Świętokrzyskie Kawiarnie

Wszystko o kawiarniach. Opinie na temat kawiarni. Wymiana zdań, polemika. Porady dla zakładających kawiarnie.
Awatar użytkownika
ummagumma
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: pn 12 kwie 2010, 9:13
Lokalizacja: Kielce

Świętokrzyskie Kawiarnie

Postautor: ummagumma » ndz 18 kwie 2010, 23:19

Witam,
pozwolę sobie założyć nowy temat, ponieważ podobny topic nie istnieje. Ciekawi mnie czy są na forum osoby, które mogły by polecić dobrą kawiarnię w Kielcach (jeśli taka istnieje). Ostatnio przyszło mi pić espresso 10-sekundowe, wyjątkowo niesmaczne. Ziarna niby zmielone (ale chyba rano na zapas) i w sitku nie ubita kawa. Tragedia, dodając do tego wielką łyżkę do wymieszania cukru :) Jest w Kielcach wspomniana w jakimś innym temacie cukiernia Consonni, tu byłem raz i całkiem nieźle. Ostatnio udało mi się znaleźć takie wymyślne (jak na Kielce) kawowe menu :

http://www.choco-obsession.pl/menu/index.html

Ciekaw jestem jak to smakuje, nie omieszkam sprawdzić, choć smakoszem raczej wielkim nie jestem. A o red espresso nigdy nie słyszałem :)

Pozdrawiam !
Diet on coffee and music

Awatar użytkownika
mieczu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 88
Rejestracja: śr 31 mar 2010, 20:15
Sprzęt: Rancilio Silvia, Mahlkoenig Vario
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: mieczu » pn 19 kwie 2010, 1:13

badaj badaj. ja mam rodzinę w Kielcach (która niestety parzy tylko zalewajki) i chętnie bym się z żoną na dobrą kawkę wybrał. Ponieważ bywamy tam b. rzadko rozeznanie mamy żadne, więc taki zwiad bardzo się nam przyda.

wychyl
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 22 mar 2009, 13:52

Postautor: wychyl » wt 20 kwie 2010, 1:45

Dobra kawa w Kielcach jest na pewno podczas październikowych targów, na których co roku odbywa się Ogólnopolski Konkurs Baristów :)

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Postautor: piomic » wt 04 maja 2010, 16:20

mam rodzinę w Kielcach i chętnie bym się z żoną na dobrą kawkę wybrał.
To masz dwie opcje: zabrać ekspres albo 20km przed granicami miasta skręcić z siódemki w prawo, tylko daj znać wcześniej, żebym był w domu... :wink:
Kielce to pustynia. Jest nawet włoska restauracja (na Ściegiennego w domku z odródkiem) ale zamiast kawy dają popłuczyny – espresso wielkości doppio z pojedynczego sitka w 10s.

nitkanie
Posty: 1
Rejestracja: pt 28 maja 2010, 13:26

a np.

Postautor: nitkanie » pt 28 maja 2010, 15:40

Wesola Kawka? Choc dawno tam kawy nie pilam, ale jako kawiarnia jest.
Sugeruje lekko uwazac na kawe na wynos w cukiernio-kawiarni na Sienkiewicza (nie pamietam nazwy): 150 ml / 7zl - sporo czy jestem zwykla sknera? :-)

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » pt 28 maja 2010, 16:06

4 grosze za 1ml to chyba taniocha. To espresso powinno być poniżej 2zł!
Nie a tak serio to o co chodzi w tym pytaniu?
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » pt 28 maja 2010, 16:20

Cena zależy też od rodzaju kawy.
Czego oni dają 150ml ?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Postautor: piomic » ndz 30 maja 2010, 18:45

Głównie wody...

Edit:
Właśnie przed chwilą odwiedziłem wspomniane wcześniej Choco Obsession na Leonarda. Wystrój na plus, w głębi ogródek ze stolikami, jednym słowem nie spodziewałem się takiego lokalu w tym miejscu, witryna sugerowała raczej coś mniejszego. Wziąłem oczywiście doppio. Co mnie zaskoczyło – dozownik młynka pusty, co więcej ziarna też nie było, barista (młody chłopak, jakieś 25-28 góra) bezpośrednio przed mieleniem nasypał niewielką ilość. Może to kwestia pory, wieczorem pewnie nie ma czasu na taką zabawę.
Doppio trochę przerośnięte (ale tylko trochę), "mniejsza połowa" w filiżance do cappu, crema po całości a smak całkiem-całkiem. Trochę za dużo goryczki jak dla mnie, ale na tle znanej mi miejscowej konkurencji zdecydowanie na plus. Do tego, co mam w domu ze znacznie tańszego sprzętu nauczyłem się już nie porównywać...
No i cena – 7PLN.
A odnośnie sprzętu: mają jakiegoś srebrnego niebieskoślepiowego dwugrupowego potwora ze stajni Vibiemme, coś jak TEN chyba.

Hiro
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: ndz 09 maja 2010, 11:33

Postautor: Hiro » pt 04 cze 2010, 20:25

To może troszkę obok Kielc
Końskie, ul. Warszawska niedaleko rynku, kawiarnia Telimena.
Wszedłem przypadkowo i dostałem espresso jakiego się nie spodziewałem - super ;) (wiem że brzmię mało rzeczowo, ale takie było moje pierwsze wrażenie)
Ekspres Elektra Belle Epoque chyba, wnętrze w stylu secesyjnym, miła obsługa, sprawiają wrażenie że wiedzą co robią.
Espresso o lekko kwaskowy smaku, crema jednolita, orzechowa
Jestem już stałym klientem choć bywam tam tylko kilka dni w miesiącu
Jednym słowem polecam
Zastanawia mnie tylko kto tam oprócz mnie pija espresso, bo ja nikogo nie widziałem :)

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Postautor: piomic » sob 05 cze 2010, 21:52

Miejscowe lejdis lateeee sączą. Koniecznie z fikuśnych szklanek.

Hiro
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: ndz 09 maja 2010, 11:33

Postautor: Hiro » wt 15 cze 2010, 14:55

Miejscowe lejdis lateeee sączą. Koniecznie z fikuśnych szklanek.
Fakt, kilka miejscowych lejdis z latte dojrzałem :D
A knajpa podobno deficytowa, więc wspomagam jak mogę :)

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Postautor: piomic » śr 11 sie 2010, 10:50

wspomniane wcześniej Choco Obsession na Leonarda
Wizyta kontrolna, przed 19-tą, jeszcze nie ma ruchu. Za barem dwie dziewczyny, proszę o doppio.

Plusy: nie dopytuje się "co?", nie tłumaczy, że to taka mała kawa, młynek pusty, dozownik też, przemiał do PF z wachlowaniem dozownikiem, tamping konkretny.

Minusy: kawa do młynka idzie z kilowej torby zawiniętej na końcu, znaczy otwarta z szafki, ekstrakcja 60ml/12s (pomimo wieszania się na tamperze), smak wykręca kubki na lewą stronę.

Jedno co mnie zastanawia to crema. Blada bo blada ale jest. Jakim cudem?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 11 sie 2010, 11:20

Robucha czyni cuda. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » śr 11 sie 2010, 11:51

....Minusy: kawa do młynka idzie z kilowej torby zawiniętej na końcu, znaczy otwarta z szafki, ekstrakcja 60ml/12s (pomimo wieszania się na tamperze), smak wykręca kubki na lewą stronę...
Należałoby chyba poprosić o poprawienie czegoś takiego bo wiadomo, że wypić się nie da....
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Postautor: piomic » śr 11 sie 2010, 23:33

Jak można poprawić zwietrzałe ziarno? :wink:


Wróć do „Kawiarnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość