Dzbanki do spieniania mleka

Awatar użytkownika
m.michał
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 109
Rejestracja: ndz 06 lut 2011, 18:52
Sprzęt: .
Lokalizacja: Mielec

Re: Pytanie o dzbanek do spieniania mleka

Postautor: m.michał » sob 15 paź 2011, 0:15

Dlaczego pisze się, że dzbanek 350 ml to dzbanek na 1 cappu, a 600 ml na dwa?
Przecież cappu w całości ma obj. ok. 150 ml, a w tym 125 ml mleka (po spienianiu) podczas gdy dzbanek ma poj. 350 ml.
Nawet jakby mleko podwajało swoją objętość to i tak pozostaje miejsce (a jak czytałem w innym wątku raczej mleko nie podwaja swojej objętośći).
Czy nie da się spienić mleka w 350 ml dzbanku na 2 cappu?

A to link do tematu dot. obj. http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.p ... 2&start=30

RetroFeeling
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: czw 13 paź 2011, 21:42
Sprzęt: saeco primea, bosh przelewowy,
Lokalizacja: Żyrardów
Kontaktowanie:

Re: Pytanie o dzbanek do spieniania mleka

Postautor: RetroFeeling » ndz 16 paź 2011, 20:01

Dobrze spienione mleko znacznie zwiększa swoją objętość, dlatego tzreba mieć zapas :) No i oczywiście metalowy z powodów już tu wymienianych. dla mnie naistotniejsze jest mocne, stanowcze puknięcie dzbankiem o blat.

Awatar użytkownika
m.michał
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 109
Rejestracja: ndz 06 lut 2011, 18:52
Sprzęt: .
Lokalizacja: Mielec

Re: Pytanie o dzbanek do spieniania mleka

Postautor: m.michał » pn 17 paź 2011, 0:08

Rozumiem. Tylko, że mleka lejemy do połowy (ok. 150 ml), gdy powiększy ono swoją objętość do 300 ml to mamy idealnie na 2 cappuccino, bo 1 cappu składa się ze 125 ml już spienionego mleka i 25 ml espresso. No chyba, że mleko nie powiększy 2 razy swojej objętości to nam coś braknie, a często tak bywa jak piszą Forumowicze w innym wątku. Dobrze rozumiem?

RetroFeeling
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: czw 13 paź 2011, 21:42
Sprzęt: saeco primea, bosh przelewowy,
Lokalizacja: Żyrardów
Kontaktowanie:

Re: Pytanie o dzbanek do spieniania mleka

Postautor: RetroFeeling » wt 18 paź 2011, 20:54

Forumowicze moim zdaneim dobrze pisza:) No i większym dzbanku masz komfort pracy, mniej się ulewa etc.

Awatar użytkownika
m.michał
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 109
Rejestracja: ndz 06 lut 2011, 18:52
Sprzęt: .
Lokalizacja: Mielec

Re: Pytanie o dzbanek do spieniania mleka

Postautor: m.michał » wt 18 paź 2011, 21:20

Nie twierdzę oczywiście, że Forumowicze źle piszą. Właśnie wychodzę z założenia, że dobrze i dlatego pytam. Faktycznie 350 ml lepiej nadaje się na 1 niż na 2 cappu. Dzięki za odp.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dzbanki do spieniania mleka

Postautor: kawcio » sob 22 paź 2011, 10:21

Nie będę już wnikał w szczegóły, fakt jest taki i z resztą nawet o tym wcześniej wiele nie myślałem, że mam trzy dzbanki. Bez względu na objętości filiżanek dla cappu mniejszy używam, gdy robię jedno, większy gdy dwa lub więcej. Część spienionego mleka nieraz trzeba 'zrzucić' lub rozlać, popatrzcie - tak robią też na mistrzostwach WBC, ponieważ cała jego objętość w dzbanku nie ma jednorodnej konsystencji i nie nadaje się w tym samy stopniu do artów.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Dzbanki do spieniania mleka

Postautor: profik » sob 22 paź 2011, 12:13

Fakt czasem mały dzbanek to 2x cappu ale to zależy... od maszyny, człowieka.
Bo tak możemy spienić mleko w dzbanku 350ml na 2x capu ale gdy mamy dość duże ciśnienie z dyszy to połowa mleka jak w wirówce wypryśnie na nas samych i ludzi w koło. :D (zdażyło się nie raz ;) ) Natomiast gdy para jest dość słaba to spokojnie mozemy pienić.

Tylko tak jak mówi kawcio: później musimy i tak przelać do drugiego naczynia czyli najlepiej do osobnego dzbanka by mieć podobną teksturę mleka na dwa malowidła. :P Stąd wynika, że lepiej spienić mleko w dużym dzbanku i część odlać do mniejszego. Logika sama to podpowiada.

Ja spieniam mleko w dużym dzbanku i przelewam do mniejszych by móc malować takim samym mlekiem na każdej filiżance/kubku. :szampan:

Awatar użytkownika
Katalonczyk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: śr 23 lis 2011, 12:10
Sprzęt: Gaggia Classic SS
Ascaso I-mini I2 Alu, Hario V60

Milk to Perfection

Postautor: Katalonczyk » czw 08 gru 2011, 18:04

Specjalny dzbanek do spieniania mleka Milk to Perfection, który wymusza wirowanie mleka w naczyniu
oraz utrzymuje odpowiednią temperaturę dopóki mleko nie uzyska odpowiedniej konsystencji :idea: :
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... -4YA0GkUgU
http://www.youtube.com/watch?v=KsW4030fXS0
Należałoby się zastanowić czy taki wynalazek wspomaga spienianie mleka,
wymuszoną rotację mleka można uzyskać bez problemu poprzez odpowiedni kąt dyszy.
Wydaje się dobrym rozwiązaniem środkowy rdzeń, który oprócz wymuszania rotacji
to zapobiega przegrzaniu mleka zanim osiągnie ono konsystencję jogurtu.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Milk to Perfection

Postautor: cyrus » czw 08 gru 2011, 20:10

O tym (lub czymś podobnym) było już >tu< (plus cała dyskusja) :)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

pm0310
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: pn 14 cze 2010, 15:27

Re: Dzbanki do spieniania mleka

Postautor: pm0310 » ndz 11 gru 2011, 20:14

Czy kształt dzbanka ma znaczenie?Pytam ponieważ widziałem różne modele: zwężane u góry,proste,zaokrąglone u dołu. Zastanawiam się,czy jakiś kształt,jest bardziej optymalny.

Awatar użytkownika
Katalonczyk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: śr 23 lis 2011, 12:10
Sprzęt: Gaggia Classic SS
Ascaso I-mini I2 Alu, Hario V60

Re: Dzbanki do spieniania mleka

Postautor: Katalonczyk » pn 12 gru 2011, 1:23

Na podstawie zachowania się płynów wprowadzonych w ruch przez dyszę z parą, kształt dzbanka jest ważny
aby wymusić jak największe ruchy wirowe, zatem im bardziej dzbanek posiada obłe kształty tym ruchy
wirowe większe, oraz tym lepszy stopień wymieszania. Gdy dzbanek, oprócz bocznych ścianek,
posiada również dno o wyrazistym obłym kształcie, wtedy dysza skierowana prostopadle do dna
spowoduje równie duże ruchy wirowe, jak w przypadku gdy dysza jest skierowana pod kątem
aby uzyskać ruch wirowy wzdłuż osi dzbanka, który trudno uzyskać gdy średnica dzbanka jest niewielka.
Dobrym dzbankiem pod względem kształtu jest z oferty Tchibo, aczkolwiek nie posiada
charakterystycznego dziubka

Awatar użytkownika
KrzychK
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 266
Rejestracja: sob 21 lut 2009, 23:39
Sprzęt: Vibiemme Junior BD/ Macap MC4
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dzbanki do spieniania mleka

Postautor: KrzychK » pn 12 gru 2011, 11:25

Katalonczyk - propozycja: poszukaj na youtube filmiki, gdzie ludziska spieniają we wszystkim co mają pod ręką, łącznie z kwadratowym kubkiem w jakim kiedyś w PL serwowano kefiry....
Grunt to cos ciemnego.... no moze byc i kava.
Vibiemme Junior BD/ Macap MC4

Awatar użytkownika
Katalonczyk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: śr 23 lis 2011, 12:10
Sprzęt: Gaggia Classic SS
Ascaso I-mini I2 Alu, Hario V60

Re: Dzbanki do spieniania mleka

Postautor: Katalonczyk » pn 12 gru 2011, 13:50

Katalonczyk - propozycja: poszukaj na youtube filmiki, gdzie ludziska spieniają we wszystkim co mają pod ręką, łącznie z kwadratowym kubkiem w jakim kiedyś w PL serwowano kefiry....
Jaaasne.. w bucie i w skarpetce też można spienić mleko :wink: nie popadajmy w skrajności ..
jeśli optymalny to metalowy, aby nie przegrzać mleka gdy je polerujemy, oraz o dużych obłych kształtach...

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Dzbanki do spieniania mleka

Postautor: Jogi » pn 12 gru 2011, 13:56

A od czego termometry? Ale fachowcy od spieniania to pewnie nawet termometru nie potrzebują. W nocy o północy spienią jogurcik nawet w starym sandale. :wink: No może trochę przesadziłem.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Dzbanki do spieniania mleka

Postautor: cyrus » pn 12 gru 2011, 15:07

Katalonczyk - ja mam dzbanek, a w sumie to kubek od spieniacza tłokowego. I jakoś daję rade. Nie potrzebuję "o dużych obłych kształtach". Ponadto po pewnym czasie wiesz, ile musisz "grzać", by nie przegrzać...
Nie mówię, że trzeba mieć porządnego dzbanka, ale - nie popadajmy w skrajności - nie potrzebujemy także dzbanka za 200 ojro.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Odbijaki, tampery, itp”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość