Kawiarnie mobilne

Wszystko o kawiarniach. Opinie na temat kawiarni. Wymiana zdań, polemika. Porady dla zakładających kawiarnie.
profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: profik » pt 11 maja 2012, 11:59

Nie wiem dokładnie ile chyba 5000 - 6000 W.
ale to 3 grupy. Moja reneka 1 gr ma 2000 W

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: Metiu » pt 11 maja 2012, 12:20

Przy niskich temp. będziesz mógł mieć problem ze stabilnością maszyny. Szybko się będzie wychładzać. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: profik » pt 11 maja 2012, 14:16

Pewnie będzie częściej grzać ale ciśnienie było stabilne...

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: Metiu » pt 11 maja 2012, 14:51

Profik - sam prowadziłeś tą mobilną kawiarnię czy pracowałeś u kogoś ? Gdzie działałeś ? To był samochód czy jakiś trójkołowiec ? Opowiedz trochę jak to działało itd. :D To ciekawy temat, wielu "coś tam" słyszało, niektórzy w ogóle nie widzieli i nikt do końca chyba nie wie jak to od technicznej strony wygląda. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: profik » pt 11 maja 2012, 15:30

Pracowałem i dalej pracuję u Kogoś nie u siebie. :)
Na trójkołowcu też tzw Piagio i na Peugeotach głównie.
Dawniej na większym dokładnie takim:
Obrazek

Ale jest bardzo toporny... Teraz mamy mniejszego ale nie mam zdjęcia akurat pod ręką...
Gdzie się stoi to zależy głównie od managera, który kieruje mobilnymi ale jak to bywa z takimi mobilnymi interesami wszędzie tam gdzie dużo ludu, a ciemny lub kupi wszystko. :P W tamtym tyg staliśmy na bulwarach wiślanych w Krk, na błoniach etc.
Zawsze szuka się eventu gdzie jest duży przemiał ludzi i tanie wejście np 50-100 darmowych kaw dla organizatora.

Od technicznej strony samochód jest odebrany przez sanepid, dostęp do wody to albo duży zbiornik zabudowany lub wymienne (duże butle).
Zmywak na ręce jest, woda ciepła jest (ale musi być prąd) lodówka duża jest. Teraz załączamy na minusową temp (ale często się otwiera i przy upałach i tak na minus nie zchodzi) by lód się trzymał na mrożone kawy, które w takim czasie dośc fajnie schodzą.
Ekspres jest ogrzewany gazem gdy nie ma prądu np nad rzeczką nad którą jest organizowany piknik rodzinny :p Wtedy bojler jest ogrzewany gazem, natomiast z akumulatorów utrzymuję się obieg w kranach, młynek i elektronikę w ekspresie. Działać bez prądu można dość długo bo 6-8h ale wszystko zalezy od możliwości akumulatorów, zużycia ich oraz natężenia ruchu.

Coś jeszcze? :)

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: ignacy » pt 11 maja 2012, 15:49

No to konkret info... Mnie ciekawi jak wy to podgrzewacie gazem - zamontowaliście pod ekspresem po prostu palniki gazowe? Jak z temperaturą wtedy - pewnie mocno kapryśna? Wiatr nie daje się we znaki? W sumie zamiast akumulatorów można użyć agregatu, ale to dość głośne bydle jest. Używacie kostkarki, czy po prostu zamrażarka z gotowym lodem?

Bez pojazdu da się w 50 koła zamknąć ze wszystkim? ;) No i co z odprowadzaniem brudnej wody - następny zbiornik?

Zrozumiem, jeżeli nie na wszystko będziesz chciał odpowiedzieć :wink:
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: zbignes » pt 11 maja 2012, 19:13

...Co do przepustowości, zdarza się w 3h zrobić 1500zł...
To chyba tak szacunkowo, w przybliżeniu?...
Możesz podać trochę więcej szczegółów, tzn ile kaw zeszło(+/-), chyba nie tylko kawy, co oprócz kawy, w ile osbób w zespole?
Gratulacje i szacun! :szampan:

pepek1000
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pt 11 maja 2012, 0:43
Sprzęt: faema, ciśnieniowy

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: pepek1000 » sob 12 maja 2012, 18:00

a powiedz jeszcze jak jest np z takim handlem codziennym tzn n np jakieś skrzyżowanie ruchliwe wcześnie rano ? tzn kwestie placowego lub ewentualnych kontroli straży miejskiej czy innych spec instytucji :)

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: profik » pn 14 maja 2012, 22:12

Mnie ciekawi jak wy to podgrzewacie gazem - zamontowaliście pod ekspresem po prostu palniki gazowe?

Zrozumiem, jeżeli nie na wszystko będziesz chciał odpowiedzieć :wink:
Samochód jest robionyna zamówienie u nieprzyjaciół zza zachodniej granicy... cena około 100k (walutę sami podajcie), przebieg 1070km w tym momencie. Wszystko jest przygotowane tak by działało. :) Niczego sami nie montowaliśmy, ekspres to akurat 2 gr Wega z zamontowanym palmikiem gazowym wygląda na fabrycznie montowane, bądz fabrycznie przerabiane na większą ilość samochodów tego typu.
Jak z temperaturą wtedy - pewnie mocno kapryśna? Wiatr nie daje się we znaki?
Tak naprawdę to cisnienie w bojlerze jest stałe 0,9bara moge podnieść zwiększając płomień ale po kiego? :)Wiatr nie ma nic do gadania płomień jest wewnątrz ekspresu pod bojlerem, a z zewnątrz zabudowany jest ekspres tak jak każdy inny, pod grupami jest tylko mały otwór 2x5 cm by podglądac płomień i widzieć czy czasem nie zgasł i czy w ogóle się zapalił na starcie.
Ekspres dobrze jest w magazynie nagrzać prądem bo trwa to dośc krótko i później tylko na evencie dogrzac go gazem.
Tacka na górze podczas pracy ekspresu na gazie jest mega gorąca i plastikowe kubki się topia więc trzeba uważać.
W sumie zamiast akumulatorów można użyć agregatu, ale to dość głośne bydle jest.
Ale po co? Mając w domu prąd używasz agregatu?
Używacie kostkarki, czy po prostu zamrażarka z gotowym lodem?
Tak w magazynie, łatwiej jest wrzucić do torby termoizolacyjnej, bądz kuferka izolowanego worek lodu i trzyma się w lodówce bardzo dobtrze cały dzień.
Wszystko co ciągnie prąd jest zbędne, no chyba, że jest prąd trójfazowy to nie ma problemu.

Co do zlewek to jest to ciekawie rozwiązane bo trzeba podstawić wiadro pod samochód i się tam zlewa... rozwiązanie dziwne ale przynajmniej zbiornik, którego nie ma :) a który w pierwszym samochodzie był zamontowany na stałe na zlewki po prostu nie pleśnieje, nie gnije ,ie śmierdzi i bóg wie co jeszcze w środku się rozmnaża, zwłaszcza w lecie, gdy mleko ... :? :?
To chyba tak szacunkowo, w przybliżeniu?...
Możesz podać trochę więcej szczegółów, tzn ile kaw zeszło(+/-), chyba nie tylko kawy, co oprócz kawy, w ile osbób w zespole?
Gratulacje i szacun! :szampan:
Tak jak pisałem wcześniej zależy od dnia, eventu i natężenia ruchu... Są dni gdzie jest 200-300 zł w kasie w cały dzień, a zdarzają się eventy gdzie w bardzo krótkim czasie jest 1500zł i więcej.
Z reguły jestem sam chociaż ostatnio manager jeździ ze mną i łapie kontakty z ludzmi no i ewentualnie czasem mi pomaga na samochodzie.
Wiadomo, że gdy jedziemy na większą imprezę to są dwie osoby, ale na małych eventach jestem sam, bądz inny barista, który akurat może jechać. :)

Ruchliwe ulice... odpuść sobie. :wink:

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: ignacy » pn 14 maja 2012, 22:27

)Wiatr nie ma nic do gadania płomień jest wewnątrz ekspresu pod bojlerem, a z zewnątrz zabudowany jest ekspres tak jak każdy inny, pod grupami jest tylko mały otwór 2x5 cm by podglądac płomień i widzieć czy czasem nie zgasł i czy w ogóle się zapalił na starcie.
Miałem raczej na myśli np. nasypywanie kawy etc. :) W każdym wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, bo to wszystko naprawdę ciekawe.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: zbignes » pn 14 maja 2012, 22:33

Tak na szybko policzyłem dla 1500 zł w 3godz to przy espresso za 5 zł wychodzi że napój jest wydawany co ok 36 sekund :shock:

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: ignacy » pn 14 maja 2012, 22:52

Tak na szybko policzyłem dla 1500 zł w 3godz to przy espresso za 5 zł wychodzi że napój jest wydawany co ok 36 sekund :shock:
Espresso to raczej się nie sprzedaje jak znam życie :wink: W trakcie godziny jedna osoba powinna obrobić się z 50 kawami mlecznymi - przy dwóch grupach w ekspresie i odrobinie wprawy.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: zbignes » pn 14 maja 2012, 23:32

A te kawy mleczne to na jakiej bazie - chyba espresso; załóżmy cenę 8 zł za kawę mleczną to trzeba wydać ok 62 kaw/h czyli przez trzy godziny co 58 sek razem 186 kaw. Trzeba te kawy zrobić, podać, zainkasować pieniądze, czasami wydać resztę, odpowiedzieć na zadane pytanie itd itp. Dla jednej osoby raczej niemożliwe :kwiat:

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: ignacy » pn 14 maja 2012, 23:42

Jeżeli robimy na pojedynczym espresso to w ciągu godziny można się obrobić z 50cioma kawami samemu, spokojnie - naraz zapinamy dwie kolby, mamy bazę na 4 kawy, dwulitrowy "dzban" na mleko i mamy zrobione 4 kawy w jakieś 2 minuty ;) ale to na granicy wytrzymałości. Mając kogoś do podawania i inkasowania pieniędzy to jest do zrobienia spokojnie.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kawiarnie mobilne

Postautor: zbignes » pn 14 maja 2012, 23:55

Pewnie nie doczytałeś :wink:
...Z reguły jestem sam chociaż ostatnio manager jeździ ze mną i łapie kontakty z ludzmi no i ewentualnie czasem mi pomaga na samochodzie....
Chciałbym zobaczyć ewentualnie uwijającego się managera w akcji... :lol:


Wróć do „Kawiarnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości