Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
Awatar użytkownika
karloszka
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: sob 26 sty 2013, 17:15
Sprzęt: MOKA
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Kawa od antonia

Postautor: karloszka » wt 11 mar 2014, 9:14

Antonio widziałeś PW ode mnie :)?

peterh
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 20 lut 2014, 9:15
Sprzęt: DeLonghi EC 850.M + Graef CM800

Re: Kawa od antonia

Postautor: peterh » śr 12 mar 2014, 21:37

Jaki był mój zachwyt przy otwieraniu dzisiaj paczki z kawą od antonia trudno opisać. A jaką minę miał współlokator jak mnie tak zastał z tą otwieraną paczką :) bezcenne. Chyba powoli zaczynam się uzależniać

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Kawa od antonia

Postautor: expel » czw 13 mar 2014, 11:57

Właśnie piję z espresso czegoś co dostałem jako bonus z tajemniczym napisem MA. Espresso jest, sam nie wiem jak je określić, jest bardzo dobre z takim charakterystycznym posmakiem którego nie potrafię zidentyfikować, może jest to porzeczka? Czy to czasem nie jest jakaś Kenie? Naprawdę bardzo ciekawa kawa :D Jakieś 40ml wypłynęło w 27s i teraz mam dylemat czy rozkręcić troche młynek czy zostawić go tak jak jest.. a że w moim Isomac Brio jeden ząbek to około 3s zaczynam mieć wątpliwości... a szkoda mi marnować tak zacnych ziarenek których jest tak mało... ehh te dylematy :D

edit.
Teraz bardziej skłaniam się ku Brazylii :D

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » czw 13 mar 2014, 13:11

Trafiony ;). To Brazylia Monte Alegre.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Kawa od antonia

Postautor: expel » czw 13 mar 2014, 13:13

Polecam wszystkim tą kawę, ma to co tygryski lubią najbardziej. Nie jest jedno wymiarowa, posiada lekką przyjemną kwaskowatość, lekką goryczkę i ten niepowtarzalny aromat z którym pierwszy raz się spotykam. Półtorej godziny po wypiciu nadal w ustach czuć charakterystyczny, bardzo przyjemny posmak.

peterh
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 20 lut 2014, 9:15
Sprzęt: DeLonghi EC 850.M + Graef CM800

Re: Kawa od antonia

Postautor: peterh » czw 13 mar 2014, 14:37

Właśnie miałem dylemat od której kawy zacząć. Teraz wiem, że będzie to Monte Alegre :D

A może jakieś rady od antonia co do dojrzewania kawy? Któreś polecasz chwilę przetrzymać a inne pić od razu? Dopiero się wkręcam, czytam ten wątek od początku ale jeszcze trochę mi zostało do przeczytania.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pt 14 mar 2014, 6:54

Monte Alegre jest świetne ze względu na obróbkę mokrą. Oprócz tego polecam też inną Brazylię: Pantano Yellow Bourbon. Te akurat ziarna są z obróbki naturalnej ale za to ich specyficzna odmiana robi wrażenie bardzo pozytywne w espresso. Oczywiście nijak takie czy owakie Brazylie się mają do Kenii, Etiopii czy Salwadoru, ale zawsze warto spróbować, warto od nich zacząć, bo stanowią pewien punkt odniesienia. A teraz w związku z "długo oczekiwaną suszą" i wzrastającym rynkiem, kawy z Brazylii będą rarytasem...

O dojrzewaniu, świeżości i przydatności do spożycia kawy nazbierało się w ostatnich latach bardzo dużo opinii. Ostatnio napisałem mały artykulik o naszym punkcie widzenia: Świeżość kawy a data przydatności do spożycia. Nie ma żadnych ścisłych reguł, a jedynie obserwacje i doświadczenia. Zazwyczaj piękne i lekko palone przez nas kawy (np. Etiopia Kochere, Kenia Nyeri itp.) są piękne i zachwycające już na początku w fazie zielonego ziarna. Pachną owocami przed i po wypaleniu, i w sumie od razu zachwycają w filiżance. Ale też dojrzewają. Np. Kenia parę dni po wypaleniu wydaje się dość jaskrawa i kwaskowata, by po dwóch tygodniach okazać się zrównoważoną i łagodną. W przypadku mocniej palonych ziaren, takich jak mieszanki do espresso: Anniversary, Ariadna, Stormy Weather, itd. mogą te okresy się wydłużyć. Na początku poczujemy przede wszystkim intensywne aromaty palenia; z upływem czasu będzie ich coraz mniej.

Mnie zawsze pociągają takie obserwacje. Teraz popijam espresso z Indonezji palonej 19 lutego. Ziarna były w małej torebce, a torebka otwierana kilka razy w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Espresso teraz w niczym nie ustępuje temu, które zaparzyłem dwa tygodnie temu... Ale jednak jest inne :).

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Kawa od antonia

Postautor: Freezer64 » pt 14 mar 2014, 20:52

Paradoksalnie wychodzi na to, że Brazylie są ciekawsze myte, a Etiopie i inne z natury bardziej kwaskowate z obróbki naturalnej :) (tak generalizując ;) )

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kawa od antonia

Postautor: kawcio » sob 15 mar 2014, 12:18

Tak jest! ale do dripa, bo dobre Brazylie naturalne w espresso praktycznie niezastąpione....
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » wt 18 mar 2014, 19:35

Do niedawna także myślałam, że naturalne Brazylie są w espresso niezastąpione, przede wszystkim jako podstawa mieszanki. Od pewnego czasu łączę ze sobą różne inne kawy naturalne, np. Etiopię Kocherę z Costa Rica Finco Licho oraz dwie ostatnie z Salvadorem El Molino, uzyskując bardzo ciekawe efekty. Salwador El Molino to kawa naturalna, która nie jest wprawdzie "bombą aromatyczną", taką jak Etiopia Kochere czy nieporównywalna z żadnym innym lotem lub mikrolotem Costa Rica Finca Licho natural, ale jego body i właściwości "buforujące" są bardzo obiecujące w espresso. Salwador El Molino doskonale łączy się z Hondurasem Comsa, bardzo aromatyczną i owocową kawą..o dość znikomym body a także z Gwatemalą Appeace lub Etiopią Kochere, której brak czasem równowagi. Myślę, że w sklepie "Mastro Antonio" pojawi się wkrótce kącik dla kawowych "majsterkowiczów" z sugestiami, jak składać samodzielnie takie sensoryczne puzzle i informacją, czego się po nich spodziewać.

Pod koniec tygodnia a może nawet jutro w sklepie pojawi się nowy "owocowy" w profilu blend..jak na razie mojego autorstwa :D
Panel leader do wynajęcia.

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: Kawa od antonia

Postautor: joonecky » wt 18 mar 2014, 19:45

Potrzebuję kawę na czwartek, bo w piątek rano wyjeżdżam. Jak zamówię dzisiaj paczkomatem, to dojdzie do czwartku?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » wt 18 mar 2014, 19:59

Paczkomaty są niedobre. Prędzej dojdzie poczta i kurier.

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: Kawa od antonia

Postautor: joonecky » wt 18 mar 2014, 20:21

OK. Tylko, czy ten Pocztex dojdzie na czwartek :?
Raz od was zamawiałem i zeszło mu 2 dni, ostatnio dostarczył na następny roboczy. Chyba zaryzykuję.

BTW. Chcę zamówić dwa Drip It. Są miesiąc po paleniu. Licząc, że wypiję je w ciągu miesiąca, to chyba nie powinny stracić na świeżości?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » wt 18 mar 2014, 20:34

Moim zdaniem jest to ok. Niedawno próbowałem Kenię z 1 lutego. W zasadzie żadnych oznak upływu czasu.

asiek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 04 kwie 2013, 20:22
Sprzęt: ASCASO ARC ONE + ASCASO i-1 mini
phin + młynek DeLonghi KG79

Re: Kawa od antonia

Postautor: asiek » wt 18 mar 2014, 23:53

Eh, a ja się wstrzeliłam z brakiem kawy w okres "pustek" u Antonia i w efekcie mam w domu Espresso #5 a w pracy Salwador Finca San Jose SW. I powiem tak, Salwador bardzo dobry, ale Kenia Kagumoini tak mnie rozbestwiła, że Salwador z całą swą dobrocią to jakoś tak "blado" mi wypada ;). A tu jeszcze zaglądam do sklepu i co widzę: Rwanda Gisuma, a ja mam kawy jeszcze na jakieś półtora miesiąca przy moim spożyciu... ;)


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość