Wietnamski filtr do kawy — Phin

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
roofman
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 12 kwie 2009, 9:57
Sprzęt: EEA250; bodum BISTRO

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: roofman » pn 27 maja 2013, 12:31

Czy Wy też odnosicie wrażenie, że kawa z phina jest jakaś taka... cięższa? Nie wiem, jak to określić... Przytłaczająca? ;)
Ja tego nie zauważyłem.
Ale bardzo sobie chwalę. W pracy nie ma nic lepszego gdy nie ma szans na większą maszynę albo dostęp do palnika (zaparzaczka).

To może efekt tego że z phina kawa jest... chłodniejsza?
Zanim nakapie to temperatura jednak nieco spadnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » pn 27 maja 2013, 18:21

Czy Wy też odnosicie wrażenie, że kawa z phina jest jakaś taka... cięższa? Nie wiem, jak to określić... Przytłaczająca? ;)
Jest, zwalałem to na — bardziej niż w espresso konkretne — body (moja kawa z phina to ~30ml),
Ale faktycznie, i to za każdym razem.
Mi to odpowiada. :dymek:
To może efekt tego że z phina kawa jest... chłodniejsza?
Zawsze pierw wrzątkiem zalewam filiżankę, po tym temperatura jest dobra do kawy :szampan:

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: Oskar1 » pn 27 maja 2013, 18:29

Do Phina dobre są szklanki bodum z podwójnego szkła - kawa jest gorąca aż do czasu gdy wszystko się przefiltruje.
Ja zawsze kapię na wodę (mniej więcej drugie tyle) więc kawa jest lekka ;-)

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » pn 27 maja 2013, 19:24

O psia..
Podwójne Bodum kurz zbierają, do niczego nie przypasowały, stokrotki żonie i zawilce jak zerwałem, w Bodum trzymałem..

Dzięki Oskar, to jest to!

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: expel » czw 27 cze 2013, 12:46

Też tak macie że 90%kaw z phina smakuje takimi jakby landrynkami?

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: donkiszot » czw 27 cze 2013, 15:53

Mówisz o słodkim aromacie karmelu, cukierków ślazowych?

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: expel » czw 27 cze 2013, 17:54

No taki słodki aromat, czy ja wiem czy karmel? Może to jest i on..?

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: donkiszot » czw 27 cze 2013, 18:07

Jeśli chodzi o karmel to czuję go w prawie każdej kawie -- szczególnie gdy wypiję i zostawię filiżankę, a potem się w to wwącham. A karmel (zdaje mi się) wcale nie jest taki dziwny w kawie, bo skoro ma ona tyle węglowodanów, a się to praży, to i karmelizacja powinna zachodzić. Pewnie i to (w przesadzie) jest przyczyną spalenizny.

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: joonecky » pn 30 gru 2013, 16:12

Czy to jest to samo co metalowy phin? Wersja exclusive? Chce sobie kupić phina i wyhaczyłem porcelanowego. Korzystał ktoś z takiego?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8520
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: antonio » pn 30 gru 2013, 16:35

Tak, wygląda tak samo :).

roofman
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 12 kwie 2009, 9:57
Sprzęt: EEA250; bodum BISTRO

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: roofman » pn 30 gru 2013, 16:46

Ja swojego phina używanego w pracy kilka razy już upuściłem... porcelanowy pewnie by tego nie przeżył.
"Konstrukcja" porcelanowego wygląda tak samo. Dalej jestem zdania że tam gdzie nie mamy dostępu do ekspresu/płyty grzewczej to najlepsze rozwiązanie :)

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: WojSob » pn 30 gru 2013, 17:54

Metalowy phin ma dwa sitka/filtry, porcelanowy tylko jeden.

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: joonecky » pn 30 gru 2013, 18:22

W takim razie chyba kupię metalowy (nietłukliwy), szczególnie że mam tendencje do upuszczania :oops:
Ile razy już cieszyłem się, że mój Hario Slim ma plastikowy pojemniczek na zmieloną kawę :lol:

A jeszcze zapytam o pojemność: jest 140 ml i 200 ml. Przeważnie zaparzam jedną kawę w porywach do dwóch. Który phin kupić? Bo 60 ml nie wydaje się jakąś znaczącą różnicą. Skłaniam się ku 200 ml, bo zawsze miałbym troszkę większy zapas.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 493
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: Crom » pn 30 gru 2013, 18:56

moim zdaniem dla jednej osoby lepszy jest mniejszy, w dużym trzeba strasznie dużo kawy sypać. A jak ktoś lubi duże objętościowo kawy to zawsze może sobie rozwodnić.

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » pn 30 gru 2013, 22:20

porcelanowy mocno wychłodzi napar, mój aluminiowy (made in viet ;-P) też ma dwa sita, ale drugie to w zasadzie tylko przejściówka na duże średnicowo filiżanki, a używam tylko setek więc no problema, przejściówka kurz tylko zbiera i ładnie się prezentuje, bo ma kwiaty wytłoczone.

z podstawką:
Obrazek

i bez:
Obrazek

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość