Isomac Zaffiro

Subiektywne opinie użytkowników, recenzje, wrażenia z użytkowania
Awatar użytkownika
Tomek-76
Posty: 2
Rejestracja: pn 22 mar 2010, 15:09
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Isomac Zaffiro

Postautor: Tomek-76 » sob 03 kwie 2010, 23:41

Całkiem niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Isomaca Zaffiro. Ekspres oraz młynek zakupiłem u Polskiego dystrybutora firmy Isomac. Muszę wam powiedzieć, że zanim zdecydowałem się na taką konfigurację sprzętu spędziłem godziny, jak nie dni studiując wnikliwie testy na Coffeegeek oraz oglądając filmiki na youtube sklepu seattlecoffeegear. Zakup sprzętu spełnił wszelkie moje oczekiwania. Zarówno ekspres jak i młynek ładnie prezentują się w kuchni nie zabierając przy tym zbyt duzo miejsca. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć wykonanych przy rozpakowywaniu przesyłki. Wszystko było starannie opakowane i zabiezpieczone na czas transportu. Wszystko poza blind filtrem który wygiął się jakby ktoś go ze złości uderzył młotkiem centralnie w dekiel. Jedyna przygoda jaka spotkała mój ekspres to wypadnięcie sprężyn podtrzymujących zbironik na wodę, myślę że musiało to stać się na jakimś wyboistym odcinku trasy Italia-Polska lub przy transporcie od dealera w kraju do Wrocławia. Jedna ze sprężyn wpadła pod podstawę zbiornika i musiałem odkręcić obudowę eksrpesu aby to naprawić. Po nalaniu wody do zbiornika, następną niespodzianką był niezatapialny wprost filtr wody, który musiałem dłuższy czas podtapiać niczym topielca w wannie. Ale w końcu się to udało. Spoczął on bowiem na dnie i siedzi tam do dzisiaj, nie ma już najwyraźniej ochoty do pływania. Po odpaleniu ekspresu, przeżyłem moment niepokoju bo z instrukcji nie wynikało jasno czy bojler napełnia się sam czy też nie, z małym opóźnieniem ale wporę włąćzyłem pompę i manomentr pokazał wzrost ciśnienia do około 9 bar, odetchnąłem z ulgą. Poźniej zorientowałem się, iż po włączeniu Zaffiro sam napełnia bojler wodą, co zresztą dzieje się za każdym razem po włączeniu go codziennie rano. Dla śwętego spokoju jednak przy uruchamianiu zalecam od razu włączyć pompę. Z resztą po odkręceniu obudowy, oczom mym ukazał się sławny termostat Zaffiro, już firmy Prodigy a nie tej felernej która powodowała ciągłe awarie Zaffiro w latach 2002-2003 jak widać w recenzjach Marka Princa na coffeegeek.com. Cóż mogę jescze dodać, ten sprzęt to po prostu olbrzymia przyjemność w codziennym użytkowaniu. Zaffiro to maszyna, która posiada pewnien "learning curve" ale opanowanie tego żywiołu to kwestia kilku tygodni. Mam kilka wątpliwości natury technicznej, jak to i owo się tam dzieje - głównie z temperaturą, popatrzcie tu http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... s%3Disch:1 co mądrzejści od nas piszą od stabilności termperaturowej Zaffiro w środowisku bojlera...hmmm a jak to przekłada się poźniej na temperaturę koncową przy wylocie z grupy jesli ona jest jak to w patencie E61 stablizowana...ale czym tą własnie wodą z bojlera co mierzono???..., ale z czasem coś pogrzebię i poczytam to się dowiem więcej. Przestrzegam reguł utrzymywania ekspresu w czystości, robie częste tzw. backflush-e i czyszcze regularnie grupę. Niedługo będę musiał zastosować pierwszy raz środek chemiczny urnex lub inny do grup aby gruntownie pozbyć siętego czego sama wodą przy robieniu tzw. backflush-u usunąć się nie da, czyli osadów itp...

1. Granmacinino = młynek Isomaka
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJtE_0

2. Rozpakowywanie pudła z Zaffiro
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJtJZi
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJtMtr

3. Instrukcje obsługi - lakoniczne nieco
Amica, Zaffiro czym technicznie to się różni????
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJtOYA

4. Tamper Isomaka 53-58 mm
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJtTXS

5. No,.. niezłe cacko! I dwa PF-y Isomaca Zaffiro,
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJtWs0
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJtYX9
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJu0ri

6. Niezatapialny filtr, ale warto go stosować...
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJu2Wr

7. Blind filtr, ktoś go molestował...
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJu5qA

8. Pod zbiornikiem na wodę widać wypadnięte korki podtrzymujące zbiornik. Przyczyną był jak przypuszczam długi transport.
http://www.postimage.org/image.php?v=PqJuapS
Isomac Zaffiro, Granmacinino
La vita e bella!

Awatar użytkownika
dirter
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 76
Rejestracja: pn 30 sie 2010, 11:07
Sprzęt: Codziennie coś nowego
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: dirter » pn 28 lut 2011, 23:29

Odświeżę nieco temat.

Dzisiaj wieczorem odebrałem Isomaca Zaffiro od mac.kozynski'ego.
Maszyna przyszła zapakowana solidnie, bezpiecznie wraz z kompletem akcesoriów.

Używany około roku ekspres nie nosił niemal żadnych oznak pracy. Stan wizualny i techniczny zarówno samej maszyny jak i PF'ów sitek, tampera itp. jest wzorowy.

Co do samej pracy z maszyną, początki nerwowe, strach przed przypadkowym zepsuciem wymarzonego cuda trochę siedział mi w głowie. Po godzinie wszystko było jednak ustawione i gotowe do pracy. Już pierwsze ekstrakcje napawały optymizmem. Preinfuzja działa jak powinna, duża stabilność i powtarzalność efektów rokują wspaniale na przyszłość.

Dopiero zaczynam zapoznawać się z Zafirkiem, z którym pracuje się inaczej niż z moim kawiarnianym LaMa. Różnice widać przede wszystkim w spienianiu mleka. Cappu czy macchiato wychodzą bez problemów ale o artach na razie muszę zapomnieć, na szczęście tylko w domu :)

Pozytywnie oceniam jakość wykonania maszyny. Wszystko pracuje dokładnie, bez luzów. Całość dość mocno się nagrzewa, czuć, że ekspres ma odpowiednią temperaturę. Jedynym minusem są plastikowe rączki PF'ów, które mogą poparzyć, jeśli dotknie się ich zbyt blisko sitka. Na szczęście są wymienialne i już planuję instalację solidnych, pokrytych gumą uchwytów od LaMa.

Podsumowując pierwsze wrażenia, jest naprawdę świetnie. Teraz czekam tylko na Super Jolly i wtedy jazda na 100%! Zdecydowanie warto jest poczekać trochę dłużej i odłożyć więcej pieniędzy na maszynę o klasę wyższą niż Silvia, którą planowałem kupić wcześniej. HX z grupą E61 to świetna sprawa do domu. Pozwala naprawdę na wiele i wybacza błędy. Po zainstalowaniu PID'a powinno być jeszcze piękniej ;)

Wielkie podziękowania dla Maćka, który pomagał mi na każdym kroku i niesamowicie zaangażował się w dostarczenie ekspresu bezpiecznie, i szybko.


Niebawem kolejne doniesienia z kuchni i kilka fotek, aby przybliżyć zainteresowanym poszczególne elementy. Tymczasem, postaram się zasnąć po czterech espresso ;)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re:

Postautor: jan_bar » pt 02 maja 2014, 23:39

HX z grupą E61 to świetna sprawa do domu. Pozwala naprawdę na wiele i wybacza błędy. Po zainstalowaniu PID'a powinno być jeszcze piękniej ;)
!
Niby że Isomac Zaffiro to E61 z HX?
Pierwsze słyszę, ale oby tak kiedyś było. :)
קפה

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Isomac Zaffiro

Postautor: mmorka » ndz 04 maja 2014, 10:45

Jan - rozwiń wypowiedź jeśli możesz.

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Isomac Zaffiro

Postautor: WojSob » ndz 04 maja 2014, 12:18

Isomac Zaffiro nie ma HX-a.

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Isomac Zaffiro

Postautor: jan_bar » pn 05 maja 2014, 16:37

Jan - rozwiń wypowiedź jeśli możesz.
WojSob już odpowiedział. Zaffiro jest najtańszym ekspresem z grupą E61, należy do najbardziej stabilnych temperaturowo i łatwych w obsłudze maszyn na rynku.
Co potwierdzam. Mam dwie lewe ręce, ale espresso wychodzi mi z tego ekspresu znakomite i to za każdym razem. :)

Recenzaję Isomac Zaffiro (dość entuzjastyczną) wraz z opisem masz na CoffeeGeek.
http://coffeegeek.com/proreviews/detail ... o/outofbox
קפה


Wróć do „EKSPRESY --- subiektywne opinie użytkowników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość