Wietnamski filtr do kawy — Phin

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Navigare
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 28
Rejestracja: wt 31 sty 2012, 8:46
Sprzęt: kuchenka gazowa oraz czajnik

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: Navigare » śr 10 kwie 2013, 10:56

Nie no też mam świeżą kawę, palona pod koniec marca. Jakoś nie wpadłem na pomysł aby zmielić na espresso i po prostu wydłużyć ekstraktację - spróbuję w ten sposób.

No mi właśnie chodzi o ładniejszy, model :) Taki solidniej wykonany.

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » śr 10 kwie 2013, 11:59

opisywałem test lungo v. long black - smaku było więcej, ale "złego" - po 25s pojawiło się więcej kwaśnych i jakiś taki dziwny posmak
Tak jest! Innego wyjścia nie ma (wykres)

@gorsza_lepsza_z_phina
to nie jest espresso, kochani kawa jest inna:
gęsta, aromatyczna,
ale inna niż espresso

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: expel » pn 13 maja 2013, 11:27

Temat długo nie odwiedzany, wiec przydało by się odświeżyć :D Jak mielicie do tego blaszaka? Bo ja zawsze mielę najdrobniej jak mogę na moim młynie. Czytając aukcje z kawami dedykowanymi do Phina zauważyłem że kawy te są mielone grubo. Czy mielił ktoś grubiej np. jak do Moki lub Dripa? I wyszło z tego coś sensownego? I wiem, wiem mogę sam spróbować i się przekonać ale ja zawsze wolę poznać opinie innych na dany temat :)

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » pn 13 maja 2013, 12:04

Ależ naturalnie, że czasem mielę również grubo, choć o wiele rzadziej.
Kawa z rozkręconych żaren nie przypomina już espresso, doza musi być większa, warto spróbować 8) .
Ostatnio zmieniony pn 13 maja 2013, 14:02 przez buttle, łącznie zmieniany 1 raz.

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: Oskar1 » pn 13 maja 2013, 12:09

Ja biorę tak samo drobno jak do ekspresu bo mi się młynka nie chce przestawiać. Mieliłem też grubo, ale jakoś mi to nie posmakowało. Tylko że ja mam single albo mieszanki pod ekspres, a nie pod phin'a - z tego co pamiętam to w tych drugich jest dużo więcej robusty i są inaczej palone.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: expel » wt 14 maja 2013, 0:40

No ja też mam mieszanki i single pod espresso, bez robuchy. Doza to u mnie zawsze około 15-16g i wody około 70ml.

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: WojSob » wt 14 maja 2013, 9:24

Grubsze to mielenie, to krótszy czas parzenia, w naparze pojawiają się inne akcenty. W przypadku jaśniejszych singli czy też mieszanek kwaskowate, dla mnie jest to ciekawy smak. Jakby taki mocniejszy, skoncentrowany drip, z większą goryczką. Najczęstsza doza to 10-12 g na 100 ml wody

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: ginos » pt 17 maja 2013, 19:53

Próbowałem mielić pod espresso i pod dripa i stwierdziłem, że jednak mielenie pod dripa przy dozie 10-11g i 200ml wody bardziej mi pasuje. Nie przytłacza mocą a i subtelniejsze smaczki się pojawiają i to właśnie mi bardzo pasuje. Pod espresso dosyć, że za długi czas parzenia to i ta moc i smak - nie pasowało. Espresso tylko z ekspresu. I tego będę się trzymał.
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: expel » pt 17 maja 2013, 20:44

To ja daję 15g na 70ml wody :O spróbuję Twojego przepisu.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: antonio » pt 17 maja 2013, 21:09

Wiadomo przecież, że espresso tylko z ekspresu :). Wietnamskie urządzenie przy tych samych proporcjach kawy i wody daje także coś fajnego, przynajmniej dla porównania.

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » sob 18 maja 2013, 1:15

Fajnego oj fajnego, ja twardo trzymam się skręconych żaren 7-8 gram i 50 ml.
Przy włoskich mieszankach wychodzi coś wybornego z konkretnym body, nutami czekoladowymi i dluuugim posmakiem.
Oczywiście nie espresso, to jest nowy byt.

Trzeba będzie z tym skondensowanym mlekiem spróbować.

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

roofman
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 12 kwie 2009, 9:57
Sprzęt: EEA250; bodum BISTRO

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: roofman » wt 21 maja 2013, 9:00

Zakupiłem i ja, do pracy gdzie nie ma miejsca na ekspres.
Ogólne wrażenie... ależ to proste. :)
Niestety po 3 dniach parzenia mam dziś wrażenie że... czuję metaliczne posmaki w kawie.
Może akurat tylko dziś mam taki przewrażliwiony język, może jutro będzie lepiej ;)
Napewno lepsza opcja od tzw. zalewajki :)

Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: buttle » śr 22 maja 2013, 23:33

Jak osad kawowy przylegnie już na dobre do ścianek, posmak zniknie,
alem myjemy wyłącznie wodą, osadu nie ścieramy (przynajmniej tak to działa w aluminiowych mokach i w moim aluminiowym phinie).

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

roofman
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 12 kwie 2009, 9:57
Sprzęt: EEA250; bodum BISTRO

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: roofman » czw 23 maja 2013, 7:32

Dzięki za wskazówki.
Myję tylko wodą więc za kaw ileś będzie posmak mniejszy.
Dziś też lekko czuję... ale jest już lepiej. Wczoraj miałem nadwrażliwy język chyba.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Wietnamski filtr do kawy — Phin

Postautor: cyrus » pn 27 maja 2013, 12:02

Czy Wy też odnosicie wrażenie, że kawa z phina jest jakaś taka... cięższa? Nie wiem, jak to określić... Przytłaczająca? ;)
Jeśli z tych samych ziarenek robię espresso, to mimo, że jest bardziej syropowate od kawy z phina, to jakieś takie delikatniejsze.

Z drugiej strony na dniach używałem tego ustrojstwa i jakoś mnie ono rozleniwiło ;) Nie mu nagrzewania, ubijania, naciskania, przelewania, siurania... Tylko nasypać, zalać i można sobie iść, aby powrócić za parę minut. Proste i szybkie.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość