Kawiarnie w Warszawie

Wszystko o kawiarniach. Opinie na temat kawiarni. Wymiana zdań, polemika. Porady dla zakładających kawiarnie.
Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: ignacy » pt 28 paź 2011, 15:23

No cóż, naprawdę obsługa jest tam przemiła ;D Trzeba jej przynajmniej oddać, że się stara.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
RafauCaffeine
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
Sprzęt: Żodyn
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: RafauCaffeine » pt 28 paź 2011, 17:45

java nie ma nic z robustą ! ;-) pierwsze primo
drupie primo z tego co pamiętam to mieszanka z apro trade. :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mistrz Polski w paleniu kawy 2018
Head Roaster Java Coffee Company

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: ignacy » pt 28 paź 2011, 22:29

drupie primo z tego co pamiętam to mieszanka z apro trade. :)
Obiecałem właścicielowi nie zdradzać, ale skoro już ktoś napisał, to nie zaprzeczę. W ogóle uciąłem sobie z nim bardzo miłą pogawędkę na temat kawy i nie tylko :szampan:

Dzisiaj ponownie zajrzałem po drodze do pracy i było już ok. W dodatku spory wybór regionalnych piw (m. in. browar Konstancin, Czarnków), drinków etc., długo otwarte także chyba pierwsze miejsce w Warszawie gdzie trafiłem i te dwie rzeczy (kawa i alkohol) idą w parze na dość wysokim poziomie. Barista, który tam pracuje pracował wcześniej w Bariście (gdzie nigdy chyba się jeszcze na espresso nie zawiodłem, chociaż bywały lepsze i gorsze).
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Wit » ndz 30 paź 2011, 23:19

Dla mnie kilka dni temu upadł kolejny mit: że na GB5 nie da się spieprzyć spieniania mleka przy cappuccino. Miejsce - The Barista, niestety. Espresso, które wypiłem - OK, ale cappu, które dostał kolega, poniżej krytyki.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: ignacy » pn 31 paź 2011, 10:09

W sumie to nigdy nie piłem u nich kawy z mlekiem, także trudno mi się do tego odnieść, ale widać wiele nie straciłem. Zawsze zamawiam espresso. Raz mi się zdarzyło zamówić kawę z AP, którą parzą wg. "odwróconej metody" i szczerze mówiąc niezbyt im to wychodzi. Szczególnie, że kawy do tego trzymają tam chyba ze 3-4 rodzaje i to już zmielonej oO'.

Ostatnio zauważyłem, że mają tam sporą rotację zatrudnienia i generalnie nie wszystkie osoby, które tam pracują przykładają jakąkolwiek uwagę do tego, co robią przy ekspresie.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Wit » pn 31 paź 2011, 17:46

Nie chcę już lecieć po konkretnych nazwach (z The Barista się nie krępowałem, bo im i tak nikt nie zaszkodzi), ale ostatnia runda po kawiarniach, których reputację uważałem za raczej nieskazitelną, skończyła się serią rozczarowań. Nie wiem, jak gdzie indziej, ale w Wawie warunki do rozwoju ruchu home baristów są coraz bardziej sprzyjające :wink: w tym sensie, że poza własnym domem nigdy nie mogę być pewien, co dostanę.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
RafauCaffeine
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
Sprzęt: Żodyn
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: RafauCaffeine » pn 31 paź 2011, 23:34

tak mnie zastanawia tylko.. dlaczego właściciel nie chciał żebyś to przekazywał dalej ? ;-) wstydzi się czy co ? :D

jak dla mnie dziwne podejście. warto klientów edukować, a nie robić z tego co mamy w młynie tajemnice ;d
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mistrz Polski w paleniu kawy 2018
Head Roaster Java Coffee Company

wychyl
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 22 mar 2009, 13:52

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: wychyl » wt 01 lis 2011, 1:40

tak mnie zastanawia tylko.. dlaczego właściciel nie chciał żebyś to przekazywał dalej ? ;-) wstydzi się czy co ? :D

jak dla mnie dziwne podejście. warto klientów edukować, a nie robić z tego co mamy w młynie tajemnice ;d

A może jeszcze należy podać cenę, dokładny adres skąd kawa pochodzi?
Edukować? Może nie tyle edukować co po prostu mówić o dokładnym składzie mieszanki i jej charakterystyce, a nie zaraz o miejscu skąd jest :] Wiele firm ma swoje tajemnice, których strzeże, żeby ktoś później nie "skserował" (np. coca-cola).

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: zbignes » wt 01 lis 2011, 12:40

Wiele palarni kawy podaje dokłądnie procentowy skład mieszanek, źródła pochodzenia, często nawet ceny zakupu i dziękuje za krytyczne wypowiedzi na temat własnej działalności. Czy taka otwartość to coś złego/dziwnego? - raczej zabiegi o klienta.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Wit » czw 03 lis 2011, 20:05

Sorry, nie oskarżcie mnie o wejście w sezon na bycie malkontentem, ale właśnie poznałem gościa, który pracował w "W Biegu". Gdy spytałem, czy przechodził jakieś szkolenie, padło mniej więcej coś takiego: "No, postawili mnie przy ekspresie od razu, pokazali, jak wsadzić dyszę w mleko, żeby spienić". O espresso ani słowa - jak mu powiedziałem, jak to mniej więcej rozkminić, był mocno zdziwiony. Wow.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Animator47 » czw 03 lis 2011, 22:18

Przy takim podejściu do klienta, a raczej do jakości, diamentowej przyszłości nie wróżę ;).

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Wit » sob 05 lis 2011, 11:13

W sumie nie jest to niespodzianką. Na ich stronie jest soczysty opis (uzupełniony fotką nieudolnie narysowanej rozety), jak to wspaniale uprawiany jest Jacobs Kronung. O umiejętnościach przygotowania espresso i reszty nie ma ani słowa, więc pod tym względem nie obiecują gruszek na wierzbie.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: ignacy » ndz 06 lis 2011, 20:49

No cóż - rynek się rozwija. Swego czasu widziałem chyba na TVN CNBC krótki reportaż o kawie i kawiarniach na przykładzie UK. Wspomniane było, że rynek ten zyskuje nawet kilkanaście % rocznie, a najszybciej rozwijają się te miejsca, gdzie do przyrządzania czarnego naparu przywiązuje się najwyższą uwagę, parzy się nasz ulubiony napój również alternatywnymi sposobami, a dla klientów bardzo ważna jest możliwość rozmowy z baristą przy kawie i o kawie. IMO kawiarnie sieciowe w Polsce jeszcze będą przez jakiś czas zyskiwać, by później tracić klientów na rzecz małych kawiarni.

Po cichu kibicuję wszystkim tym warszawskim i nie warszawskim przybytkom mając nadzieję, że w Polsce wzrost poziomu życia zrobi swoje. Bardzo dynamicznie rozwija się rynek piw regionalnych i browarów restauracyjnych, rynek whisky i win. Trzymam kciuki, żeby to samo spotkało również kawę.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Zuiko
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 24 lis 2010, 22:49

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Zuiko » pt 25 lis 2011, 17:21

Witam,

czuję się niejako wywołany do tablicy;), więc co do mieszanki w Relax Cafe Bar, to mogę potwierdzić, że jest to mieszanka z Apro Trade (85/15). Dlaczego uważam, że informowanie, że ktoś ma kawę z Javy, ktoś inny z Apro, a jeszcze ktoś inny np. z Q-Coffee nie ma większego sensu?. Gdyż naprawdę niewiele to mówi, jaką kawę tak naprawdę wypijemy nawet osobom zorientowanym w branży (nie mówiąc o osobach, które wogóle nie znają nazw palarni, ale znają dobrą kawę i wiedzą np. jak zazwyczaj smakuje Kenia AA, a jak np. Nicaragua San Juan). Każda z palarni ma w swojej ofercie wiele przeróżnych kaw o rozmaitych profilach smakowych. Generalnie informujemy gości z jakich krajów pochodzą kawy wchodzące w skład blendu, co daje jakieś pojęcie o profilu smakowym naszej kawy. Natomiast zarówno Java, jak i Apro, jak i pewnie wiele innych palarni ma w swojej ofercie kawy mniej lub bardziej udane, bardziej uniwersalne lub dla smakoszy (np. kwaśnego espresso;)), więc można powiedzieć, że dobra kawa z Javy będzie lepsza od przeciętniej z Apro i na odwrót. Do tego dochodzi jeszcze powtarzalność - dobrze sprzedające się blendy lub single powinny być bardziej powtarzalne niż palone w niewielkich ilościach, raz na jakiś czas kawy 'specjalne'.

Przerobiliśmy wiele różnych kaw z kilku palarni na etapie testów i wybraliśmy kawę, która naszym zdaniem jest dobrze zbalansowana w espresso i wyrazista przy kawach mlecznych, do tego jak narazie jak najbardziej powtarzalna, jeśli chodzi o kolejne dostawy. W najbliższym czasie dołożymy jakieś ciekawe arabici do dripa (czekamy na drugi młynek), a jeśli uda się wygospodarować jeszcze trochę miejsca w naszym maleńkim lokalu to być może jeszcze jeden młynek i drugą mieszankę do espresso.

Pozdrawiam,
Michał

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: antonio » pt 25 lis 2011, 17:40

A czy ta powtarzalność jest tak strasznie ważna? Moim zdaniem najważniejsza jest powtarzalność wysokiej jakości pracy baristy... A to czy dana kawa będzie bardziej lub mniej odbiegająca od danego profilu dodaje tylko uroku...


Wróć do „Kawiarnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości