Jaki zapach pasuje do kawiarni?

Wszystko o kawiarniach. Opinie na temat kawiarni. Wymiana zdań, polemika. Porady dla zakładających kawiarnie.
Zapach kawy

Jaki zapach pasuje do kawiarni?

Postautor: Zapach kawy » pt 07 kwie 2006, 9:05

Witam szanownych forumowiczów!

W związku z tym, że zajmuję się właśnie tworzeniem nowego zapachu do aromatyzacji kawiarni, chciałbym Was prosić o pomoc w opisaniu, jaki zapach najbardziej odpowiadał by Wam w waszej ulubionej kawiarni.
Obecnie kawiarnie aromatyzujemy: sweet coffee, naturall coffee, szarlotką, wypiekami domowymi, różanymi pączkami – ale chcemy przygotować cos ekstra na nadchodzący sezon letni.

Z góry dziękuję za pomoc, pytajcie o co chcecie i ile chcecie.

Pozdrawiam,
Jakub

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » pt 07 kwie 2006, 11:19

Owoce cytrusowe - suszona pomarańcza, cynamon,+ imbir ....

Malwada

Postautor: Malwada » pn 10 kwie 2006, 10:55

Ciekawa rzecz, właśnie całkiem niedawno zastanawiałam się w jaki spos€b zlikwidować niezaciekawy zapach jaki pozostawiają papierosy naszych gości w kawiarni i oto Twój post :)

a co do Twojego pytania to chodzą mi głowie goździki i cynamon, jakies zapachy korzenne, ale widzę że w zasadzie poruszacie się w takiej gamie zapachowej... a może coś z czekoladą???

pozdrawiam
M.

Zapach kawy

Postautor: Zapach kawy » pn 10 kwie 2006, 16:40

Bardzo wielkie dzięki za pomoc, na razie widzę że najbardziej pożądane są obecnie stosowane zapachy.
Pozdrawiam,
J
:)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 18 kwie 2006, 23:01

Zapach natury!!! Niepotrzebne nam ersatze...
W kawowym lokalu prowadzonym z pasją i z talentem unosi się naturalny zapach kawy. Nie widzę sensu w nasycaniu atmosfery jakimiś pachnidłami, tak jak nie cierpię pachnideł 'przyczepionych' do ludzi...
a.

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » wt 18 kwie 2006, 23:18

Zapach natury!!! Niepotrzebne nam ersatze...
W kawowym lokalu prowadzonym z pasją i z talentem unosi się naturalny zapach kawy. Nie widzę sensu w nasycaniu atmosfery jakimiś pachnidłami ...
No, nareszcie ktoś to powiedział :).

Zapach kawy

Postautor: Zapach kawy » śr 19 kwie 2006, 5:48

Szanowny forumowiczu, bardzo dziękuję za wyrażenie Twojego zdania na temat który zadałem w tym poście. Niestety Twoja odpowiedź świadczy o tym, że nie zbyt dobrze orientujesz się w obecnych problemach jakie mają kawiarniane lokale z wprowadzeniem i zatrzymaniem w nich klimatu kawiarnianego po przez zapach kawy.
Obecnie wykorzystywane w pełni automatyczne ekspresy do kawy są skonstruowane w taki sposób, że zapach świeżo parzonej kawy niestety ale idzie do wentylacji a nie do atmosfery lokalowej. Dodatkowym problemem jest to, że w prawidłowo zbudowanym i wyposażonym lokalu gastronomicznym, z prawidłowo działającą wentylacją zapach z parzonej w ekspresie kawy utrzymuje się (maksymalnie) przez kilka minut.
Następnie biorąc pod uwagę ewentualne koszty bieżącego palenia kawy w palarce w celu otrzymania odpowiedniego zapachu kawy w lokalu (w pełnych godzinach otwarcia lokalu – np: 12 h) okazuje się że najlepszym, najprostszym, najskuteczniejszym i najtańszym sposobem na prowadzenie do lokalu gastronomicznego fajnego klimatu po przez zapach jest jego aromatyzacja zapachem kawy lub innymi zapachami odpowiednimi dla gastronomii jak zapach szarlotki czy pączków różanych.

Kończąc, nadmienię, że nie zadałem pytanie „Czy warto jest aromatyzować kawiarnie? (bo to jest dla mnie oczywiste), tylko zadałem pytanie „Jaki zapach (zdaniem forumowiczów) najlepiej będzie pasował do kawiarni?”

Analizując pobieżnie Twoją odpowiedź na do mojego posta, podejrzewam i obawiam się (!!!), że nie używasz żadnych perfum i wód toaletowych (również) w codziennej higienie osobistej – myślę, że może być to przykre dla Twojego otoczenia..., ale cóż każdy ma prawo otaczać się takim zapachem jakim chce (na szczęście), a czym innym jest nasze codzienne perfumowanie ciała – najprostszym i najstarszym narzędziem AromaMarketingowym jakie jest światu znane.

Pozdrawiam Serdecznie i jeszcze raz dziękuję za Twoja odpowiedź.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 19 kwie 2006, 9:14

że zapach świeżo parzonej kawy niestety ale idzie do wentylacji a nie do atmosfery lokalowej (...) wyposażonym lokalu gastronomicznym, z prawidłowo działającą wentylacją zapach z parzonej w ekspresie kawy utrzymuje się (maksymalnie) przez kilka minut.
Hej bariści i producenci Faemy i innych... czy o prawda??
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Malwada

Postautor: Malwada » śr 19 kwie 2006, 9:29

Zapach natury!!! Niepotrzebne nam ersatze...
W kawowym lokalu prowadzonym z pasją i z talentem unosi się naturalny zapach kawy. Nie widzę sensu w nasycaniu atmosfery jakimiś pachnidłami, tak jak nie cierpię pachnideł 'przyczepionych' do ludzi...
a.
Antonio, naturalny aromat kawy /czekolady byłby oczywiście najbardziej pożądany, ale niestety zapach świeżo mielonej i zaparzanej kawy utrzymuje się w lokalu tylko do tego momentu, w którym namiętni palacze wyrobów tytoniowych nie zasiądą do kawki z papieroskiem :? najwiekszym problemem jest zapach/ smród papierosów, a sama kawa nie ma szans by się przez to przebić.

pozdrawiam

Malwada

Postautor: Malwada » śr 19 kwie 2006, 9:35

że zapach świeżo parzonej kawy niestety ale idzie do wentylacji a nie do atmosfery lokalowej (...) wyposażonym lokalu gastronomicznym, z prawidłowo działającą wentylacją zapach z parzonej w ekspresie kawy utrzymuje się (maksymalnie) przez kilka minut.
Hej bariści i producenci Faemy i innych... czy o prawda??
niestety to prawda, aczkolwiek wg mnie, gdyby w kawiarniach nie paliło się papierosów, tudzież cyger, tudzież fajek (chociaż te ostatnie i tak są w miare przyjemne) to i aromat kawy utzymywałby się o wiele dłużej...

djdomin

Postautor: djdomin » śr 19 kwie 2006, 16:15

No cóż... po przeczytaniu ostatniego posta "Zapachu kawy" wiem, że w jego firmę mijałbym z daleka.

Sam nie cierpię syntetycznych smrodów rozpylanych wszędzie gdzie tylko można, więc jesli musi byc zapach, to niewidoczny - czyli cos takiego, co sprawia całkowicie naturalne wrażenie. Zapach szarlotki w miejscu, gdzie jej nie podają? A fuuj...

Ale specjalistą "zapach kawy" to nie jest. Możliwe, ze z nowoczesnych ekspresów kawa nie pachnie. Nie pijam kawy z czegoś takiego, bo to świństwo i nie wiem, jak toto smierdzi. Ale zapach kawy w kawiarni to się może rozchodzić - po pierwsze z filiżanek osób pijących te kawę. A ponadto - smrodu papierosów nic nie zagłuszy, chyba tylko dobra wentylacja, o ile to wszystko wyssa.

A zatem - o ile to możliwe - to tygielek do kawy zamiast ekspresu i zakaz palenia. Jesli nie - to zapach naturalny, który nie jest przez czuły węch osoby niepalącej wyczuwany jako coś sztucznego.

Oczywiście, pytanie, czy mówimy o kawiarni, czy o barze z kawa w hipermarkecie. Bo jesli hipermarket, to takowy zapach może się przydać, aby zagłuszyć wonie proszków do prania...

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » śr 19 kwie 2006, 19:10

...w pełni automatyczne ekspresy do kawy...zapach szarlotki czy pączków różanych.
Atmosfera dezodorantu o zapachu szarlotki idealnie pasuje do ekspreso z automatu :) , moja wyobraźnia podpowiada mi też, że zapach pączków różanych idealnie komponuje się z mokkkate kapuczino :lol: . Poprostu to jest hicior 8)
Niestety, między innymi, dzięki takim "profesjonalistom", z kulturą picia kawy nie idziemy w dobrym kierunku i widzę, że trzeba to wyraźnie powiedzieć.
Nie pogniewaj się Zapach kawy, ale skoro poruszyłeś też temat higieny, to pomyśl proszę ile dobrego dla ludzkości zdziałałbyś w tej właśnie kwestii, komponując nowy aromat choćby do kibelka. Ja nadal szukam czegoś dla siebie. Może akurat....pomyśl o tym.
Gdybyś natomiast chciał drążyć nadal temat kawy z należytą mu godnością, to jedź do Włoch, wdepnij rano do baru na jakiejś przydrożnej stacji paliw, nawąchaj się, naoglądaj, wróć i pomyśl jak to zrobić u nas. W kwestii rozpowszechniania kultury picia kawy, zawsze chętnie podyskutujemy, bo temu ma służyć to forum, a to co Ty w tej chwili próbujesz robić, to jest profanacja i nie dziw się, że się temu stanowczo sprzeciwiamy.
Jak tak dalej pójdzie, niedługo cały świat będzie plastikowy. Nie pozwólmy na to.

A teraz poproszę espresso na ustabilizowanie ciśnienia

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » śr 19 kwie 2006, 20:06

Analizując pobieżnie Twoją odpowiedź [...]podejrzewam [...], że nie używasz żadnych perfum i wód toaletowych
no to jest post miesiąca! :lol:

antonio byś się wstydził! :mrgreen:
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Zapach kawy

Postautor: Zapach kawy » czw 20 kwie 2006, 7:08

Nareszcie ktoś (APG) coś napisał z sensem. Przepraszam za mojego niezbyt miłego wczorajszego posta, ale nie rozumiem ludzi którzy krytykują dla samej zasady wszystko i wszystkich.

Zadałem grzeczne pytanie - „Jaki zapach pasuje do kawiarni?” – bo mnie to bardzo interesuje jaka jest opinia i nie ukrywam jest mi to potrzebne do tego co robię na co dzień, a (xxxx) od razu pisze że to w ogóle do d... i nie lubi i nie cierpi. To jego sprawa ja się nie pytałem go czy lubi, czy nie tylko, prosiłem o info na temat zapachu... (ale zostawmy już ten temat)

Nawiązując do zapachu i atmosfery jaka panuje we włoskich małych przydrożnych kawiarenkach (np. Prowansja) – to jest coś wspaniałego i rewelacyjnego, ale oni (Włosi) piją kawę tonami i jak Włoch nie wypije espresso z rana to padnie :D
W naszym kraju kultura kawy tez już jest na wysokim poziomie i coraz więcej osób wpada gdzie się da na małą czarną, ale niestety jeszcze nie pijemy tyle ile Włosi i niestety nie mamy (w takim stopniu) tego zapachu i klimatu co Włosi...

Jeśli natomiast chodzi o zapachy w kawiarni, to to, że aromatyzatery są tam instalowane (można powiedzieć na siłę) i wprowadzają dany zapach do danego lokalu, wynika tylko i wyłącznie z indywidualnych potrzeb danego restauratora. Czasami powodem jest dym papierosowy i niestety słaba lub nie działająca wentylacja (b. droga w naprawie), jeśli lokal jest w podziemiu lub piwnicy to pojawia się zapach pleśni lub przebijającej się gdzieś wentylacji, a czasami klient chce po prosu mieć miły, przyjemny i apetyczny zapach już na wejście pierwszego gościa do lokalu a nie na 10 jak już zaparzy 10 kaw.

Więc jak ktoś jest właścicielem małej przytulnej kawiarenki, gdzie od rana do wieczora jest tłum klientów i od rana do wieczora unosi się zapach kawy – to super i gratulacje, bo jest idealne rozwiązanie. Tylko niestety nie zawsze mammy szczęście na taka lokalizację i na tylu klientów z rana...

Bardzo dziękuję, że powróciliśmy do miłej i spokojnej rozmowy :)
Pozdrawiam,
j

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » czw 20 kwie 2006, 11:07

... podejrzewam i obawiam się (!!!), że nie używasz żadnych perfum i wód toaletowych (również) w codziennej higienie osobistej – myślę, że może być to przykre dla Twojego otoczenia...
Jeżeli się ktoś nie myje to żadne perfumy nie pomogą, wręcz przeciwnie :shock: .
Być może są przypadki uzasadnionego stosowania aromatyzerów czy jak tam to się nazywa. Ale nie zabijajmy zapachu prawdziwej kawy, bez jaj :!: .
I jeszcze jedno, bardzo istotne : chemia tego typu może być bardzo alergizująca, dla mnie jedynym aromatem który znoszę w samochodzie jest zapach (prawdziwy) świeżo palonej kawy.
Aha, jest to chyba nowa gałąź bardzo ekspansywnego biznesu, gdybym w nim pracował zależało by mi na zaromatyzowaniu wszystkich lasów w Polsce. Czasem niech się nikt nie obrazi za ostatnie zdanie ale biznes to biznes, nie ma miejsca na sentymenty, w kawiarnianym biznesie jest tak samo, widać to wszędzie, na Forum i w kawiarni :wink: .


Wróć do „Kawiarnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość