Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Wszystko o kawiarniach. Opinie na temat kawiarni. Wymiana zdań, polemika. Porady dla zakładających kawiarnie.
jedrzej.k
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: ndz 15 kwie 2012, 16:11
Sprzęt: Chemex, Hario Slim, Kawiarka "noname"

Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: jedrzej.k » ndz 12 sie 2012, 16:59

Cześć, mam nadzieję, że temat zakładam w dobrym dziale, jednak jeśli nie, proszę o przeniesienie.

Piszę to z mojej perspektywy, ponieważ pomimo tego, że nigdy nie robiłem kawy na prawdziwym ekspresie, interesuję się tym tematem i rozwijam swoją wiedzę, w miarę moich możliwości. Jednak nie mam jak w żaden sposób pokazać tego potencjalnemu pracodawcy.

Otóż chciałbym się Was zapytać, jako osoby blisko związane i z kawą, i z kawiarniami, czy jest możliwe dostanie pracy w kawiarni, przykładowo w takim mieście jak Kraków, bez (praktycznie jakiegokolwiek) doświadczenia w pracy? Czy osoby prowadzące kawiarnie są w ogóle chętne przyjmować osoby "do przyuczenia"?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 12 sie 2012, 19:06 przez jedrzej.k, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Geralt0073
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 223
Rejestracja: ndz 13 maja 2012, 12:50
Sprzęt: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, Mazzer Super Jolly, LaCimbali Cadet, Tiamo Mini Slim Hybrid, Turecki młynek ręczny
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Praca w kawiarni - brak doświadczenia.

Postautor: Geralt0073 » ndz 12 sie 2012, 17:55

W większości kawiarni i tak pracują osoby bez doświadczenia i obycia ze sprzętem. Takie są niestety moje doświadczenia.
W takich realiach nie ma chyba problemu, żebyś dostał pracę.
Może spróbuj w Pożegnaniu z Afryką. Tam i tak podają lurę, a jeśli by cię przyjeli, to przynajmniej wprawisz się w obsłudze sprzętu, ale chyba nie masz co liczyć na ,,przyuczenie" :wink:
Nie wiem jak jest dokładnie w coffeeheaven, ale możliwe, że tam najpierw masz kurs, a potem puszczają cię do ekspresu. Sprawdź tego typu sieciówki.
Jestem monarchistą.

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Praca w kawiarni - brak doświadczenia.

Postautor: donkiszot » ndz 12 sie 2012, 18:05

W PzA to chyba nie ma ekspresów tylko kawiarki (chyba, że się mylę, bo nigdy tam nic nie piłem). W każdym razie reszta się zgadza. Wbrew pozorom to bardzo źle, bo mimo iż taką pracę można sobie znaleźć, to ani się tam niczego nie nauczysz, ani nikt nie będzie się cieszył z tego, że chcesz aby kawa była lepsza. Młynek im przestawisz, a przecież pięć lat temu był pan z serwisu i ustawił dobrze. Espresso do połowy filiżanki naparzysz, a przecież wody pod dostatkiem i nie ma co na klientach oszczędzać.
Pewnie nie wszędzie jest właśnie tak, więc próbuj.

Jeśli masz status studenta i trochę pochodzisz, to pewnie znajdziesz.

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Praca w kawiarni - brak doświadczenia.

Postautor: SzaChowieC » ndz 12 sie 2012, 18:11

Wydaje mi się, że w coffeeheaven jest podobnie jak w McDonaldzie czyli na okrągło poszukują pracowników, młodych i energicznych, studentów, uczniów itp. Ktoś odchodzi, ktoś przychodzi... jak nie tu to tam zawsze gdzieś się miejsce znajdzie.
Ciekawe tylko jakie są zarobki w takich kawiarniach?

jedrzej.k
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: ndz 15 kwie 2012, 16:11
Sprzęt: Chemex, Hario Slim, Kawiarka "noname"

Re: Praca w kawiarni - brak doświadczenia.

Postautor: jedrzej.k » ndz 12 sie 2012, 18:24

Akurat o zarobki nie chodzi mi tak bardzo jak o samą pracę , raczej nie mam pewnie na początku co liczyć na jakąś kawiarnie o super poziomie, chociaż tak byłoby najlepiej, ale prawdopodobnie trzeba będzie pójść na ustępstwa, żeby najpierw mieć jakiekolwiek doświadczenia a potem je podnosić.

Awatar użytkownika
Geralt0073
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 223
Rejestracja: ndz 13 maja 2012, 12:50
Sprzęt: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, Mazzer Super Jolly, LaCimbali Cadet, Tiamo Mini Slim Hybrid, Turecki młynek ręczny
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Praca w kawiarni - brak doświadczenia.

Postautor: Geralt0073 » ndz 12 sie 2012, 18:29

W PzA to chyba nie ma ekspresów tylko kawiarki (chyba, że się mylę, bo nigdy tam nic nie piłem).

Byłem tam raz i to mi wystarczy, ale jakiś sprzęt tam mają :wink:, tylko największym problemem jest personel bez doświadczenia i zaangażowania. Tylko jak tu się dziwić, skoro pensja to coś koło 1000zł (coś o tym było już na forum).

Wracając do tematu. Praca w kawiarni, tylko żeby tam pracować, to się znajdzie, ale z nauką... znacznie gorzej.
Jestem monarchistą.

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Praca w kawiarni - brak doświadczenia.

Postautor: SzaChowieC » ndz 12 sie 2012, 19:07

Ale chwila nie chodzi Ci o zarobki, nawet nie o pracę tylko o naukę, o doświadczenie... może idź zrób kurs, płatny oczywiście na którym Ci wszystko pokażą i Ty się nauczysz, dostaniesz certyfikat zawsze będzie coś do pokazania dla pracodawcy.

jedrzej.k
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: ndz 15 kwie 2012, 16:11
Sprzęt: Chemex, Hario Slim, Kawiarka "noname"

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: jedrzej.k » ndz 12 sie 2012, 20:58

Chodzi mi o pracę jak najbardziej, ale żeby zdobyć tą dobrą być może trzeba się będzie najpierw zadowolić czymś gorszym, byle tylko dającym jakiekolwiek podstawy do starania się o kolejną. A żeby iść na kurs trzeba też najpierw mieć czym za niego zapłacić, więc koło się zamyka ;)

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: Metiu » ndz 12 sie 2012, 23:42

Geralt0073 - mówisz bo wiesz, czy tylko gdybasz ?

Widziałem, że jak otwierano Kofeinę 2.0 to szkolili ludzi ale przeprowadzali też mały "casting" kandydatów na baristów. (Obserwowałem, czytałem na facebooku). Wynika z tego, że jest różnie. Jedni potrzebują tylko doświadczonych inni szkolą :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: SzaChowieC » pn 13 sie 2012, 9:40

Jeżeli pracodawcy zależy na szybkim znalezieniu pracowników to bardziej mu odpowiada wysłanie niedoświadczonego kandydata na kurs niż czekanie na wyszkolonego, z 3-letnim doświadczeniem w branży baristy...a tak jest w kawiarniach która ma dużo lokali i potrzebują dużo ludzi.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: cyrus » pn 13 sie 2012, 10:26

Sam jestem ciekawy, jak to wygląda w lokalach otwieranych przez ludzi, którzy pragną założyć kawiarnię, ale nie znają się na tym biznesie (a na Forum szukają pomocy w wyborze sprzętu). W kawiarniach, w których bywałem, ani razu nie dostałem dobrej kawy :? Od pewnego czasu do kawiarń chodzę tylko na desery. W przeważającej ilości lokalów obsługa starała się wyglądać i działać profesjonalnie. O tak, tu nasypię, tu przypnę, nacisnę i leci, teraz bąbolada i gotowe... Jednakże najczęściej miałem wrażenie, że poza tym, że tu trzeba nacisnąć, a tu nasypać, ci ludzie nie mieli bladego pojęcia o kawie. Nie mieli pojęcia co i dlaczego robią. Ciekawi mnie jak to jest — że zakładając kawiarnię lub podobny przybytek, gdzie kawa jest jednak ważnym elementem, idzie się po bandzie i zatrudnia ludzi nie mających o tym bladego pojęcia. Jak to jest, że właściciele nie przykładają do tego dużej wagi?
Co dziwne biznesy takie mają się dobrze, bowiem wiedza nt. kawy u przeciętnego Polaka jest żadna. To jest straszne i komiczne zarazem.

Wydaje mi się, że zatrudnianie osób bez doświadczenia i pozostawienie ich samych sobie jest strzałem w stopę. Jeśli właściciel ma poukładane w głowie, to albo zatrudni kogoś z doświadczeniem, albo przeszkoli/doszkoli nowego pracownika.
Problem, jak mi się wydaje, jest w samych pracownikach. Jeśli biznes kawowy wygląda tak, że w kawiarniach zatrudniani są studenci (za możliwie najniższe wynagrodzenie) i co miesiąc zmieniają pracę, uciekają z kawiarni, to właścicielowi nie opłaca się nikogo szkolić i tracić czasu na kogoś, kto i tak ma to gdzieś...
A jeśli chodzi o zarobek — często na drzwiach kawiarń można zobaczyć karteczkę "Szukamy pracownika".
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: antonio » pn 13 sie 2012, 10:56

Taka praca jest dość ciężka. Jeśli brak entuzjazmu do pracy i otwartego umysłu, to w ogóle nie ma to sensu. W kawiarni pracujemy przy ekspresie sami, bo nie możemy znaleźć odpowiedniej osoby, która zapałałaby odpowiednim entuzjazmem :). Pracodawcy lubią też gdy pracownicy są uczciwi i lojalni... Bywa z tym naprawdę źle, stąd płace takie, a nie wyższe ;).
Doświadczeni ludzie i po różnych kursach często mają sztywne podejście do rzeczywistości i często nie potrafią zmienić swoich "rytuałów". Najważniejszy jest chłonny umysł, manualna sprawność, no i uczciwość, szczerość.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: cyrus » pn 13 sie 2012, 11:27

Z tą "ciężką pracą" to bym nie przesadzał :wink:
Wiesz, wydaje mi się, że ciężki to jest sam temat kawy :wink: Bo jak można się zachwycać jakimś napojem? I do tego jeszcze wymyślać jakieś niestworzone rzeczy na temat jej parzenia? :shock: Przecież to tylko kawa — nasypać do szklanki i zalać wrzątkiem :wink:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: ignacy » pn 13 sie 2012, 19:00

Pracodawcy lubią też gdy pracownicy są uczciwi i lojalni... Bywa z tym naprawdę źle, stąd płace takie, a nie wyższe ;)
Odwracasz kota ogonem :roll: Właśnie dlatego, że płace są niskie ciężko o lojalnego i uczciwego pracownika, a nie na odwrót, bo lojalny i uczciwy sobie nigdzie tej niskiej pensji nie odbije. Inna sprawa, że wszyscy szukają studentów i chcą mieć pracę jak najtaniej. Ludzie bez perspektywy na lepsze zarobki, awans czy warunki nie będą wypruwali z siebie flaków. Praca za barem jest męcząca, ale jakoś specjalnie ciężka to ona nie jest :wink:

Z resztą nie ma co się dziwić, bo każdy kto trochę ogarnia temat i ma możliwość lepszej pracy nie zostanie za barem za - w najlepszym przypadku 1700-1900zł przy pełnym etacie do ręki. Tyle właśnie dostają doświadczeni bariści, często utytułowani w Warszawie!
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Praca w kawiarni a brak doświadczenia

Postautor: SzaChowieC » pn 13 sie 2012, 20:34


Z resztą nie ma co się dziwić, bo każdy kto trochę ogarnia temat i ma możliwość lepszej pracy nie zostanie za barem za - w najlepszym przypadku 1700-1900zł przy pełnym etacie do ręki. Tyle właśnie dostają doświadczeni bariści, często utytułowani w Warszawie!
...o kurczę to nie ciekawie to wygląda bo w najlepszym wypadku taki barista może sobie zafundować około 400 espresso z tej pensji :D


Wróć do „Kawiarnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość