:53

Ja zaś preferuję osobiście v60 - w tej metodzie jakoś więcej wyczuwam w kawie. Jednak v60 jest też bardzie bardziej wrażliwe na błędy.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » pn 19 maja 2014, 8:46

W DE kupiłem solidny, porcelanowy dripper oraz filtry Melitta nr 4. Zaparzam 30g kawy w 500ml wody. Kawa to Salwador San Jose FW, palony kilka tygodni temu. Efekt jest genialny, niczym Chemex. O co zatem chodzi w japońskich gadżetach? Po co nam te wszystkie zabawki Hario, gdy pod ręką są niemieckie?

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Metiu » pn 19 maja 2014, 13:23

Każda z tych zabawek dostarcza inne wrażenia smakowe i klarowność. A zabawki japońskie są po to, żeby była różnorodność. :)
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » pn 19 maja 2014, 15:40

Zastanawiałem się skąd się wzięła taka światowa popularność Hario? I czemu także w Europie osiągnęła ta marka duży sukces? Melitta jest przecież u źródeł historycznych metody przelewowej zaparzania kawy; urządzenia Melitta są świetne, a jednak to Hario podbija świat. Wreszcie dlaczego w polskiej wytwórni (np. Lubiana) porcelany nikt jeszcze nie wpadł na pomysł produkcji porcelanowych dripperów? Przecież pewnie sprzedałyby się równie dobrze jak słynne filiżanki Paula ;).

serotonina
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pt 02 maja 2014, 20:23
Sprzęt: V60, aeroporess, chemex

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: serotonina » pn 19 maja 2014, 15:41

Wiec po co nam zabawki niemieckie skoro jest Chemex.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » pn 19 maja 2014, 15:52

Nie mam już Chemexa. Potłukł się biedak... :(. A na wiec zabrałbym nie Chemex lecz ciężki i solidny niemiecki dripper ;).

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: joonecky » pn 19 maja 2014, 16:35

Oj, w starciu z podłogą porcelana nie ma chyba większych szans niż szkło :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » pn 19 maja 2014, 17:02

Ale jednak zawsze jest solidniejsza :). Chemex jak wiadomo, elegancki jest, wygodny, doskonały... Ale czemu nie Melitta, a Hario? Aczkolwiek w wielu znanych barach stosuje się też drippery Melitta.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: roger » pn 19 maja 2014, 17:16

@antonio, czyżbyś chciał zostać importerem Melitty ;)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » pn 19 maja 2014, 17:22

Nie chciałbym. Ale pomyśl: gdzie Japonia, gdzie Niemcy. Oba systemy są bardzo dobre, w dripach nie widzę żadnej wyższości V60 nad M.

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: joonecky » pn 19 maja 2014, 18:18

Tylko tutaj znalezłem dripper Melity. Nie dość, że droższy od Hario, to jeszcze trudniej dostępny. Japońce może są trochę dalej, ale przynajmniej obficiej zaopatrują nasz polski rynek niż nasi sąsiedzi :D


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość