DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » pn 02 cze 2014, 11:44

Z punktu widzenia wielu lat codziennego użytkowania V60-01, u mnie ten proces nigdy nie przekracza 2min, a najczęściej zamyka się w ok 1:30-1:40 wraz z namaczaniem wstępnym, które trwa ok 20-30sek.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: mmorka » wt 03 cze 2014, 9:10

Kawcio dla jakiej ilości kawy i jaką temperaturę stosujesz ?

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: manfred » wt 17 cze 2014, 14:03

Witam serdecznie zafascynowało mnie to urządzenie. Gdyż moja zona również lubi wypić większa filiżankę kawy bez żadnych dodatków mlecznych i innych no chyba że delikatnie pocukrzy. Pierwsze pytanie czy jest różnica i który jest lepszy porcelanowy czy ze stali nierdzewnej? Druga sprawa czy mus używać dzbanek konewka do zalewania. Czy nie poradzę sobie małym czajnikiem bezprzewodowym 0.5 litra. Proszę cierpliwego forumowicza o wyjaśnienia za co serdeczne góralskie hejjjj

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: piomic » wt 17 cze 2014, 14:20

Dzbanek to podstawa.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: manfred » wt 17 cze 2014, 14:24

Toś rozwiał moje dylematy :-) Pewnie dlatego że musi być wąski strumień do zalewania a z zwykłego czajnika tego się uzyskać nie da.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: daniels1 » wt 17 cze 2014, 16:11

Wszystko się da ale te dodatki ( konewka, dzbanek ) są po to żeby robiło się lepiej, staranniej, dokładniej i zabawy ile przy tym :D
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: kawcio » wt 17 cze 2014, 23:12

Kawcio dla jakiej ilości kawy i jaką temperaturę stosujesz ?
18-20g i na to 250-270ml, a temperatura to już zależy od rodzaju kawy. Zwykle pomiędzy 85-92 stopnie.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Odp: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: piomic » śr 18 cze 2014, 6:39

musi być wąski strumień
Egzakli. Oryginalne są ciut drogie więc kupiłem na allegro miedzianą konewkę za kilka złotych i daje radę. Tak na marginesie na konewkę by się nie nadała bo cieknie (dno niedokładnie wlutowane) ale jako imbryk jest ok, stoi pusta a podczas zalewania kapnąć nie zdąży.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: manfred » śr 18 cze 2014, 7:33

Przepraszam jeśli jestem nudny czy ktoś by mi mógł podać wagę i kawy i wody do wszystkich albo prawie wszystkich rodzajów parzeń. Póki co chodzi mi o kawiarkę, FP Drip, CD itd. Chciałbym mieć jakiś pkt. wyjścia ile kawy ile wody.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » śr 18 cze 2014, 8:23

Punkt wyjścia to proporcja 60g/litr.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: manfred » śr 18 cze 2014, 8:38

Krótko i na temat. W zależności od smaku naparu będe modyfikował i eksperymentował wagę.

Coffeedesk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 117
Rejestracja: śr 17 kwie 2013, 9:52
Sprzęt: 5% rabatu na całe zamówienie z kodem Caffeprego

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Coffeedesk » śr 18 cze 2014, 9:52

Nie ma jednego przepisu na wszystkie kawy, tak jak wcześniej wspomniane było, punktem początkowym jest 7g/100ml wody, ale nie jest to uniwersalne rozwiązanie. Do tego ważna jest grubość zmielenia i kontrola temperatury wody.
Pamiętaj też o zmoczeniu filtra, tak aby pozbyć się zapachu i smaku papieru, a po wsypaniu kawy do filtra zalej go 30-50g wody i odczekaj około 30 sekund na tzw preinfuzję (po angielsku ma to piękną nazwę "Blooming", rozkwitnięcie kawy), a dopiero później przelewaj resztę wody przez około 2-3 minuty dolewając po troszkę.
5% rabatu na całe zamówienie z kodem Caffeprego

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: manfred » śr 18 cze 2014, 10:03

Nie szukam jednego przepisu na wszystko bo czegoś takiego nie ma w żadnej dziedzinie i z tego zdaję sobie sprawę. Ale 7gr na 100ml jest już dla mnie pomocne. Od tego też zacznę. czekam na warsztaty w Nowym Saczu i wtedy dopiero zdecyduje co wybiorę czy Hario czy Kalita czy też CD. Bo póki co nie mam rozeznania. Tak czy siak szukam tani czajnik do Hario ale kiepściutko z tym.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » śr 18 cze 2014, 11:54

Możesz odwiedzić jakiś supermarket. Bywają w takich miejscach proste i dobre czajniki do zaparzania herbaty... świetnie zastępują sprzęty hario czy tiamo.

Ilość wody w preinfuzji zależy od ilości kawy... i od naszego widzimisię ;).

Awatar użytkownika
nets
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 73
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 18:50
Sprzęt: FP Bodum Chambord 0,35l, AeroPress, Hario Slim, Clever Dripper, młynek Bodum Bistro

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: nets » ndz 24 sie 2014, 18:25

Odnośnie jak ma być zmielona kawa do dripa to postanowiłem wrzucić kilka zdjęć norweskiej kawy która już fabrycznie została zmielona pod metody przelewowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na pierwszy ogień poszła kawa Kjeldsberg. Jak widać na zdjęciach trafiają się dość często grubsze kawałki, kawa posiada certyfikat ECBC.

W miarę gdy będę zużywał kawę, będę wrzucał kolejne zdjęcia innych zmielonych kaw do metod przelewowych z certyfikatem ECBC.

Jeżeli coś mogę powiedzieć o tym przemiale to, to że brak jest pyłu. Chciałbym tak z ciekawości pokazać jak do mielenia podchodzą producenci aby móc porównać to z domowym mieleniem bo z tego co widzę z mieleniem jest problem


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość