Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: Kawa od antonia

Postautor: rafla » pn 17 lut 2014, 8:56

To co? Sugerujesz, że popyt na taką Paranę w Polsce jest?
Nic nie sugeruję. :D Znam osobiście dwa rodzaje kawoszy, jednych znających Neapol o gustach jak wcześniej opisałem i drugich pijących wiadrami mleko o smaku kawy... dowolnej. :D

Nie mam nic przeciwko kwasom, od święta chętnie się napiję, nie jestem tylko w stanie pić tego codziennie. Dlatego ciężko mi zamówić nawet 0,5kg jeśli wiem że zwietrzeje. Nic też szczególnego nie widzę w Paranie, zamawiam po prostu to co aktualnie jest najświeższe z 5-20% robuchy i jestem zadowolony. Zrobisz taką, będzie tygrys to chętnie zamówię a czy będziesz miał innych chętnych... nie wiem.

PS
A i w sumie trzecia grupa, niebieska prima z biedronki w szklance. :D
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: Kawa od antonia

Postautor: joonecky » wt 18 lut 2014, 19:37

Wczoraj doszła kawa do szklanki.
FE-NO-ME-NAL-NA! :shock:

Jestem zaskoczony, bo smakowo zdecydowanie przekracza swoją cenę. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest tak dobra jak single od Antonia. :szampan:

Wielkie dzięki za szybką wysyłkę!

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » ndz 23 lut 2014, 12:31

"Kawa do szklanki" jest produktem okazjonalnym, zawierającym single lub projekty mieszanek przeznaczone do testowania przez nas i kierowane do Archiwum. Kiedy Archiwum się opróżnia, powstaje ten specjalny produkt, będący także ekstra-bonusem dla klientów. Cieszymy się, że smakowało także tym razem.

W palarni, podobnie jak wszędzie wokół, powiało wiosną. Dla mnie aromaty "wiosny" zawiera najnowszy Matop Antonia o nazwie "Cioccolato" . W moim odczuciu powinien on nosić nazwę "Primavera" ze względu na kwiatowe, słodkie nuty wnoszone przez Honduras Comsa oraz Gwatemalę Appeace które mieszankę tę czynią bardzo wykwintną, aczkolwiek zdecydowanie różną od "Cioccolato" tworzonego w dawnych czasach przeze mnie. Gdy odtworzę swoją wersję na bazie dostępnych kaw z ostatnich zbiorów, będzie ona nosić nazwę "Cioccolato Classico". Produkt taki pojawi się w naszym sklepie w marcu, wraz z nadejściem kalendarzowej wiosny.

Jeśli chodzi o wypieki z "mojej kuchni", zachęcam do wiosennego "zachłyśnięcia się" najciekawszym chyba naszym singlem: : Costarica Finca Licho natural". Kawę tę paliłam do tej pory jedynie dwa razy: w październiku oraz w listopadzie. Pierwsze palenie wydobyło z tych niezwykłych ziaren aromaty rumu, suszonych śliwek, wilgotnego, tropikalnego lasu, pełnego dojrzałych owoców. Drugie palenie było jaśniejsze i w aromacie dominowały nuty prawie wyłącznie owocowe. Balans przechylił się, być może nadmiernie, w stronę kwaskowatości.

Tym razem postanowiłam poszukać w potencjale aromatycznym Costa Rica Finca Licho głębszych i bardziej zmysłowych nut znanych z pierwszego palenia (rum, kakao), które wraz z aromatami dojrzałych, ciemnoczerwonych owoców tworzą w filiżance interesującą, uwodzicielską całość, intrygującą już od "pierwszego wdechu". Palenie jest bardzo świeże, ale pierwsze testy wskazują że udało się chyba osiągnąć balans i wydobyć głębię aromatyczną.

Niezwykłość tej kawy wiąże się z metodą obróbki: starannie wyselekcjonowane owoce suszone są na ziarnie kawowym wraz z bogatym w cukry miąższem oraz skórką. Cukry oraz molekuły-nośniki aromatów owocowych wędrują do ziarna, dając niezwykłą słodycz, body oraz zapach, nieporównywalny z aromatem kaw uzyskiwanych metodą mokrą.

Polecam także pół-myty Salvador Ruffati, tym różniący się w obróbce od Costa Rica Finca Licho natural, że na ziarnach kawowych obsycha sam miąższ owocowy, pozbawiony wcześniej skórki. Obróbka taka jest znacznie szybsza od naturalnej. Okres migracji cukrów i nośników aromatów w głąb tkanek nasienia (czyli ziarenka kawy) jest krótszy. Profil aromatyczny Salwadoru Ruffati semi-washed to kakao z nutą czerwonych owoców. Kawa ciekawa, ale bardziej "klasyczna".

Polecam także Etiopię Yirgachefe Kochere - palenie eksponujące owocowy charakter znanych dobrze ziaren. Myślę, że spodoba się także miłośnikom "dripa".Zapraszam na udane zakupy w przededniu wiosny!
Panel leader do wynajęcia.

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Kawa od antonia

Postautor: thesiu » sob 01 mar 2014, 21:18

Moje pierwsze zakupy i opinie odnośnie espresso:

Meraviglioso (palona 1.02) - czekoladowo-owocowa, wyczuwalna borówka/czarna porzeczka (w zależności od strzału :D ), bardzo ciekawe i bogate w cytrusy kwaskowe zakończenie

Ariadna (palona 28.01) - wyrazista, orzechowa, delikatnie kwaskowa a zarazem cierpka, bardzo obfita crema

Espresso #5 (palona 1.02) - mój faworyt :) , bardzo wyrazista i zrównoważona, zdecydowanie czekoladowo-orzechowa, bardzo dobra także z mlekiem

Kawa się kończy i trzeba zamówić nową partię. Obecnie widzę, że z mieszanek do espresso jest w sklepie tylko Anniversary i Ariadna. Czy jest szansa, że na początku tygodnia pojawi się ich więcej? :wink:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » sob 01 mar 2014, 22:01

Tak, wracamy do domu.

Awatar użytkownika
hawlik
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: wt 07 paź 2008, 14:09
Sprzęt: Bezzera BZ07 + Macap M4D
Chemex, Tiamo V02 + KitchenAid
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kawa od antonia

Postautor: hawlik » śr 05 mar 2014, 17:30

Antonio, czy będziecie w najbliższych dniach palić ponownie Kenie i/lub Guatemalę App. ? :-)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » śr 05 mar 2014, 17:58

Tak, jutro, pojutrze. Tymczasem do espresso świetne są: Kostaryka, Salwador, Indonezja.

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Kawa od antonia

Postautor: Freezer64 » czw 06 mar 2014, 1:31

A macie jeszcze w magazynach Etiopię Kochere Natural ? Na razie mi się nie pali, bo nie dopiero co zamawiałem kawę, ale te jagody bardzo zapadły mi w pamięć :)

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » czw 06 mar 2014, 11:15

Jest pyszna Etiopia Kochere palona 21 lutego, Costa Rica Finca Licho z tego samego dnia (palona znacznie mocniej, niż poprzednie) oraz Salvador San Jose pół-myty. Jutro będą palone Gwatemala Appeace, Honduras Comsa, Chapada natural, któraś z Keniii oraz Rwanda Gisuma. Do natychmiastowego spożycia polecam trzy pierwsze kawy, które teraz będą optymalnie odgazowane.
Panel leader do wynajęcia.

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » pt 07 mar 2014, 13:21

Dziś w palarni naszej miał miejsce prawdziwy "festiwal palenia" singli. Na amatorów ciekawych kaw czekać będą w sklepie Rwanda Gisuma, Honduras Comsa, Gwatemala Appeace, Etiopia Kochere, Kenia Kieni, Salvador naturalny El Molino, Brazylia naturalna Fezenda Pantano oraz naturalna Brazylia Chapada palona solo oraz z Salvadorem El Molino. Na początku przyszłego tygodnia będą też dostępne nowe mieszanki. Zapraszamy do sklepu w ciągu weekendu. Oferta kaw będzie uzupełniona do jutrzejszego popołudnia.
Panel leader do wynajęcia.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » sob 08 mar 2014, 18:06

Ha, ha, ha, a to wszystko takie piękne i pachnące!

A ja dziś zrobiłem coś zgoła innego. Ha, ha, ha, Drakulla! Obiecałem po podróży do Neapolu :). Pakowane w małe paczki, tanio sprzedam :).

Na dzisiejszy wieczór polecam małą lekturę: Gatunki i odmiany kawy.

mary
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pt 25 cze 2010, 15:33
Sprzęt: Ascaso BASIC + i-2 mini

Re: Kawa od antonia

Postautor: mary » sob 08 mar 2014, 20:51

Potrzebuje kawkę mieloną do ekspresu przelewowego - jaka opcję mielenia wybrać na Waszej stronie...? :roll:

Awatar użytkownika
rusek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: ndz 27 maja 2007, 17:01
Sprzęt: VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T
Lokalizacja: Konin

Re: Kawa od antonia

Postautor: rusek » sob 08 mar 2014, 21:13

Ah Andrzeju,
ten Twój zachwyt mówi sam za siebie. A ja się nie wychylam wcale, bo będę uchodził za dziwaka preferującego jednak mieszanki, nie single. Dlatego te neapolitańskie smaki i zapachy budzą moją ciekawość. Jasne palenie na pewno daje więcej wyrazistości naparowi, ale z drugiej strony brak w nim tej "ciemnej strony mocy" :)
Pozdrawiam,
RUSEK
VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T (R-C18) = :)

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Kawa od antonia

Postautor: mmorka » sob 08 mar 2014, 21:46

Ja tam lubię kwaśne kawy :p

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » sob 08 mar 2014, 22:22

Mary, do dripu :).


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości