DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » pn 19 maja 2014, 18:26

Przed laty Melitta miała w ofercie różne drippery.

Obrazek

Obrazek

A tańszy dripper Melitty jest na przykład w tym sklepie: http://www.erakawy.pl/akcesoria-do-kawy ... -kawy.html.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » pn 19 maja 2014, 19:19

Sporo takich archiwalnych dripperów widziałem na FB, na profilu pewnego Chińczyka. Samą ceramikę produkują chyba różne wytwórnie. Gdyby wzięła się za to Lubiana, byłoby to w Polsce tanie...

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: roger » wt 20 maja 2014, 0:17

skąd ta pewność? przecież filiżnaki bola czy paula to niestety żadna konkurencja do d'Ancapu itp.
Ja z własnego doświadczenia wiem że tiamo/hario były dużo bardziej zainteresowane współpracą niż melitta.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » wt 20 maja 2014, 7:55

To jest jakiś argument ekonomiczny...
Ale funkcje filiżanki czy drippera są banalne. Równie dobrze smakuje kawa w polskiej i we włoskiej porcelanie. Podobnie byłoby z dripperami.

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: joonecky » wt 20 maja 2014, 11:15

A tańszy dripper Melitty jest na przykład w tym sklepie: http://www.erakawy.pl/akcesoria-do-kawy ... -kawy.html.
Tylko czy to jest dripper Melitty :?: Nie, żebym się czepiał, ale jak już konkretnie dyskutujemy o tej firmie, to ten driper jest no-name :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » wt 20 maja 2014, 12:41

Ale czy to ma znaczenie? W końcu to tylko porcelana. Chyba to wzornictwo nie jest zastrzeżone?

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: joonecky » wt 20 maja 2014, 16:31

Znaczenia nie ma żadnego. Po prostu poruszaliśmy kwestię dostępności Mellity w PL :)

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: piomic » wt 20 maja 2014, 23:11

Ale pomyśl: gdzie Japonia, gdzie Niemcy.
Pomyślałem. Później postawiłem Mitsubishi obok Volkswagena i nie miałem więcej pytań. ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » śr 21 maja 2014, 2:19

Ten argument mnie przekonuje ;).

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » wt 27 maja 2014, 20:42

skąd ta pewność? przecież filiżnaki bola czy paula to niestety żadna konkurencja do d'Ancapu itp.
Ja z własnego doświadczenia wiem że tiamo/hario były dużo bardziej zainteresowane współpracą niż melitta.
Dlaczego żadna konkurencja? :wink: Pracowałem na porcelanie Lubiany (właśnie na boli) i narzekać nie mogłem. Może ścieralnosć mogłaby być trochę lepsza, ale cenowo to zupełnie inna półka...

Jeżeli chodzi o Melittę to dalej produkują porcelanowe drippery (dostępne szeroko na niemieckim ebayu), dużo jest też "historycznych", ale skupiają się chyba teraz raczej na produkcji ekspresów i filtrów. Kupuję ichnie filtry do Technivorma, bo są bardzo tanie i tutaj gdzie mieszkam dostępne w zasadzie w każdym markecie, po niemieckiej stronie granicy nawet bielone można dostać :mrgreen:
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: roger » wt 27 maja 2014, 21:42

Dlaczego żadna konkurencja? :wink: Pracowałem na porcelanie Lubiany (właśnie na boli) i narzekać nie mogłem. Może ścieralnosć mogłaby być trochę lepsza, ale cenowo to zupełnie inna półka...
dla mnie poza ścieralnością ważna też jest grubość (waga) porcelany szczególnie do espresso, porównaj w/w ;)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » wt 27 maja 2014, 21:51

No waga jest solidna we włoskich produkcjach, ale też sprawia, że są trochę toporne. Mimo wszystko jestem zdania, że stosunek ceny do jakości w przypadku Lubiany jest absolutnie mistrzowski.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: daniels1 » sob 31 maja 2014, 10:33

Ostatnio w moje ręce wpadł driper Mellity, plastikowy i dzbanek, jeszcze nie wyprobowałem, muszę zdobyć filtry :D
Załączniki
mellita_2_1.jpg
mellita_1_1.jpg
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: expel » ndz 01 cze 2014, 19:41

W jakim czasie staracie się zmieścić parząc kawę w Hario v60-01? Zazwyczaj pojawiają się widełki od 2.15min do 2.45min to jest czas z preinfuzją czy bez niej?

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: WojSob » ndz 01 cze 2014, 21:23

Jakiś rygorystycznych reguł w tym zakresie to raczej nie ma, ważny jest smak naparu. Jeżeli pojawią się goryczkowe nuty, to przy następnym parzeniu skracam czas ekstrakcji, liczę go razem z preinfuzją.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość