Gaggia Accademia

Subiektywne opinie użytkowników, recenzje, wrażenia z użytkowania
Awatar użytkownika
Biff
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 112
Rejestracja: pn 03 gru 2012, 18:50
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Biff » czw 13 lut 2014, 20:54

To zastanów się dobrze, czy chcesz uszczęśliwić córkę ekspresem, który naprawdę będzie wymagał dyscypliny. Wystarczy, że raz doprowadzi do stanu, w którym w dzbanku do mleka robi się twaróg i może zapomnieć o cappuccino czy latte. Będzie dużo pary, pryskania, chlapania i kiepska kawa z mlekiem. A serwis gwarancji nie uzna...

rancho1
Posty: 5
Rejestracja: ndz 21 cze 2009, 19:01

Re: Gaggia Accademia

Postautor: rancho1 » pt 14 lut 2014, 0:08

Co w takim razie mam zrobic? jak wybrnac z tej sytuacji?chyba z miesiac juz czytam rozne rzeczy o ekspresach i wydaje mi się ze wiem mniej niz wczesniej>>>>,A obiecalem wlasnie taki prezent.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Barnaba » pt 14 lut 2014, 7:33

No niestety Biff ma rację. Po prostu kup ekspres z zewnętrzną przystawką (jeżeli Ci na niej zależy)a nie z wbudowanym dzbankiem, co nie oznacza że zewnętrzna przystawka nie wymaga dyscypliny czystości - tez wymaga ale jest troszkę mniej z nią zachodu.
Rozważ też zakup delonghi magnificę ale ze zwykłym spieniaczem. Moja małżonka ma taki ekspresik w pracy od roku (taką najzwyklejszą magnificę czarną) , spienia mleko w dzbanuszku potem dolewa do kawy i tyle. Przeciera potem ekspres szmatką wilgotną bo obudowa i końcówka panarello zawsze się zabrudzi no ale nie jest to takie straszne:))
W przypadku przystawki zewnętrznej również córka będzie musiała korzystać z jakiegoś naczynia czy małego dzbanuszka z którego przystawka będzie pobierała mleko ponieważ gdy podstawisz bezpośrednio karton z mlekiem i będzie ono pobierane przez przystawkę bezpośrednio z niego no to na drugi dzień mleko będzie do wyrzucenia ponieważ część ciepłego mleka wraca z powrotem do kartonu z przystawki i po prostu kiśnie reszta mleka która pozostała w kartonie. Bezpośrednio z kartonu mleko jest zaciągane wtedy gdy wiemy że całe wykorzystamy w ciągu 9-10 godzin max a więc w kawiarniach, restauracjach - w gastronomii. W warunkach domowych trzeba korzystać albo ze szklanki albo z jakiegoś innego np ozdobnego naczynia i wykorzystujemy całe mleko które nalaliśmy, resztę lepiej wylać niż wlać z powrotem do kartonu bo załatwimy resztę mleka.

Pooglądaj sobie kilka filmów na you tube danego ekspresu który się Tobie podoba. Jeżeli zaakceptujesz cenę i taki a nie inny sposób spieniania mleka i czyszczenia go potem - kup go :)))
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Monkin
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 41
Rejestracja: pt 02 mar 2012, 7:01
Sprzęt: Kawiarka od lat, Gaggia Accademia

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Monkin » pn 20 kwie 2015, 23:50

Po ponad 2 latach i 7 miesiącach użytkowania tego modelu i kilku tysiącach wypitych kaw, miksów mlecznych itp.,itd. nadal Accademia pracuje bezbroblemowo i daje sporo radochy domownikom i znajomym . Maszyna pracuje na pełnych obrotach jak nowa. Żona zupelnie przestała chodzić do kawiarni. Woli sobie przyrządzić kawkę w domu. Oczywiście podstawa to swieżo palone i bardzo dobre ziarna.
Oczywiście moja Gaggia jest systematycznie czyszczona i konserwowana jak pisałem w 2012 roku. Zajmuje to dosłownie kilka minut. Teraz już nie mogę się doczekać nowej dostawy od Mastroantonio, bo dawno u niego nie kupowałem. Pozdrawiam serdecznie i potwierdzam, że ten model był strzałem w "10".

Monkin
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 41
Rejestracja: pt 02 mar 2012, 7:01
Sprzęt: Kawiarka od lat, Gaggia Accademia

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Monkin » wt 04 kwie 2017, 9:42

Minęły kolejne dwa lata użykowania mojej Gagii . Ilości kaw już nie liczę. Jest tego ileś tam tysięcy. Accademia przy systematycznej kilkuminutowej,bieżącej konserwacji i myciu bloku kawowego, odkamienianiu wciąż produkuje bezproblemowo dobre espresso i miksy mleczno-kawowe. Po 5 latach użytkowania uszczelki wciąż wyglądają jak nowe, brak śladów zużycia. Młynek wciąż mieli bardzo dobrze i regulacja sprawuje się tak jak powinna, panarello się nie zatyka i ładnie spienia. Nie wiem jak Saeco Xelsis/Exprelia się sprawuje ( bo to chyba jest identico z Accademią, a Accademii już dawno nie ma na rynku), ale cena tego modelu spod znaku Saeco wciąż bardzo wysoka. Mogłoby być taniej.


Wróć do „EKSPRESY --- subiektywne opinie użytkowników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość