DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Odp: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: piomic » ndz 24 sie 2014, 21:04

Z mojego (w sumie bardzo niewielkiego) doświadczenia wynika, że drip to forma przyrządzania kawy baaaardzo mało tolerancyjna dla nieświeżości. Najlepiej wychodzą kawy wręcz patologicznie świeże, tydzień-dwa od palenia. No i przede wszystkim świeżo zmielone. Więc może odpuść sobie epatowanie gotowymi mielonkami - zwłaszcza, że zdjęcie samej kawy bez skali porównawczej niczego nie wnosi bo nie zgadnę czy ziarenka mają 0,1 czy 1mm.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: manfred » wt 09 wrz 2014, 17:26

Ja jestem zauroczony Etiopia Sidamo Gr.2 palona 2/09. 8 gr na ok 120 ml. Dla mnie idealnie delikatnie i smakowo. Natomiast ta sama kawa ale już parzona w FP jest za bardzo mocna silny smak ciężko mi to dokładnie opisać gdyż dopiero będe szukał odpowiednich parametrów do przyrzadzenia jej. Jutro też pójdzie do aeropress i będe miał obraz klarowniejszy.

Kinstram
Posty: 1
Rejestracja: pt 12 wrz 2014, 14:05
Sprzęt: nie mam
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Kinstram » pt 12 wrz 2014, 14:09

Etiopia Sidamo Gr.2 palona 2/09. 8 g jest jedną z nie wielu które posiadają delikatny smak. Jednak ja palę na 50 ml.

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Pierote » wt 14 kwie 2015, 20:14

Jaki drip-kubeczek na początek kawy z dripa polecacie? Ten z zaworkiem będzie OK, czy jakiś plastikowy mały Hario?
http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CLEVER- ... kawy-/1893

ps. czy te kuby muszą być takie duże! :o
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: RAF77 » wt 14 kwie 2015, 20:48

Chyba "kubły"...
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » wt 14 kwie 2015, 21:47

Clever niezbyt jest trwały. Lepszy chyba Hario.

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Pierote » ndz 21 sty 2018, 9:31

Odświeżę bo dalej nie mam zaparzacza wyjazdowego (no może oprócz starej mokki z spaloną uszczelką). Przeglądając znalazłem:
https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/HARIO- ... kawy-/1052
ewentualnie chiński z metalowym filtrem co byłoby plusem za wyjeździe:
https://www.gearbest.com/coffee-tea-set ... 29646.html
Kubeczek może być większy jak trafnie zauważył RAF77, w domu nie każdy pija espreso ;)
Antonio w lato jak zamawiałem w twoim sklepie kawę mówiłeś o zwykłym kubku do zaparzania, nie pamiętam przypomniałbyś jak się ta metoda nazywa.
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » pn 22 sty 2018, 8:02

Ta metoda nazywana jest cuppingiem. Służy ludziom na całym świecie do testowania wielu kaw jednocześnie...

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Pierote » śr 18 lip 2018, 17:20

Mały Hario 01 kupiony, będę testował na urlopie.
Polecicie jakiś tani nalewka?
Czy może być dzbanek 'mleczak' z rurką-wylewką, konewka-antyk/alladynka a Alle. czy może jojo/bond opisywany na sąsiednim forum?
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: antonio » czw 19 lip 2018, 22:21

Jojo jest ok, tani. The best jest Brewista z regulacją temperatury.

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Pierote » ndz 19 sie 2018, 11:39

Jestem po testach v06-1 i powiem wam że ma jedną wadę - jest za mały :)
Jesteśmy na nadmorskim urlopie i aby nasycić przed południem dwoje ludków kawą muszę czynność powtórzyć conajmiej 4x!! A brałem jedynkę bo 02 wydawała mi się za duża - i tu był błąd.

Lane narazie z małego porcelanowego dzbanka do mleka ale jojo już czeka na zakup.

Już na kawie marketowej pokazał pazura, 3-4 min i ani sekundy miej! Na Antoniowym specjale książkowe 2,5 i 30-40 sek. ściekania!
Ten drip sam ustawia parametry czasowe - ja tylko polewamy :))
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

olgabors
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 06 gru 2016, 8:10
Sprzęt: nie mam

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: olgabors » pt 05 paź 2018, 10:33

A jak to smakuje?

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Pierote » sob 06 paź 2018, 13:20

Czyli kawa z dripa? Na porządnej / prawidłowej kawce wybornie! Już kolejny miesiąc nie chce mi się odpalać expresu :wink:

Na włoskiej marketówce już sporo gorzej i zaczynam tęsknić jednak za porządnym espreso!

Jednak niedługo Columbia, Etiopia a morze Kenia sprawi że życie stanie się leprze :szampan:
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość