przeróbka tampera?

panjurek
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pt 14 sty 2011, 13:28

przeróbka tampera?

Postautor: panjurek » pt 21 sty 2011, 14:49

czy sądzicie ze ten 50mm tamper da się przerobic na 41mm, w sumie jest mi on nie potrzebny a calkiem niskim nakladem finansowym moge go zmodyfikowac do takiego , ktory stanie się urzyteczny.
czy wogole warto próbowac?

http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1410500438

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 21 sty 2011, 15:00

Teoretycznie jest to możliwe, ale konkretnie to odpowie ślusarz, który będzie miał to zrobić.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: przeróbka tampera?

Postautor: rafla » pt 21 sty 2011, 18:35

czy sądzicie ze ten 50mm tamper da się przerobic na 41mm
Ale jak to chcesz zrobić? Co znaczy tanio? Złapać i ustawić w tokarce prosto nie będzie... a napewno uszkodzisz szczękami "chwyt", trzeba będzie szlifować. Jeśli masz dostęp do tokarki to mam wrażenie, że najszybciej poprostu zrobisz nowy.

Sam potrzebuje 53/54mm i jakoś nie uśmiecha mi się płacić za to prawie stówy... :(

panjurek
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pt 14 sty 2011, 13:28

Re: przeróbka tampera?

Postautor: panjurek » pt 21 sty 2011, 19:31

Nie wiem ile za to weźmie tokarz, a z 2 strony co mi po tym tamperze i tak swój żywot zakończy w szafie, wiec nic mu po nieskazitelnym wyglądzie :) . Pytam tak, bo nie wiem ile to moze kosztować. pzdr

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 21 sty 2011, 21:15

Po co zaraz w szafie, na pewno znajdzie się jakiś forumowicz, który będzie chciał go wziąć. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Postautor: rafla » pt 21 sty 2011, 21:39

Dokładnie, wystaw i sprzedaj a kup nowy.

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: przeróbka tampera?

Postautor: Poe » czw 16 lut 2012, 10:34

witam,

pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż wczoraj przyszedł do mnie tamper 53mm kupowany tu na forum z działu kupię/sprzedam. Wszystko cacy, gdyby nie to, że jest o 0,5-1mm za szeroki i wchodzi tylko kawałek tampera do sitka (tak na ~0,5cm) i przydało by mi się go odrobinę zmniejszyć na tokarce.

w związku z tym, czy ktoś wie, gdzie w Lublinie albo na Śląsku dorwałbym kogoś, kto na tokarce obrobi mój tamper?

pozdrawiam
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: przeróbka tampera?

Postautor: Poe » sob 25 lut 2012, 10:39

to jest dokładnie tego typu tamper - http://all4gastro.pl/pl/p/Tamper-53-mm-stalowy/1 - nierdzewka, 53mm, drewniana, wykręcana rączka
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Wojtek_E
Posty: 4
Rejestracja: śr 13 gru 2006, 7:25

Re: przeróbka tampera?

Postautor: Wojtek_E » pn 27 lut 2012, 14:53

Witam,

A sitko nie jest przypadkiem owalne? Kiedyś też coś takiego miałem, zgniotłem odrobinę sitko w ręce przywracając mu kołowy kształt i tamper wszedł.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: przeróbka tampera?

Postautor: Poe » wt 28 lut 2012, 8:58

niestety, sitka (pojedyncze i podwójne) są okrągłe...

marcin
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio


Wróć do „Odbijaki, tampery, itp”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość