Z espresso dookoła świata. Kofeina Opole

Wszystko o kawiarniach. Opinie na temat kawiarni. Wymiana zdań, polemika. Porady dla zakładających kawiarnie.
deeliciouss
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 11 cze 2008, 12:03
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Postautor: deeliciouss » ndz 21 lut 2010, 17:17

Męcz, męcz :D
Nuova Simonelli Aurelia 2gr. + 2x mazzer SJ

deeliciouss
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 11 cze 2008, 12:03
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Postautor: deeliciouss » pn 22 lut 2010, 22:36

Kawa z COE w młynie - czas na pierwsze wrażenia!

Niczym na crash teście nasza młoda (wciąż, haha) załoga jako pierwsza zmierzyła się z testowaniem nowego nabytku - Junqueiry, kawie wyróżnionej certyfikatem Cup of Excellence, która wcześniej nie gościła w stolicy naszego województwa. Po kilku shotach jakie wylądowały w zlewie oraz kilku następnych, które na własnej skórze testowali na sobie nasi bariści oraz my, w końcu udało się nam oswoić brazylijskiego singla sprawiając, że nasz Mazzer polubił ją niemal tak samo jak i my.

Nas samych ta wytrawna i intensywna kawa już w pierwszej chwili zaskoczyła bajecznie bogatą gamą aromatów, wśród których dominuje czekolada, karmel, oraz grapefruit i limonka. Tym razem bynajmniej nie w cierpkim, "robuścianym" wydaniu, za to ze świeżą, owocową i dynamiczną nutą.

Wszystkich espresso-podróżników chcących na własnych kubkach smakowych poznać tą szlachetną kawę zapraszamy do Kofeiny już od jutra! Śpieszcie się, bo mamy jej tylko kilogram!!

A&K
Ostatnio zmieniony wt 23 lut 2010, 10:28 przez deeliciouss, łącznie zmieniany 1 raz.
Nuova Simonelli Aurelia 2gr. + 2x mazzer SJ

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 23 lut 2010, 9:28

nie w kwaśnym, "robuścianym" wydaniu
Powinno być raczej tak:
nie w cierpkim, "robuścianym" wydaniu
Nie spotkałem się jeszcze z kwaśną robustą, za to cierpka bywa zawsze.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 23 lut 2010, 10:14

Mam nadzieję, że nie tylko robusta uwalnia te smaki cierpkie, które ja naprawdę lubię, a mieszanek z robustą piję bardzo mało.
Po prostu lubię te kwaskowakości zmieszane z cierpkością o ile ta cierpkość to coś jak z liści herbaty Darjeeling, za którą również przepadam.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

deeliciouss
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 11 cze 2008, 12:03
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Postautor: deeliciouss » wt 23 lut 2010, 10:27

:wink: już zmieniam.. dzieki za cynk :D
Nuova Simonelli Aurelia 2gr. + 2x mazzer SJ

deeliciouss
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 11 cze 2008, 12:03
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Postautor: deeliciouss » wt 02 mar 2010, 19:18

Z espresso dookoła świata cz.6 ... FILIŻANKA BURBONU.

Dni COE dobiegły końca...Dzięki ziarnom z Rancho São Benedito’ Mariany de Carvalho Junqueira (dłuższej nazwy nie dali rady wymyślić?) powiększyło się grono naszych espressowych wielbicieli;) Crema trochę cienka aczkolwiek lśniąca, espresso miło kwaskowate z grejpfrutową nutką, mocny, dłuuugi posmak. W cappu rewelka! Mocno kremowa a jednocześnie orzeźwiająca... no po prostu scenka opada : ] Warto było.

End nał...tuturutuuuuu... Od jutrzejszego poranka będziemy pić Burboun! ;) Mieszanka Indonesia Aceh Tengah Organic i El Salvador Borbollon czyli 100% Bourbon Coffee. Palarnia twierdzi, iż mieszanka jest niezwykle gładka i kremowa, słodka i orzeźwiająca zarazem. W zapachu wyczuwalny chleb tostowy oraz delikatna wanilia. Jak jest naprawdę, okaże się już jutro...

Do zobaczenia w Kofeinie.

P.S Tylko nie zapomnijcie dowodów. Niepełnoletnim alkoholu nie sprzedajemy!!!! :wink:
Nuova Simonelli Aurelia 2gr. + 2x mazzer SJ

mk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: śr 29 sie 2007, 20:48
Sprzęt: Ascaso ARC + I-mini
Lokalizacja: Opole / Dobrzeń Wlk.

Postautor: mk » śr 10 mar 2010, 9:17

A czy degustując espresso u Was, jest możliwość zakupu kilku ziarenek na wynos ? :)
Ascaso ARC + i-mini

deeliciouss
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 11 cze 2008, 12:03
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Postautor: deeliciouss » śr 10 mar 2010, 19:10

Jasne zważymy i zapakujemy :)
Nuova Simonelli Aurelia 2gr. + 2x mazzer SJ

mk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: śr 29 sie 2007, 20:48
Sprzęt: Ascaso ARC + I-mini
Lokalizacja: Opole / Dobrzeń Wlk.

Postautor: mk » śr 10 mar 2010, 21:56

to przy następnej wizycie nie omieszkam skorzystać i zakupić parę ziarenek :)
Ascaso ARC + i-mini

deeliciouss
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 11 cze 2008, 12:03
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Z espresso dookoła świata cz.7 IZZO SUPERMISCELA

Postautor: deeliciouss » wt 16 mar 2010, 18:08

Dzięki chłopakom z Cafe Silesia którzy podarowali nam SUPERMISCELĘ , mieliśmy okazję przetestować mieszankę z robustą!! Po raz pierwszy :shock: Co prawda zawartość robusty wynosiła zaledwie 8% , jednak wystarczyło to aby nadać ziarnom typowo włoski, mocny charakter. Na szczęście zdecydowana przewaga arabici sprawia, iż mieszanka w smaku jest zbalansowana.

Ziarna oczywiście palone bardzo ciemno, body pełne "mięsiste"... trzeba przyznać chopy, mocie rychtyk gryfny tyn Kafyj!

DZIĘKUJEMY :D
Ostatnio zmieniony wt 16 mar 2010, 18:40 przez deeliciouss, łącznie zmieniany 1 raz.
Nuova Simonelli Aurelia 2gr. + 2x mazzer SJ

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 16 mar 2010, 18:23

Co to jest arabicia?

deeliciouss
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 11 cze 2008, 12:03
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Postautor: deeliciouss » wt 16 mar 2010, 18:43

"Arabica"- arabici.. czyżbym zle odmieniła przez przypadki? :shock:
Nuova Simonelli Aurelia 2gr. + 2x mazzer SJ

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » wt 16 mar 2010, 18:59

zdaje się, że c zmienia się w k, zgodnie z wymową. Ah, ten antonio to się czepia ;)
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

deeliciouss
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 11 cze 2008, 12:03
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Postautor: deeliciouss » wt 16 mar 2010, 19:14

Antonio jeśli ,według Twego mniemania myślała bym, iż prawidłowo pisze się"arabicia" to wtedy poprawną formą odmiany była by 'arabicii". :shock:

Arabica to nie "ameryka" i istnieją 2 formy zapisu:zarówno przez "c" jak i przez"k" i jeśli nie spolszczam nazwy to trzeba być konsekwentnym i pisać przez "c".

Na forum nie ja jedyna używam takiej formy zapisu i odmiany więc nie wiem dlaczego (jak zwykle z resztą ) Kofeina dostaje po uszach...

:?

A może Antonio zapomniał co to arabica?? :wink:
Nuova Simonelli Aurelia 2gr. + 2x mazzer SJ

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 16 mar 2010, 21:27

No proszę Cię... Arabicia brzmi tak jak chłopiec do bicia. Arabika to arabika, nie ma innego określenia w języku polskim dla gatunku coffea arabica. Jeśli nie chcesz polskiego słówka, to nie odmieniaj obcego po polsku. Ostatnio przeczytałem w poważnym gastronomicznym magazynie jakiś tekst. Wymieniono w nim po polsku nazwy niektórych krajów pochodzenia kawy: Brazylia, Etiopia, India, Gwatemala, itd. A listę zamknęła Costa Rica. Tak jakby nie było na świecie Kostaryki, a nie Costy Rici. Stąd mój ten no, zacietrzewiony ton ;) Ale może się mylę, bo arabici brzmią jak sunnici? Przepraszam, przecież z przyjemnością wpadnę do was na espresso gdy tylko będę w Opolu... :)
Ostatnio zmieniony śr 17 mar 2010, 5:36 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Kawiarnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość