Wietnamski filtr do kawy — Phin

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: joonecky » pn 30 gru 2013, 23:28

Dzięki za wskazówki. Phin 140 ml kupiony. Czekam spragniony :D

asiek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 04 kwie 2013, 20:22
Sprzęt: ASCASO ARC ONE + ASCASO i-1 mini
phin + młynek DeLonghi KG79

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: asiek » pt 17 sty 2014, 12:36

To ja się przywitam, po długim podglądaniu z ukrycia :)

Do mnie phin dotarł dziś. Będzie moim "ekspresem" do pracy. Już go kocham :D:D:D. Że też go nie wyhaczyłam przed zakupem ekspresu ;) Oczywiście żartuję, kolbowiec musi być, ale się zastanawiam, czy sobie drugiego dużego do domu nie kupić dla tych gości, co to kawy ekspresu nie lubią, a mam takich co to sobie karzą w szklance parzyć (ale to dlatego, ze ja za mało gorzką i kwaśna i podlą kawę piję ;) i ich nie poniewiera odpowiednio).
Kawa wychodzi kapitalna już za pierwszym razem, w sumie parzenie proste jak w szklance, a kawa pycha.
Zastanawiam się teraz jaką sobie kawę do niego kupić :) i czy ten porcelanowy będzie działał równie dobrze, bo jakiś taki ładniejszy od tej blaszki.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: antonio » pt 17 sty 2014, 18:39

Moim zdaniem, szkło czy porcelana smakują lepiej niż stal :).

asiek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 04 kwie 2013, 20:22
Sprzęt: ASCASO ARC ONE + ASCASO i-1 mini
phin + młynek DeLonghi KG79

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: asiek » pt 17 sty 2014, 18:51

To w takim razie do domu porcelana, zastanawiam się czy wygrzanie go gorącą wodą przed wsypaniem kawy da jakąś różnicę w smaku, no ale to sprawdzę, jak zakupię.

Antonio - którą ze swoich kaw polecił byś do phin'a. W tej chwili mam Ariadnę, ale niedługo się kończy.
Ostatnio zmieniony sob 18 sty 2014, 15:03 przez asiek, łącznie zmieniany 1 raz.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: antonio » sob 18 sty 2014, 13:49

Cokolwiek do espresso, bez robusty :).

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: skarbimirek » pt 31 sty 2014, 9:43

Od kilku miesięcy piję na przemian kawę z Chemexa lub AP. Kawa smakuje bardzo, ale czasami tęsknię za czymś mocniejszym. Kierując się Waszymi opiniami zastanawiam się nad kupnem tegoż odkrycia roku :D .

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » pt 31 sty 2014, 20:11

Jest to o tyle warte eksperymentu, że inwestycja jest znikoma

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: skarbimirek » pt 31 sty 2014, 21:52

To prawda. Z tym że obecnie mielę jasnopalone afrykańskie ziarna..myślicie że są odpowiednie do phina?

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » pt 31 sty 2014, 22:19

Zalewając wodą o wyższej temperaturze, dlaczegóż by nie :)
Tylko kiedyś spróbuj również coś ciemniejszego. Dwa różne doznania. Naturalnie ;-)

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

asiek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 04 kwie 2013, 20:22
Sprzęt: ASCASO ARC ONE + ASCASO i-1 mini
phin + młynek DeLonghi KG79

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: asiek » wt 04 lut 2014, 9:15

Mnie w phin'ie najbardziej zaskoczyła - Kenia Kagumoini AA od Antonia. Ciemniejsze palenia zostały w domu do ekspresu, a w pracy w phin'ie tylko Kenia :D, jakoś mnie częściej współpracownicy odwiedzają ostatnio... ;)

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: skarbimirek » wt 04 lut 2014, 16:04

Przed chwilą testowałem nowozakupinego phina :D Rzeczywiśćie kawa bardzo dobra wychodzi. Mam jednak kilka pytań.

1. Mam phina 200ml, czyli niby dużego.Z tym że po wsypaniu 15g kawy, założeniu metalowego filtra, i zalaniu do pełna wodą, po 7 minutach mam w filiżance ok. 100ml kawy...Was zadowala taka ilość? czy poprostu dolewać wiecej wody do zaparzacza po pewnym czasie? czy może do tych 100 ml dolewać gorącej wody i pijecie americno?
2. Czy to normalne że trochę kawy wydostaje się spod filtra na powierzchnię wody?

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: pafcio0 » wt 04 lut 2014, 21:45

1. Ja czasem daję i 18g. Czas "pełnego spływu" to właśnie 6-9 min i to jest moje optimum na mocny, treściwy napar. Jeśli u Ciebie jest za długo spróbuj grubiej zmielić.
2. Absolutnie normalne, zawsze trochę kawy się wznieci nad tłoczek.

asiek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 04 kwie 2013, 20:22
Sprzęt: ASCASO ARC ONE + ASCASO i-1 mini
phin + młynek DeLonghi KG79

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: asiek » śr 05 lut 2014, 22:17

Ja mam akurat phin'a 140ml, więc wychodzi mi trochę mniej niż Tobie, ale już nie dolewam wody, pasuje mi taka "mała" kawa ;).

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: Freezer64 » śr 05 lut 2014, 23:00

Ja używam Phina od niedawna (ale zdążyłem już spróbować na trzech kawach, różnych grubościach przemiału itd.) i nie podzielam zbytnio zachwytów. Zresztą sama specyfika parzenia nie brzmiała zachęcająco, ale stwierdziłem, że kupię, bo tani i kawowi weterani chwalą ;) Kawa wychodzi jednocześnie przeparzona (neologizm?), jak można się domyślać z powodu długości procesu i jednocześnie daleko jej do treściwości espresso z którym była tu usilnie porównywana.
Moim zdaniem Aeropresso smakuje lepiej (i myślę, że kluczowy jest właśnie ten czas - konkretnie wypalonym ziarnom raczej nie służy długie parzenie).

Choć może jakość przemiału ma tu też większe znaczenie niż w Aero i stąd dobre opinie np. antonia czy ignacego zaopatrzonych w rasowy młyn ? ;) Może pył z Hario Slima przy tak długim parzeniu (raczej co najmniej 6 minut) daje o sobie znać i może na lepszym młynku można by zejść na drobniejszy przemiał zwiększając body bez wydłużania parzenia i pyłu ?

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: Oskar1 » czw 06 lut 2014, 20:59

1. Mam phina 200ml, czyli niby dużego.Z tym że po wsypaniu 15g kawy, założeniu metalowego filtra, i zalaniu do pełna wodą, po 7 minutach mam w filiżance ok. 100ml kawy...Was zadowala taka ilość? czy poprostu dolewać wiecej wody do zaparzacza po pewnym czasie? czy może do tych 100 ml dolewać gorącej wody i pijecie americno?
Ja zawsze wlewam do kubka trochę gorącej wody i dopiero wtedy stawiam na to phin'a. Americano to nie będzie, raczej long black - nie przekraczam 1:1.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość