Pająk - ekspresik dźwigniowy

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 21 wrz 2009, 15:03

Napisałem, że nie nagrzewa się tak jak ekspres, mając na myśli też to, że można go tak samo nagrzać zapewne do 100 stopni przelewając parę razy wrzątek, ale tej temperatury nic nie podtrzymuje. Gdzie mierzyć temperaturę urządzenia też nie bardzo wiadomo, a trzeba mierzyć dodatkowo temperaturę podanej wody.
A czy akurat w presso będzie się sprawdzała temperatura 84 stopnie dla kaw, dla których w ekspresie jest dobra, to nie jestem pewien ani ja, ani zbignes i antonio. Bo tego jeszcze nie próbowaliśmy, bo przecież też nie mamy tu jednakowego ciśnienia i powtarzalności takiej jak w ekspresie, nie wiemy jak zmienia się temperatura wlanej wody, czy jeżeli wlejemy 84 stopnie to wyjdzie nam 80 czy 90 w kawie? Będzie to zależało, czy całość będzie nagrzana bardziej lub mniej niż woda.
Ale eksperymenty są jak najbardziej pożądane i coś ciekawego może z nich wyniknąć. Niestety bez młynka ani rusz.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Gregorek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 15 wrz 2009, 15:26
Lokalizacja: Malbork

presso

Postautor: Gregorek » pn 21 wrz 2009, 15:20

no,tak, wiem o co Wam chodzi ale mam jeszcze pytanko odnośnie tego niby tampera dołączonego do presso skoro wytrzymuje dosyć spore obciążenia to co? wykonany jest z metalu?a młynek jaki byście polecili tak do 2 stów? ;)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 21 wrz 2009, 15:27

Tamper też by się przydał lepszy, bo tam w komplecie z tego, co kojarzę to jest tzw. spinka do mankietów albo nawet ubijak z miarką do kawy razem. A na młynek to niestety trzeba ponad 6 stów szykować. Chyba, że używany jakiś, ale to też nie będzie ta granica cenowa.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Gregorek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 15 wrz 2009, 15:26
Lokalizacja: Malbork

presso

Postautor: Gregorek » pn 21 wrz 2009, 15:33

jest miarka-ubijak,a widziałem na alledrogo krupsa jakiś młynek za 2 stówki? może taki by styknął aha, wogóle to może jakiś ręczny? czy mógłby być ręczny?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 21 wrz 2009, 15:43

ten krups to dobry jest do tego by przyrządzić świetnej jakości polską tradycyjną zalewajkę :)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Gregorek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 15 wrz 2009, 15:26
Lokalizacja: Malbork

presso

Postautor: Gregorek » pn 21 wrz 2009, 15:45

to ja chyba wogóle nic nie kupię bo mnie nie stać na większy wydatek :(
to sobie popiłem espresso:(

Awatar użytkownika
stawonog
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: pn 10 sie 2009, 17:37
Sprzęt: ENA 8
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: stawonog » pn 21 wrz 2009, 17:59

sprobuj tam gdzie ja kupowalem brasilie- maja mlynki po 150-200 zł..
ENA 8 :smiech:

RAF77

Postautor: RAF77 » pn 21 wrz 2009, 18:38

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 10:11 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Gregorek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 15 wrz 2009, 15:26
Lokalizacja: Malbork

presso

Postautor: Gregorek » pn 21 wrz 2009, 20:54

albo może zapytam inaczej? jaki młynek polecalibyście do presso ale bez szaleństwa, aha i czy uważacie,że mielenie kawy w zwykłym młynku domowym (helikopterek) a potem jeszcze w moździerzu coś by pomogło?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 21 wrz 2009, 20:58

wybacz żart,......., ale pozwoli uzyskać jeszcze lepszą tradycyjną zalewajkę :)
A tak poważnie to i-mini się nada, jest wciąż chyba jednym z najtańszych rozsądnych urządzeń 600PLN nówka, ale może trafi ci się taniej gdzieś używka.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 22 wrz 2009, 8:23

Może jeszcze stawonog rozwinie myśl i napisze, jakie to były młynki za 150-200 i czy nie wymagały kapitalnego remontu za 1000 zł?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
stawonog
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: pn 10 sie 2009, 17:37
Sprzęt: ENA 8
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: stawonog » wt 22 wrz 2009, 12:54

takie jak w opisie, miela kawe jak dotad calkiem fajnie
ENA 8 :smiech:

Gregorek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 15 wrz 2009, 15:26
Lokalizacja: Malbork

presso

Postautor: Gregorek » wt 22 wrz 2009, 18:01

dobra, koniec z tymi młynkami bo to nie ten dział ;) napiszcie lepiej jak sprawuje się presso w realiach domowych ;)

Awatar użytkownika
krzyskup
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: pn 02 lut 2009, 11:14

Postautor: krzyskup » śr 23 wrz 2009, 12:13

Jak się sprawuje? Nigdy wcześniej takiej dobrej kawki w domu nie piłem. Nie jest to pewnie idealne espresso, ale za każdym razem napar jest lepszy. Crema też może nie tak śliczna i gęsta, jak powinna być. Kawa o niebo lepsza niż ta z moki. Zobaczymy, jakie efekty da planowany upgrade sprzętu w postaci zakupu młynka żarnowego - chwilowo masakruję ziarenka starym zelmerem...
A co najważniejsze? Świeże ziarenka, mielone tuż przed zaparzaniem (dzięki dust!), dobre nagrzanie maszyny.
I pytanie - jak w tym czymś uzyskać jedno pojedyncze espresso? Sitko zdaje się jest na dwie filiżanki, a nie zawsze mam ochotę na podwójne lub dwie osoby do obsłużenia ;)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » śr 23 wrz 2009, 12:26

Jak nie ma drugiego sitka to jesteś skazany na doppio ;)....
Ale tak poważnie to możesz poszukać, czy od małych ciśnieniowców coś przypadkiem nie podpasuje
Ja ostatnio kupiłem do swojego ciśnieniowego takie cylindryczne (12g kawy) ma średnicę 57mm
http://allegro.pl/item737581065_krups_f ... _kawa.html
a ile gram ci wchodzi do tego od presso?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość