Strona 1 z 1

Tamper 50mm

: sob 20 lip 2013, 23:42
autor: tomekb3
Witam serdecznie, chciałem wymienić tamper plastikowy który otrzymałem w zestawie z ekspresem kolbowym na solidny metalowy firmy motta, niestety nie mogę znaleźć średnicy 50mm w ofercie firmy. Czy to jest jakaś nietypowa średnica?
Marka ta oferuje tylko 49mm lub 52mm.
Czy 49mm (najbliższy oryginalnego rozmiaru) będzie w tym wypadku odpowiedni?

Re: Tamper 50mm

: ndz 21 lip 2013, 0:17
autor: trickykid
Szczerze mówiąc metalowy tamper do takiej konfiguracji kolby to wyrzucone pieniądze. Nie to, żebyś miał zły ekspres, poprostu trzeba mieć do niego nieco inne podejście niż to stosowane w szerszych średnicach kolb. Przy 58 mm krążek kawowy jest szeroki i płytki, przez co łatwiej kanałuje i dlatego się go ubija ze stosunkowo dużą siłą. Przy 50 mm krążek jest wąski i wysoki, przez co jest mniej podatny na kanałowanie, za to bardziej podatny na ściskanie [tak samo jak mocniej można skompresować gąbkę o grubości 10 cm niż o grubości 1 cm]. Mocne ugniecenie kawy w takim wysokim "słupie" metalowym tamperem zatka Ci kolbę i tyle będzie tej zabawy. Plastikowym dużo łatwiej wyczuć odpowiedni nacisk. Jest jeszcze to, że kawa jest "ściskalna" dopiero gdy jest odpowiednio drobno zmielona. To dodatkowo zwiększa podatność na zatykanie sitka w tanich ciśnieniowcach. Lepiej odłożyć te pieniądze na jakiś inny kawowy gadżet. Piszę z własnego doświadczenia, przeszedłem przez tanie AEG i DeLonghi, wyrzuciłem kasę na specjalnie wytoczony tamper, po czym i tak używałem tylko plastikowego.

Re: Tamper 50mm

: ndz 21 lip 2013, 9:32
autor: tomekb3
Po tym co piszesz, zakładam że masz większą wiedzę na temat kawy niż ja, także odłożę te pieniądze i będę o milowy krok bliżej zakupu młynka do kawy.